fbpx
PSSS! novičnik na temo VKLJUČEVANJA

| Projekt PSSS!

Pred vami je sedmi PSSS! novičnik, tokrat o vključevanju, ki je prevevalo letošnji Dan za spremembe s temo odpravljanja diskriminacije.

Novičnik je v PDF dostopen TUKAJ.

 psss

Nekaj poudarkov iz PSSS!

 

Vključevanje z Dnevom za spremembe
(Slovenska filantropija)

april psss Filantropija

V okviru letošnje teme odpravljanja diskriminacije smo zaposleni in prostovoljci Slovenske filantropije v naših enotah po Sloveniji pripravili različne akcije (v Hiši Sadeži družbe Vipava so akcijo zaradi vremena prestavili). Na sedežu v Ljubljani smo organizirali medkulturno in medsosedsko druženje z dobrodelnim bazarjem in kuharsko delavnico KNEDL za naše mlajše obiskovalce. Mraz smo preganjali s pitjem odlične eritrejske kave, z nami pa so se družili tudi starostniki iz DSO Bokalci.

 

S sproščenostjo do vključenosti vseh
(Zavod Voluntariat)

april psss Voluntariat Za nami je Dan za spremembe, ki se je vrtel okrog odpravljanja diskriminacije. Vsaka od organizacij se z njo spoprijema na drugačen oz. svoj način. Voluntariat, na primer, to počne z gradnjo mostov med kulturami, medsebojnim razumevanjem, nenasilno komunikacijo in prostovoljstvom. Zato smo se nekako simbolično odločili za organizacijo mednarodnega prostovoljskega piknika, kjer smo vse to spravili v prakso.

 

Dan za spremembe - Karierno svetovanje mladim ženskam
(Zavod Nefiks)

april psss nefiks Na Zavodu Nefiks imamo skupino Kolegic, ki s svojimi aktivnostmi opozarja na dejstvo, da spola še nista enakovredno obravnavana v družbi. Mednarodna raziskava Evropskega inštituta za enakost med spoloma je pokazala, da je Slovenija v primerjavi z ostalimi državami na tem področju v relativno ugodnem položaju, težavno pa je tradicionalno karierno odločanje, ki mlade ženske vodi v manj plačane in manj perspektivne karierne odločitve, kar ima velik vpliv na njihovo življenje.

 

Aktivno v pomlad!
(ZPM Ljubljana Moste-Polje)

april psss ZPM Lj

V okviru vseslovenske akcije Dan za spremembe - odpravimo diskriminacijo smo letos pripravili aktivno druženje v sodelovanju s Športnim društvom Moste. Odrasle smo povabili na brezplačno funkcionalno vadbo, otroke pa na peko zdravih bananinih muffinov in na športni poligon. Po nasmejanih in zadovoljnih obrazih sodeč, so vsi uživali. Dan je potekal sproščeno, brez razlik, v mirnem in prijetnem okolju. Namen dogodka je bil približati zdrav način življenja mladim in odraslim ter jih spodbuditi, da prav vsak lahko poskrbi za svoje zdravje, tako z redno vadbo kot s kuhanjem zdravih in okusnih jedi.

 

Premiki so možni samo s povezovanjem in sprejemanjem
(Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto)

april psss DRPD NM Dan za spremembe je letos povezal tri akcije za Skupnostni center Brezje Žabjak, ki stoji v romskem naselju. Akcije so potekale v duhu povezovanja, sprejemanja, sodelovanja in premikanja – tako v glavah kot na terenu. Na prvo aprilsko soboto smo se tako povezali romska skupnost, Območno združenje RKS Novo mesto, Mestna občina Novo mesto, RIC Novo mesto, številni prostovoljci in ljudje dobre volje ter Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. Aktivnosti so potekale pod geslom »Ne obsojam, objemam«, skupni cilj vseh sodelujočih pa je bilo odpravljanje razlik in povezovanje, ki bogati vse.

 

****
Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za javno upravo.

mju logo

psssLOGO


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00