fbpx
»Projekt Kolegice je lahko moja odskočna deska za karierno prihodnost«

| Kolegice

Projekt kolegice, ki je v Rogaški Slatini zaživel v novembru 2019, je združil kar nekaj mladih žensk iz Rogaške Slatine in okoliških krajev. Naše prvo srečanje je potekalo 14. 11. 2018, v prostorih Mrežnega podjetniškega inkubatorja Vrelec in je bilo namenjeno predvsem spoznavanju ter predstavitvi naših pričakovanj glede samega projekta. Ugotovile smo, da se nas kar nekaj med seboj dobro pozna, zato navezovanje prvega stika ni bilo tako težko. Predstavile smo se na izjemno zanimiv način, in sicer preko sličic. Vsaka si je izbrala eno od sličic, ki jo po njenem mnenju najbolj predstavlja. Tako so bile naše predstavitve polne zanimivih življenjskih zgodb, uokvirjenih v naša pričakovanja in cilje, ki jih imamo pri projektu. Nekaj od teh je zapisanih tudi v nadaljevanju.
Kolegice Rogaska predstavitev s pomocjo slicicPredstavitev s pomočjo sličic

»Projektu sem se pridružila zaradi tega, da spoznam nove ljudi in dobim nove ideje za svojo poslovno pot. Motivira me spoznavanje uspešnih žensk, s katerimi bi v prihodnje lahko tudi sodelovala.
Od projekta pričakujem, da se mi bo izpolnila želja, da uresničim svoj poslovni načrt (3−5 let) in da najdem čim več ljudi, ki mi bodo pri tem pomagali.«
»Projektu sem se pridružila predvsem zaradi tega, ker želim v prihodnosti začeti svojo podjetniško pot. Zdi se mi, da mi bo projekt dal veliko uporabnega znanja, predvsem pa se veselim sodelovanja z mentorico. Pravzaprav že imam v mislih tudi konkretno osebo, ki bi lahko bila moja mentorica.
Veselim se tudi razširitve svoje socialne mreže, saj se mi zdi, da je pri gradnji kariere, predvsem kadar gre za podjetniško pot, zelo pomembna.
Od projekta pričakujem veliko novega znanja in seveda to, da se bom s pomočjo mentorice lažje in bolj samozavestno vključila na trg dela.«
 

»Ženske smo se odločile, da se ne bomo zadovoljile s tipičnim življenjem v našem mestu«
»Za projekt sem slišala že pred leti in sem se ga takoj želela udeležiti, ampak se je izvajal predaleč. Projekt je lahko moja odskočna deska za karierno prihodnost. Všeč mi je narava projekta – ženske pomagamo ženskam – oz. ženske smo se odločile, da se ne bomo zadovoljile s tipičnim življenjem v našem mestu – ampak bomo naredile prav nasprotno – ga spremenile.
Pričakujem nova poznanstva, s katerimi bom na karierni poti še sodelovala, nadgradnjo svojega znanja, nove izkušnje in najpomembnejše – nove perspektive, preko katerih bom razširila svoje razmišljanje in zaradi katerih se bodo v moji glavi rodile nove in zame nepričakovane ideje.«
Naša nadaljnja srečanja so bila namenjena oblikovanju cilja, ki ga želimo doseči s pomočjo mentorice. Še preden pa smo si cilj sploh zastavile, smo govorile o naših interesih in vrednotah. Vsaka je povedala, kakšen je njen idealen poklic, katera področja jo zanimajo in kaj ji je na kariernem področju, kot tudi v življenju nasploh pomembno. Ugotovile smo, da sta dve ključni stvari, ki smo ju izpostavile vse, osebnostna rast in želja po določeni meri svobode pri delu. Prav vse od nas pa smo posredno ali neposredno omenile tudi željo po lastni podjetniški poti. Ugotovile smo še, da imamo skoraj vse jasno vizijo tega, kar v življenju želimo početi, vendar pa za pot do konkretnega kariernega cilja potrebujemo sredstva, tako materialna kot nematerialna. Predvsem pa informacije, s pomočjo katerih bi vedele, kako to vizijo sploh uresničiti. Konkreten cilj, ki ga želimo doseči s pomočjo mentorice, smo oblikovale po S. M. A. R. T. metodi. Druga drugi smo svetovale, kako bi lahko bil naš cilj še bolj jasen in dobro zastavljen. Prav tako smo s z vprašanji in predlogi medsebojno spodbujale refleksijo ter sproti preverjale, ali so naši cilji v skladu z metodo S.M.A.R.T.

Na vsakem od naših srečanj smo nekaj časa namenile tudi razmišljanju o dogodku, s pomočjo katerega bi idejo o projektu širile naprej. Že na prvem srečanju smo prišle na idejo, ki se je zdela zanimiva vsem, in sicer praznični stojnici na Kristalni vasi v Rogaški Slatini. Sklenile smo, da bi bilo na stojnici najbolje ponuditi domače piškote izpod naših pridnih rok. Idejo smo seveda v celoti realizirale in se ob pripravah na praznično stojnico tudi izredno zabavale. V tem prazničnem času smo sodelovale še pri projektu Rdeča kroglica – za otroke gre, kjer smo za otroke iz lokalnega okolja zbirale darila.
Kolegice Rogaska sodelovanje na kristalni vasiSodelovanje na Kristalni vasi

Kolegice v Rogaški Slatini – zgodba o uspehu – nova in nadvse vsebinsko bogata FB stran rogaških Kolegic

FB like
Lansirale smo tudi našo FB stran, kjer bomo v prihodnje objavljale razne poučne članke, reportaže iz dogodkov, intervjuje z uspešnimi podjetnicami ter na ta način idejo o projektu širile dalje. Kot glavni dogodek, s katerim bomo promovirale projekt, pa smo izbrale okroglo mizo, na katero bomo povabile uspešne podjetnice iz lokalnega okolja in se z njimi pogovorile o tem, kako je potekala njihova podjetniška pot ter s kakšnimi ovirami so se na tej poti srečale.

Naše zadnje srečanje je potekalo v izredno sproščenem vzdušju ob zvokih tibetanskih skled, na katere je igrala naša Kolegica Tanja. Na tem srečanju smo tudi dokončno dorekle cilje in se dogovorile za potek naših nadaljnjih srečanj, ki bodo organizirana kot javni dogodki. V sklopu teh srečanj bomo izpeljale nekaj koristnih delavnic oz. predavanj o veščinah komunikacije, upravljanju s časom, začetku podjetniške poti ter zvočni kopeli.

Nataša Kitak,
udeleženka projekta Kolegice v Rogaški Slatini

Projekt Kolegice v Rogaški Slatini podpirata URSM in Mrežni podjetniški inkubator Vrelec.

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00