fbpx
Članek: srečanje s študentko specialne pedagogike

| Karierni klubi

Specialna pedagogika? Zakaj?
Že od malih nog me je navduševalo delo z otroki, zato sem do začetka 9. razreda bila prepričana, da se bo moja srednješolska pot nadaljevala na predšolski vzgoji. Ne vem točno, kaj me je na koncu prepričalo za vpis na gimnazijo, vendar to je vsekakor bila moja najboljša odločitev v mojem življenju.


Srecanje S Studentko pedagogike SpelaSama pravim, da se vse v življenju zgodi z razlogom – zavrnitev, izguba službe, osebe ipd. . Ta moja miselnost se je kasneje pojavila tudi v praksi. Mama je pred leti po srečnem naključju dobila službo na osnovni šoli za otroke s posebnimi potrebami. Vse od takrat sem pobližje spoznavala delo s to vrsto ljudi in iz leta v leto mi je  postajalo vedno bolj všeč. V prvem letniku sem s pomočjo obšolske dejavnosti še večkrat zahajala na šolo ter tudi sama pomagala pri delu. Začela sem tudi brati članke in knjige na to temo, veliko informacij pa sem o tej temi izvedela neposredno prek mame. Od prvega srečanja s takšnim delom, sem trdno prepričana, da želim delati s takšnimi ljudmi in jim kar se da najboljše pomagati k boljšemu jutri. Seveda me je takoj začelo zanimati, kje in kako pa se lahko za tak poklic izobrazim. V dobi sodobne tehnologije to ni težko in tako se je začelo moje ˝surfanje˝ po spletu za informacijami glede študija. Nekaj, jih je sicer že omenila mama in njeni sodelavci, a tiste ključne sem poiskala na spletni strani Pedagoške fakultete.

Marsikdo se mi ob omembi mojega trdno določenega poklicnega načrta zasmeji, češ, da sem stara šele 15 let in še ne moram biti tako prepričana o svoji izbiri študija, saj smo mladi vedno polni novih idej. Prav tako še omenijo ocene in pa visoke točke za potreben študij. Menim, da obstaja zelo mala, celo nemogoča možnost, da to izbiro spremenim, saj želim slediti svojim sanjam (svoja dobrodelna organizacija/socialno podjetje) ter sem za njih pripravljena tudi v šoli trdo garati.

Kasneje sem želela spoznati možnosti o študiju v tujini ter si pridobiti nove kompetence, zato sem se septembra vključila v Karierni klub Celje. S pomočjo Zavoda Nefiks sem lahko spoznala študentko specialne pedagogike, Martino. Srečanje je bilo zelo zanimivo in nad pričakovanji. Izvedela sem od A do Ž o študiju, medsebojnih odnosih, praksi, izpitih, mednarodnih izmenjavah in še marsičem. Martina je bila prav tako pripravljena podati informacije, ki se vežejo na splošno študijsko življenje in bivanje ter svoj pogled oziroma mnenje o svoji študijski smeri. Pridobljene informacije so v meni še bolj podžgale željo po študiju specialne pedagogike ter mi dale še dodaten zagon za vnaprej. Sedaj že komaj čakam, da bom lahko to delo končno opravljala ter sledila svojim (mladostniškim) sanjam. Pa saj veste kako pravijo - če imaš v sebi željo, motivacijo ter zagon za trdo delo je nebo tvoja edina meja.
Srecanje S Studentko pedagogike Spela2
Špela Konda (16), članica Nefiks Kariernega kluba in dijakinja 2. letnika Gimnazija Celje Center (GCC).

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00