fbpx
SKOLSTREJK FÖR KLIMATET ali ni planeta B?!

| Življenje z lučko

Greta Thunberg je lani avgusta začela s projektom, ki se je razvil v veliko večjo stvar, kot je sama sprva pričakovala. Kot sama pravi, se je zmeraj zanimala za okoljske spremembe in odnos ljudi do našega Planeta. Posnetki, ki so jih gledali v šoli, so jo po njenih pripovedovanjih prizadeli veliko bolj kot njene sošolce.

˝Filmi so prikazovali kruto realnost, ki se odvija okoli nas. Zastrupljanje našega planeta, rastlin, živali in navsezadnje tudi nas,˝ je povedala v enem izmed intervjujev. Zato se je odločila, da bo stvar vzela v svoje roke in začela protestirati pred švedskim parlamentom. Deklica je s tem začela akcijo, ki se je do sedaj odvila že v več kot enainsedemdesetih državah in v več kot sedemsto krajih po svetu. Prejšnji petek, 15. 03., smo se štrajku pridružili tudi slovenski šolarji ter se z jasnimi zahtevami podali na ulice.

Štrajk je bil sprva organiziran v Ljubljani, kjer so se šolarji hitro angažirali in napisali spisek osnovnih zahtev, ki je bil sledeč:
→ omejitev naraščanja globalne temperature na največ 1,5 stopinj Celzija,
→ takojšen pravičen prehod na nizkoogljične vire energije, → zelena delovna mesta,
→ polnovredno, lokalno in pretežno rastlinsko prehrano ter trajnostno kmetijstvo,
→ čisto okolje in dostopen javni potniški promet za ljudi, ne avtomobile. 

zivljenje z lucko podnebni strajk letak

Z zapisanimi zahtevami pa se je štrajk razširil tudi v ostala slovenska mesta (Maribor, Novo mesto, Celje, Koper,…) in po prebranih zahtevah sem se tudi sama podala med sovrstnike in skupaj z njimi zahtevala takojšnje spremembe in če se ob tem vprašate, zakaj in čemu, naj vam navedem le nekaj osnovnih dejstev, ki so vsaj meni dovolj jasne, kot črno na belem.

Po mnenju znanstvenikov smo le dvanajst let stran od tega, da naše napake več ne bodo popravljive. Glede na zadnje zbrane podatke bo čez manj kot petdeset let v naših morjih in oceanih več plastike kot vode. Zrak, ki ga dihamo je z vsakim dnem bolj onesnažen. Ozonska luknja se veča in v našem ozračju je vedno več toplogrednih plinov.

To je le nekaj znanih podatkov, ki so več kot zaskrbljujoči in nakazujejo prihodnost mladih, vključno z mano. Govorijo o uničenem planetu, ki ga vsi ljudje kličemo dom in čeprav nimamo planeta B, se obnašamo, kot da naša dejanja ne škodujejo le temu. Štrajkali smo zase in za svoja življenja. Štrajkali smo za vse generacije, ki bodo za nami in si tako kot mi zaslužijo Zemljo. Štrajkali smo za to, da dokažemo vsem, ki jim ni mar za onesnaženost in uničenje, kako pomembno je, da začnemo lepše skrbeti za naš planet. V prvi vrsti pa smo štrajkali, ker verjamemo, da rek: na mladih svet stoji drži in da nam bo uspelo doseči spremembe, za katere se borimo.
Za konec pa naj zapišem le nekaj misli mladih, ki so se v petek pojavile na plakat in odzvanjale po slovenskih ulicah:
→ ni planeta B,
→ več kisika manj ogljika,
→ kdaj, če ne zdaj?,…

Piše: Lučka S.
Foto: Mladi za podnebno pravičnost

KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00