fbpx
Še 60 delovnih dni do konca!? Hvala bogu

| Življenje z lučko

Zadnji dan januarja in novo leto, ki ga običajno povezujemo z novim začetkom. Ob začetku si vsi nadobudno postavljamo (pre)visoke cilje in ambicije za nadaljnje leto in vanje zaplavamo s polnimi upi, vendar dajmo iskreno pogledati na situacijo. Večina nas te cilje izpusti iz rok že v prvem mesecu in življenje se vrne na ustaljene tire in opažam, da se podobno dogaja tudi na šolskem področju.

 

zivljenje z lucko se 60 dni 01aSeptembra se vrnitve v šolske klopi vsi veselimo. Mlajši šolarji predvsem zaradi navdušenja nad šolskim letom in ponovne ˝lastne odgovornosti˝, ki jo prevzemajo. Nas, starejših, pa vrnitev v šolske klopi ne navdušuje zaradi ponovnih obveznosti, temveč nas bolj zanima ponoven stik s sošolci in prijatelji. Kakorkoli že pogledamo na situacijo, imamo septembra učenci veliko motivacije, ki pa po začetnih nekaj mesecih začne upadati in se raztapljati med ostalimi obveznostmi, ki začnejo riniti v ospredje. ˝To je popolnoma normalno,˝ sem slišala v prvem letniku od enega izmed profesorjev. ˝Utrujeni ste, dnevi so krajši in temnejši in pozabite na vaš končni cilj,˝ je nadaljeval. O tem letos še posebej razmišljam, saj se mi kot maturantki zdi, da imamo v šoli konstantno obveznosti in dogodke, ki nam izrisujejo pot do konca in ne ostaja nam ogromno časa za ostale obveznosti. Glavno vprašanje, ki se ga poskusim lotiti, je: kako si povrniti motivacijo za nadaljnjih 60 delovnih dni in kje jo sploh iskati?


Sama sem se na pot do ponovne motivacije podala predvsem z vidika dijakinje, ki jo letos čaka matura. Že na začetku meseca sem poskrbela, da sem si vzela čas za jasno postavitev ciljev in ta seznam imam zmeraj s sabo. Vsakič, ko se mi zazdi, da pozabljam na prioritetno lestvico ciljev, se samostojno opomnim o pomembnosti le te. Naslednji korak je postavitev nagrad. S prijatelji imamo veliko načrtov za poletje, ki bodo odlična nagrada za opravljeno maturo, vendar so po mojem mnenju pomembne tudi sprotne nagrade, ki nas sproti opominjajo na raj, ki nas čaka po koncu. Meni pomembni dejavniki so tudi ljudje, ki me obkrožajo, saj je trdna opora včasih zelo potrebna in prosti dnevi za počitek, ki so nujni, predvsem ko moj urnik postane preveč poln in se na njem znajde ogromno obveznosti, ki mi včasih trgajo dragocene ure spanca.

zivljenje z lucko se 60 dni 02
Dejstvo je, da vsi kdaj izgubimo motivacijo in se nam zdi, da se dolgi šolski dnevi, presedeni pred knjigami in zvezki, nikoli ne bodo končali in takrat se moramo opomniti na končni cilj in na nagrade, ki nas čakajo za končnim ciljem. Sploh pa, dragi šolarji in dijaki, 60 delovnih dni še in nas spet čakajo počitnice!

Piše: Lučka S.
Foto: Unsplash


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00