fbpx
Na Nefiksu najbolje spoznaš sam sebe

| Z žebljico na glavico

Nefiksu sem se pridružila leta 2014 kot prostovoljka pri Kariernih klubih. Brez pričakovanj, le z željo po novih izkušnjah, predvsem vodenju delavnic za dijake. Malo pred tem sem se namreč usposobila za trenerko mehkih veščin v okviru Društva študentov psihologije. Sprva sem v skupini delovala kot izvajalka Kariernih klubov, potem pa sem sprejela tudi vlogo vodenja skupine izvajalcev Kariernih klubov.

Sara MarnTo je bil zame precejšen izziv, kljub temu da sem imela prej že izkušnjo vodenja skupine. Zdaj vidim, koliko mi je to dalo in hkrati odprlo poti za nadaljne sodelovanje na Zavodu Nefiks, ki še kar traja. Kot vodja skupine Kariernih klubov sem morala skupino motivirati, izvajalcem dati neko podporo za izvajanje, organizirati kakšna izobraževanja in projekte (s skupino izvajalcev smo organizirali izobraževanje za nove izvajalce klubov in oblikovali metodo Karierne fotogovorice). Delala sem tudi na področju mednarodnih projektov (izmenjav) in vodila izobraževaja za nove prostovoljce, slednje občasno še vedno počnem. Ko zdaj pogledam na čas, ko sem na Nefiksu začela, sem res ponosna in vesela, da sem se za to odločila. :)

Zavod Nefiks bi priporočila vsem, ki si želijo izkusiti nekaj novega, se preizkusiti in se naučiti kaj, za kar na fakulteti ni prostora. Poleg tega, da se naučiš, kako delati s skupino, se tudi spoznaš - ugotoviš, kaj ti ustreza, kaj ti ni všeč, s kom rad sodeluješ. Pridobiš tudi znanja s področja karierne orientacije mladih, znanja o mednarodnih projektih, o delovanju nevladne organizacije in neformalnih principih dela z mladimi, kar ti pomaga tudi potem, ko si zaposlen kje drugje.

Rečem lahko, da so mi ga vsi, s katerimi sem sodelovala, obogatili izkušnjo. Tudi tisti, s katerimi nisem direktno sodelovala, so pa (bili) del tima. Pri tem bi vseeno izpostavila, da smo se s skupino deklet, s katerimi smo v določenem obdobju sodelovale, spoprijateljile in se še vedno videvamo izven organizacije.

Moja izkušnja na Nefiksu je definitivno pripomogla k mojemu kariernemu napredku! Zaradi izkušnje sem pri delu bolj samozavestna, fleksibilna (tudi v situacijah, ki so bolj negotove), čutim se kompententno pri vodenju skupin in raznih izobraževanj. Veliko tega, česar sem se naučila na Nefiksu, še vedno uporabljam. Predvsem bi izpostavila metode neformalnega izobraževanja. Ugotavljam, da ti te pridejo prav tudi, če delaš na področju formalnega izobraževanja, saj popestrijo in obogatijo učni proces. Najbolj se mi je v spomin vtisnil Trening mladih trenerjev, ki sem ga soorganizirala s skupino. Bilo je precej odgovornosti, hkrati pa je bila uspešna izvedba v veliko zadoščenje. V okviru izobraževanja smo dobili tudi nekaj takih članov, ki so se kasneje intenzivno vključili v delovanje zavoda in prevzeli vodenje nekaterih projektov.

Sara Marn

mladiinkompetentni


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00