fbpx
»Ne pustite ljudem, da vas prepričajo, da so vaši cilji preveliki«

| Kolegice

Dan za punce: Moj dan, moja kariera
Ljubljana, 14. november 2018 – Ljubljanske članice projekta Kolegice smo ob podpori Zavoda Nefiks in Borze dela MKL organizirale dogodek Dan za punce: Moj dan, moja kariera v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani. Na dogodku, namenjenem vsem mladim ženskam, ki stopajo na trg dela, so sodelovale številne znane Slovenke, med drugimi nekdanja Miss Slovenije, danes pa uspešna osebna trenerka Nives Orešnik, avtorica knjige Pogumne punce in direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, lepotna blogerka Lea Filipovič, bolj znana pod imenom Lepa Afna, ter Indira Ekić, kandidatka za femme fatale leta 2018.
Dan za punce 2Namen dogodka je bil pokazati moč ženske kolegialnosti ter mladim posameznicam pomagati in svetovati pri vstopu na trg dela, kot tudi opozoriti na morebitne ovire, s katerimi se lahko srečujejo pri iskanju prve zaposlitve. Izpostavljena tema je bila tudi skrb za psihofizično kondicijo in zdravje v času zaključevanja študij in v obdobju iskanja službe,  dogodek pa je spremljala sproščena atmosfera, saj je bil njegov cilj združiti prijetno s koristnim.

Nives OrešnikZdrav zajtrk z Nives Orešnik
Dogodek smo dekleta začela z zdravim zajtrkom, ki ga je vodila Nives Orešnik. Obiskovalke so lahko poskusile številne različice zdravega jutranjega in najpomembnejšega prvega obroka v dnevu, sledil pa je pogovor o zdravem načinu prehranjevanja, ki je mogoč kljub stresnim situacijam in pomanjkanju časa, pogovor pa je tekel tudi o pomembnosti gibanja za naše telo in o njegovem vplivu na splošno počutje.
Zdrav zajtrk so omogočili Malinca, La Popsi, Nutrisslim, Zlata Ptička, Uroš & Valentina, MKL in Zavod Nefiks, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

gospa Lilijana Pahor Dan za punce»93 % komunikacije je neverbalne«
Sledila je delavnica Govorica telesa v poslovnem svetu z Lilijano Pahor z Borze dela MKL, ki je predstavila pomembne aspekte telesne govorice, njenega vpliva na interakcijo z drugimi ter njeno praktično vrednost na področju zaposlovanja. Teoretične aspekte predavanja je dopolnila s prakso, v katero so se aktivno vključile tudi udeleženke.


Moja kariera, moja zgodba: pogovor z uspešnimi mladimi posameznicamiDogodek se je nadaljeval s pogovorom z uspešnimi ženskami, ki so predstavile svojo karierno pot, podale mnoge praktične nasvete za vse mlade ženske, ki vstopajo na trg dela, ter z udeleženkami delile tudi nekatere težke trenutke, s katerimi so se srečale na poti k uspehu. V pogovoru so sodelovale številne uspešne mlade Slovenke, in sicer avtorica knjige Pogumne punce in direktorica Inštituta  8. marec Nika Kovač, lepotna blogerka Lea Filipovič oz. Lepa Afna, kandidatka za femme fatale leta 2018 Indira Ekić, mlada freelance stevardesa Anamarija Jug, učiteljica razrednega pouka Klaudija Košenina,  avtorica knjig o osebnostni rasti Maja Križnar – MičnaCvetlična, Klara Leben, ki ustvarja vsebino Instagram profila @inbedwithklara, s katerim ruši tabuje na številnih področjih življenja, Neža Mlakar, mlada podjetnica, ki trenutno sodeluje v 3. sezoni projekta Štartaj Slovenija z izdelkom La Popsi, Urša Premik, fotografinja, ki je zaslovela s fotografijami svoje babice, ter influencerka in idejna vodja znanega vadbenega programa za ženske Tamara Simovič.Dan za punce gostje1
»Uspeh je ravnovesje med vsemi področji življenja« 
Govornice so se strinjale, da je na poti k uspehu potrebno pričakovati tako vzpone kot padce, vsekakor pa ni treba pustiti, da bi padci vplivali na motivacijo in delo. Pri osebnem in kariernem razvoju sta pomembni vztrajnost ter pozitiven odnos tako do tega, kar počnemo, kot tudi do samih sebe, kar je konec koncev še pomembneje. Maja Križnar je izpostavila, da je uspeh »ravnovesje med vsemi področji življenja – na področju odnosov, financ, spiritualnega dela in fizičnega zdravja – ravno to ravnovesje pa pomeni uspešnost.« Gostje so izpostavile tudi pomembnost medosebnih odnosov in vpliva okolja na mlade posameznice ter kako se spopadati z negativno kritiko, omenile pa so tudi pomembnost medsebojnega sodelovanja. Dan za punce gostje2 »Včasih se zdi vsaka odločitev usodna – to v resnici ne drži, saj bomo še velikokrat naredili napako, a se bo potem to že uredilo. Vredni smo več, kot nas ljudje plačujejo in nam dajejo občutek, da smo vredni. Tvoje znanje in delo sta vredna več, zato je prav, da se borimo,« je dodala Nika Kovač.

»Brez nje ne bi začeli, brez mene končali«
Gostje so nekaj besed namenile tudi zelo težkim čustvenim dogodkom in obdobjem, s katerimi so se srečale. Neža Mlakar je podala nekaj nasvetov o skupnem poslovanju oz. kako voditi podjetje s prijateljico: »Zakon, prilagajanje in komunikacija – če sta dva človeka za skupaj, sta za skupaj, ona je vizionar, jaz pa operativec. Brez nje ne bi začeli, brez mene končali. Love-hate relationship, ki deluje, malo pa tudi pride do nesoglasij.«
Dan za punce gostje3
»Ne pustite ljudem, da vas prepričajo, da so vaši cilji preveliki«
Del pogovora je bil namenjen tudi razbijanju napačnih prepričanj o življenju in delu influencerk ter blogerk – delo  sestoji iz težkih in prijetnih trenutkov, zahteva pa veliko več, kot je videti v objavah na družbenih omrežjih. Pri odločanju za takšen poklic je potrebna pozitivna naravnanost, pripravljenost na delo tudi 24/7 ter dinamiko dela, ki je burna. »Ne pustite ljudem, da vas prepričajo, da so vaši cilji preveliki,« je poudarila Indira Ekić. Poudarile so, da je za vsak uspeh potrebno veliko dela in odrekanj ter da noben cilj ni nedosegljiv, pot k uspehu pa je proces, ki lahko traja in posameznico postavlja pred veliko ovir. »Pomembno je zavedanje, da začnemo z malim. Pomemben je začetek. Skromnost, ponižnost na začetku in delo. Ni naključij – treba je imeti plan. Pomembno pa je okolje, saj smo kot roža, ki jo je potrebno negovati,« je povedala Lea Filipovič.

Razgibanemu pogovoru z gostjami je sledila delavnica Kako zablesteti na zaposlitvenem razgovoru – iz teorije v prakso s strokovno vodjo Zavoda Nefiks Alenko Blazinšek Domenis. Na delavnici so udeleženke prejele vse potrebne informacije o pisanju življenjepisa, nabiranju delovnih izkušenj ter tudi praktične nasvete za uspešnost na razgovorih.
Dan za punce 1Dan za punce so dekleta zaključile s preprosto vadbo z elementi joge brez opreme, pod vodstvom Ide Mlakar Črnič iz MKL, s katero so opozorile, da je gibanje pomemben del vsakdanjika, saj nam pomaga premagovati stres, s tem pa izboljšuje naše zdravje. Poudarek je bil na sproščanju, saj lahko vsakdanji stres vpliva tako na psihično kot tudi na fizično počutje, sproščanje pa je pomemben sestavni del ohranjanja zdravja.

Udeleženke in gostje so se strinjale, da je dogodek prinesel ogromno praktičnih informacij, ki bodo vsem koristile na njihovi karierni poti, navdušene pa so bile tudi nad idejo, da si lahko mlada dekleta delijo svoje izkušnje, kar jih še dodatno motivira in spodbuja k doseganju svojih ciljev in želja. »Zelo fajn, zelo hitro so minile 4 ure, izvedela sem koristne stvari ter veliko odnesla in dobila veliko motivacije. Dobila sem zagon in bom kar pobrskala po spletu,« je komentirala ena izmed udeleženk ob zaključku dogodka.

Ljubljanske Kolegice že komaj čakamo na novo priložnost za tako vsebinsko bogato druženje. Če želiš tudi ti postati del mreže Kolegic, se nam čimprej pridruži v enem izmed klubov v svojem lokalnem okolju ter skupaj z nami naredi korak naprej na zaposlitveni poti ter soustvarjaj dogodke, kot je bil Dan za punce. Prijaviš se lahko TUKAJ.

Izvedbo dogodka so podprli Urad za mladino MOL, Urad RS za mladino, Borza dela Mestne knjižnice Ljubljana, Zavod Nefiks ter Malinca, La Popsi, Nutrisslim, Zlata Ptička, Uroš & Valentina.
Dan za punce sponzorjiLogotipi kolegice borza dela

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00