fbpx
Kaj naj bi v življenju počeli?

| Kariera

Mladi se pogosto sprašujemo kaj naj bi v življenju počeli bodisi zaradi pričakovanj naših bližnjih bodisi zaradi vpliva družbe. Ne vprašamo pa se – Kaj bi radi počeli v življenju? – in to je naša težava.
Prav zato je tako pomembno prostovljno delo, saj nisi vezan na delovno pogodbo in lahko preprosto prenehaš z delom, ko začutiš, da te slednje delo ne zadovljuje ali da se pri tem nisi naučil, kar si mislil, da se boš, ko si z delom začel.

Kaj pocetivzivljenju rawpixel 296613 unsplashŠtudentsko delo je prav tako ena izmed prednosti za dijake in študente v Sloveniji, saj tega povsod po Evropi ne poznajo. A vendar naj ti ne služi le kot vir zaslužka. Poskušaj narazličnejša dela, saj boš le tako ugotovil kaj te zares zanima, v čem si dober in v čem se vidiš v prihodnjih letih, desetletjih življenja.
Še ena izmed prednosti, ki nam je ponujena mladim dandanes pa so izmenjave. Bodisi študijske, formalne bodisi neformalne, a večina dijakov/študentov o tem le malo ve in jih zato ne izkoristi, kakor bi jih lahko.
Študijske izmenjave torej v grobem delimo na študijsko izmenjavo (polletno, to je en semester bodisi zimski bodisi poletni in celoletno, a slednje vse študijske smeri ne ponujajo), prakso v tujini in poletne šole, kjer lahko zaprosimo tudi za štipendije izven Slovenije, medtem ko ti za prakso in študijsko izmenjavo štipendija pripada.
Neformalne izmenjave pa delimo na mladinske izmenjave (od 13-30 leta, 7-10/14 dni), EVS (European voluntary service) /ESC (European solidarity corps) (18-30 leta, min. 2 – max. 12 mesecev), treninge za trenerje, izmenjave za mladinske delavce in prostovoljstvo.

Prav tako se udeležuj predavanj, dogodkov, ki jih organizirajo v knjižnicah, mladinskih centrih in univerzah in se preko njih spoznaj z istomislečimi mladimi. Morda boš spoznal pravega partnerja ali pa bodočega delodajalca ;P.

Vse to znanje pa je dobro beležiti, saj nam lahko pomaga bodisi v življenjepisu bodisi kasneje v življenju. A naš spomin je omejen in kaj kmalu pozabimo kaj vse smo počeli in katere kompetence smo pri tem dobili. Pri tem pa nas razbremeni e-Nefiks, kamor preprosto zabeležiš kaj si počel. Slednja aplikacija? pa tvoj vpis takoj pošlje v potrditev tvojemu mentorju, vodji dela, ki si ga opravljal in tako tvojemu vpisu doda verodostojnost. Tako tvoj bodoči delodajalec navedbi tvojega pridobljenega znanja zaupa in mu ni potrebno klicati in preverjati tvojih kompetenc. Dostop do e-Nefiksa, kjer si o tem lahko prebereš še več pa je http://www.nefiks.si/

Povezave do strani, kjer si lahko preberete več o mladinskih izmenjavah:
https://www.filantropija.org/usposabljanja-2/
http://www.movit.si/erasmus-mladi-v-akciji/mladinske-izmenjave/
http://www.erasmusplus.si/razpis/razpis-2018/
https://www.cmepius.si/visokosolsko-izobrazevanje/ceepus/
https://www.ceepus.info/#nbb
https://www.esn.org/projects
https://www.eusa.eu/projects/european-voluntary-service
www.zavod-voluntariat.si
http://www.directyourmove.com/-freemoving

Študijske izmenjave univerz:
http://www.uni-lj.si/mednarodno_sodelovanje_in_izmenjave/ - Univerza v Ljubljani
https://www.um.si/mednarodno-sodelovanje/splosno/Strani/default.aspx - Univerza v Mariboru
https://www.upr.si/sl/mednarodno/mednarodna-mobilnost/erasmus - Univerza na Primorskem

Povzave do eventov/dogodkov
http://www.pina.si/#
https://www.mklj.si/prireditve - Mestna knjižnica v Ljubljani
http://www.infopeka.org/web/?cat=56 – seznam vseh mladinskih centrov v Slovenij in tujini
http://tvu.acs.si/predstavitev/ - teden vseživljenjskega učenja

Članek pripravila: Anja Kršlin


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00