fbpx
Ali prekarno delo bolj prizadane moške ali ženske?

| S smehom nad prekarno delo

EU-OSHA (European Agency for Safety and Health at Work) oz. Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu je leta 2007 izvedla raziskavo v različnih evropskih državah, katere rezultati kažejo, da so ženske bolj ogrožene, ko pride do začasnih in nestalnih oblik dela. Podatki kažejo, da je v letu 2005 15% žensk in 14% moških imelo začasno službo (v raziskavo je bilo vključenih 25 držav Evropske unije).
Med temi državami je največja razlika med deležem žensk in moških, ki opravljajo začasna dela, na Cipru, kjer tovrstna dela opravlja kar 19% žensk in le 9% moških. Na drugem mestu je Finska, kjer začasna dela opravlja 20% žensk in 13% moških, na 3.mestu pa nam sosednja Italija (15% žensk in 10% moških). Med moškimi je začasno delo najbolj običajno v Latviji, kjer ga opravlja 11% moških in le 6% žensk in v sosednji Litvi (8%moških in le 4% žensk).
S smehom nad prekarno delo grafikaČlanek je del informiranja mladih o pasteh prekarnega dela, ki ga izvaja Zavod NEFIKS v okviru projekta "S smehom nad prekarno delo".

Vir: https://oshwiki.eu/wiki/Precarious_work:_definitions,_workers_affected_and_OSH_consequences, po: EU-OSHA – European Agency for Safety and Health at Work, ‘Expert forecast on emerging psychosocial risks related to occupational safety and health’, Office for Official Publications of the European Communities, Luxembourg, 2007.
***
Pasica s smehom nad prekarno delo

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00