fbpx
Minimalna urna postavka 10,21€ (bruto) za preprečitev prekarnega dela?

| S smehom nad prekarno delo

Pravna fakulteta v Ljubljani in Gibanje za dostojno delo in socialno družbo sta izvedla študijo, katere rezultati so pokazali padanje cen v panogah zaradi prevelike konkurence in premajhnega povpraševanja na trgu delovne sile. To pomeni, da nizke cene stroitev ogrožajo socialno varnost delavcev; kot rešitev je bila predlagana minimalna urna postavka, ki bi preprečevala zdrs delavcev v prekarno delo.

Zahtevana minimalna urna postavka je bila izračunana na podlagi stroškov samostojnega podjetnika oz. zaslužka, ki ga mora ta imeti na uro, da si lahko izplača minimalno plačo, malico, potne stroške in regres. Obenem mora plačati tudi prispevke za socialna zavarovanja in stroške opreme, v času dela pa prihraniti še dovolj, da lahko odide tudi na dopust oz. bolniški dopust.

Cilj pobude Pravne fakultete v Ljubljani in Gibanja za dostojno delo in socialno družbo je torej, da bi minimalna urna postavka dosegla raven minimalne slovenske plače. To bi prekarnim delavcem zagotovilo večjo stopnjo socialne varnosti in neodvisnosti.
S smehom nad prekarno delo grafikaČlanek je del informiranja mladih o pasteh prekarnega dela, ki ga izvaja Zavod NEFIKS v okviru projekta "S smehom nad prekarno delo".

Vir: https://data.si/blog/2018/09/04/prekarno-delo-minimalna-urna-postavka/.
***
Pasica s smehom nad prekarno delo

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00