fbpx
Zakaj december velja za najbolj magičen mesec?

| Življenje z lučko

Čeprav nisem velika ljubiteljica zime ima mesec december posebno mesto v mojem srcu. Morda, zato ker smo že iz mojih otroških let na začetku decembra postavljali pisano smrekico in s tem družinskim običajem polepšali in okrasili kar cel mesec. Vendar pa sedaj, ko na svet ne gledam več z otroškim pogledom opažam, da je december magičen zaradi veliko stvari in ne le zaradi pričakovanja božiča in vseh daril, ki mimogrede niti približno niso pomembna za osebno srečo.

maribor 620186 640Maribor

Po mojem mnenju je december magičen, zato ker Maribor zaživi. Sicer prihajam iz okolice drugega največjega mesta v Sloveniji, ampak večere velikokrat s prijatelji preživim pod magičnimi lučkami, ki mestu vrnejo utrip. Ob večerih radi zavijemo na Trg Leona Štuklja, kjer se vsak večer predstavlja kakšen umetnik ali glasbena skupina. Roke si tako grejemo na toplem čaju in se ob zaključku sprehodimo še skozi parado okraskov, ki res popestrijo običajno prazne mariborske ulice. Prejšnja leta smo imeli tudi navado, da smo vsak petek po pouku odšli v mesto drsat in prepričana sem, da ko bo letošnje drsališče postavljeno, nam bo definitivno obisk le tega postal stalnica.

Zame ima december globlji pomen tudi, ker je zadnji mesec leta in se vsak dan poskušam spomnit vsaj enega dogodka ali osebe, ki mi je polepšala preteklo leto. Tako se pred koncem osredotočim na vse lepe trenutke in pozabim na kakršenkoli slab spomin. Seveda pa ne smem pozabit na adventni koledar, ki mi vsak dan izriše nasmeh na obraz, ker me opominja na otroka v meni.
christmas tree 1149619 640Seveda pa ne smem pozabiti niti na počitnice, ki so na koncu leta izjemno potrebne. Najlepše je ustvarjati načrte že cel mesec pred začetkom le teh in jih potem preživeti v družbi tistih, ki mi največ pomenijo. Letos se s prijateljicami tako odpravljamo na nekajdnevni izlet v Koprski zaliv, kjer bomo skupaj praznovale Veronikin rojstni dan. Tudi za novo leto bomo skupaj in takih načrtov se veselim že celoten december. Ostale dni si bom odpočila in si vzela nekaj dni zase, tako kot to storim med vsakimi počitnicami. Prav tako upam, da bo zunaj zapadlo nekaj snega in bom lahko del prostega časa preživela tudi odzunaj.

Razlogov za magičnost je ogromno in prepričana sem, da je december prav zares poseben za vsakega posameznika. Materialne dobrine pa pri tem ne igrajo gromozanske vloge. Če si v zadnjem mesecu vzameš čas za ljudi in stvari, ki te osrečujejo in mimogrede pomisliš tudi na kakšen star družinski običaj, kot je zame postavljanje velike smreke, ki je zmeraj preveč kičasta, bo tudi zate december postal povsem prelesten mesec.

Piše: Lučka S.
Foto: Unsplash


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00