fbpx
Drzne ženske na poti uspeha

| Kolegice

V sredo, 20. marca, smo dekleta iz skupine ljubljanskih Kolegic pripravile dogodek z naslovom Drzne ženske na poti uspeha. Povabile smo osem izjemnih žensk, ki je vsaka posebna na svoj način, vse pa jih druži dejstvo, da so sledile verjele v vase in v svojo idejo.

 

2019 03 20 drzne zenske THL 2019 foto UrsaKosic image00044

Na prvi pomladni dan, 20.03.2019, se je v Trubarjevi hiši literature odvil dogodek z naslovom Drzne ženske na poti uspeha. Nanj smo kolegice iz Ljubljane povabile osem uspešnih žensk, da bi nam zaupale zgodbe o vzponih in padcih svoje kariere. Naš namen je bil navdihniti in motivirati mlade ženske in jih na začetku njihove poklicne poti spodbuditi k razmišljanju, da je v življenju mogoče uspeti, če si le drzneš tvegati in narediti korake v pravi smeri. Smer, ki jo izbereš ali spremeniš, je povsem tvoja in edinstvena, a verjamemo, da prav vsaka izmed nas na njej potrebuje pogum, vztrajnost in samozavest, da uspe slediti svojim ciljem, sanjam in viziji. Naj bo to pot, ki pelje v podjetništvo ali zaposlitev, smo prepričane, da smo vse skupaj od dogodka odnesle nekaj, kar nam bo za vedno ostalo v spominu.

Čustev poln dogodek, ki se je pričel ob 10. uri in trajal do 14. ure, je proslavil našo ženskost in drznost, ki smo jo skupaj z gostjami predstavile v petih sklopih: Borbenost, Ozaveščenost, Inovativnost, Ustvarjalnost in Dobrodelnost.

Borbenost

2019 03 20 drzne zenske THL 2019 foto UrsaKosic image00013 PetraGreiner zavod13

V sklopu Borbenosti se nam je pridružila Petra Greiner, ustanoviteljica Zavoda 13. V pogovoru z njo smo spoznale, da sta jo ljubezen do otroka in težka situacija vodila v smer ozaveščanja o drugačnosti posebnih otrok in podpori njihovim materam in družinam. Zaupala nam je, da ji največ pomeni odprto sprejemanje otrok, zato vsako leto organizira vseslovenski pohod z rdečimi baloni, katerega namen je upanje in strpnost v družbi. V življenju ji je obenem zelo pomembna ljubezen do same sebe, otrok in partnerja. Ko je v pogovoru dejala: “Verjetno je otroku lažje zamenjati plenico, kot ljubiti samega sebe.’’ smo vse začutile, da je lahko včasih najtežji izziv v življenju ohraniti vero v lastno samopodobo.

Ozaveščenost

2019 03 20 drzne zenske THL 2019 foto UrsaKosic image00014 MancaBehric in PolonaStolfaV sklopu Ozaveščenosti smo gostile Manco Behrič iz Rifuzla in Polono Štolfa iz trgovine Zlata Ptička - Vse za zdrava, rdeča lička. To sta ženski, ki sta si upali narediti spremembo za zdravje človeka in okolja, kot sta jo želeli videti v svetu. Manca Behrič se je po več letih opazovanja posledic ravnanja z odpadki, odločila, da želi na tem področju narediti še nekaj več. Ker v službi ni več videla izziva, je poiskala informacije o trgovinah brez embalaže v tujini in v skupaj s fantom Primožem ustanovila prvo trgovino brez plastične embalaže v Sloveniji. V pogovoru z Manco ni bilo težko razbrati njenih čustev in poslanstva, za katerim stoji ter kako ji njun uspeh veliko pomeni. In konkurenca? Manca pravi: “V kolikor bodo vse trgovine sledile najini viziji, sva naredila tisto, kar sva vedno želela.” Polona Štolfa je trgovino Zlata Ptička odprla, ker verjame v vizijo zdravega in dobrega za telo in duha. Svojo podjetniško pot je začela ker je vedno želela delati nekaj, kar res rada počne. Danes je uspešna podjetnica z nalezljivo pozitivno energijo, ki pri poslu ostaja zvesta sebi, lokalnim dobaviteljem in ustvarjalcem. Da je uspela priti do točke, v kateri je zdaj, nam je zaupala: “Vsega tega nisem začela, da bi postala podjetnica, ali iz danes na jutri obogatela, temveč, da lahko širim in delim to, v kar sama verjamem.”

Inovativnost

2019 03 20 drzne zenske THL 2019 foto UrsaKosic image00029 NinaFucko in AnaPucko

Sledil je sklop Inovativnosti, kjer smo predstavile dve nevsakdanji podjetnici: Nino Fučko in Ano Pučko. Nina Fučko je certificirana maserka, ki je s fantom Tomažem na potovanju po Aziji in Novi Zelandiji, kot pravi, samo sebe brcnila iz cone udobja in kar na poti ustvarila projekt Travel’n’touch, kjer je mimoidočim nudila masaže. Ko sta se vrnila v Slovenijo, sta uresničila vizijo o masažnem studiu, ki pa sta mu dodala pridih nekaj povsem novega - masaže na delovnem mestu. V pogovoru z Nino smo ugotovile, da je ženska, ki se inovativno loti vsake ideje in v življenju na ovire gleda kot na priložnosti, s katerimi osebno raste. Ana Pučko je plesalka latinsko ameriških plesov, ki je najprej odprla trgovino Anabela z vrhunsko opremo za plesalce vseh vrst plesa. Tej je sledil še baletni studio za najmlajše. Sama sicer nikoli ni plesala baleta, a si je za hčerko zamislila ustvarjalni prostor za oblikovanje samopodobe in spretnosti, ki jih ples ponuja. Baletni studio Anabela tako predstavlja edinstveno izkušnjo za mlade plesalce s pridihom skrivnostnosti in elegance, ki po Aninih besedah še najbolj spominja na film Poletje v školjki 2. V pogovoru z njo smo spoznale, da je prav njena energija, samozavest in inovativnost recept za njen uspeh.

Ustvarjalnost

2019 03 20 drzne zenske THL 2019 foto UrsaKosic image00057 RenataMedvedSertel

V sklopu Ustvarjalnosti smo predstavile Renato Medved Šertel, ki ustvarja pod imenom Brlogarka in Majo Habjan, lastnico slaščičarne Bella. Maja je zaradi nepredvidene situacije žal v zadnjem trenutku odpovedala obisk, a so jo prepričljivo predstavile že njene slaščice, ki so bile res odlične. Renata nam je v pogovoru povedala, kako je pred šestimi leti na božičnem sejmu prvič predstavila svoje izdelke, jih uspešno prodala in v naslednjih treh mesecih iz hobija zrasla v podjetje. Kasneje se ji je v poslu pridružil še njen mož, s katerim še danes sodeluje. Ime Brlogarka, kot nam je zaupala, izhaja iz njenega priimka Medved – Brlogar. Zase pravi, da jo v življenju spremlja neizmerno veselje do ustvarjalnosti, da navdih išče v naravi, prodaje in promocije izdelkov pa se loteva po občutku. Prepričane smo, da se v njenem delu kaže žar, ki privablja in ohranja njene kupce.

Dobrodelnost

Ane Lukner Roljič, ki smo jo želele gostiti v sklopu Dobrodelnosti, zaradi bolezni, ni bilo na dogodku. Kljub temu smo vesele njene pripravljenosti na sodelovanje, saj je v visoki nosečnosti sprejela naše povabilo.

Deklice s sanjami postanejo ženske z vizijo

Na dan dogodka so nas prav vse gostje presenetile s svojo srčnostjo, preprostostjo in odločnostjo, da dosežejo svoje sanje. Vse so nam zaupale, kako pomembno je slediti samemu sebi, svojim občutkom, idejam in ciljem. Prav tako so mnenja, da je za uspeh potrebno res imeti rad to kar počneš, biti delaven in vztrajen, hkrati pa se naučiti zaupati tudi drugem ljudem, saj z njihovo pomočjo lahko dosežeš še več, kot si kdaj mislil. Dogodek smo zaključile z mislijo: “Deklice s sanjami postanejo ženske z vizijo.”

Zahvale

2019 03 20 drzne zenske THL 2019 foto UrsaKosic image x1
Želimo se tudi zahvaliti našim sponzorjem, ki so nam omogočili, da je bil naš dogodek še malo bolj poseben. Hvala Rifuzlu in Zlati Ptički za okusne piškote, Slaščičarni Bella za slaščice, Žitu za prigrizke in Atlantic Grupi za pijačo, Julius Meinlu za kavo in čaj in pekarni Jurček za pecivo. Najlepša hvala Borzi dela, Trubarjevi hiši literature, Mestni knjižnici Ljubljana in Zavodu Nefiks, pod čigar okriljem smo dogodek lahko organizirale in uspešno izpeljale.

In navsezadnje, hvala vsem gostjam in udeleženkam, ki ste skupaj z nami poskrbele za nepozabno vzdušje.

Anja Jovanovič,
Ljubljanske kolegice

foto Urša Košič

2019 03 20 drzne zenske THL 2019 foto UrsaKosic image x2

 

2019 03 20 drzne zenske THL 2019 foto UrsaKosic image x3

 Projekt podpirata Urad za mladino Mestne občine Ljubljana in Urad Republike Slovenije za mladino.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00