fbpx
Prekaren ali prekeren

| S smehom nad prekarno delo

Da je besedna zveza prekarno delo danes že splošno uveljavljen izraz, kaže tudi dejstvo, da so se začela pojavljati vprašanja v zvezi s pravilnim slovničnim zapisom pridevnika prekaren: se napiše prekaren ali prekeren?


Lektorsko društvo Slovenije odgovarja: "Lahko bi rekli, da je bila različica z e prevzeta glede na izgovorno prakso (vsakdanji jezik: prekeren), različica z a pa glede na pisno prakso (strokovni jezik: prekarij, prekarist). Prišlo je do pojava vzporednih zapisov (prekaren/prekeren), ki velja danes tudi za izpeljanke iz pridevnika: prekarnost/prekernost (sam.), prekarno/prekerno (prisl., npr. prekarno zaposlen delavec), v manjši meri pri prekarizacija (sam.). Različici prekaren bi bilo smiselno dati prednost zaradi enotnosti rabe v terminologiji in splošni rabi ter zaradi poenotenja v okviru besedne družine."
S smehom nad prekarno delo grafika
Članek je del informiranja mladih o pasteh prekarnega dela, ki ga izvaja Zavod NEFIKS v okviru projekta "S smehom nad prekarno delo".

Vir: http://www.lektorsko-drustvo.si/forum/slovenski-jezik/lektorjeva-ucna-minuta/1407238071_lektorjeva-ucna-minuta-prekaren-ali-prekeren.
***
Pasica s smehom nad prekarno delo


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00