fbpx
"Nefiksov karierni bus me je pripeljal do zdajšnje zaposlitve"

| Z žebljico na glavico

Svoje vtise o projektu Nefiks zaposlitvene rešitve je z nami delila tudi Anja, ena izmed nadvse aktivnih in samoiniciativnih udeleženk projekta v Ljubljani. Vabimo vas k branju intervjuja, ki je nastal v okviru avtorskega dela Učinki projekta Nefiks zaposlitvene rešitve avtorice Nadine Salievske.

Anja Jakse
Zakaj si se odločila za sodelovanje pri projektu Nefiks zaposlitvene rešitve?
Nekaj mesecev sem intenzivno iskala službo. Dnevno sem spremljala zaposlitvene oglase in se prijavljala na prosta delovna mesta. Povabljena sem bila celo na nekaj razgovorov in se uvrstila v ožje izbore primernih kandidatov, vendar do zaposlitve ni prišlo. V obdobju dnevnega pisanja življenjepisov in motivacijskih pisem se je večkrat pojavila slaba volja, vedno nove zavrnitve pa so zbijale samozavest. Želela sem prekiniti ta dnevni ritual in negativna občutja ob iskanju zaposlitve, zato sem zagrabila priložnost, ki jo je ponujal Zavod Nefiks za brezposelne osebe do 29. leta starosti.

Kako je potekalo delo v projektu?
Vsak dan smo imeli na urniku drugačno vsebino. Preko različnih aktivnostih smo spoznavali sebe, se spraševali, kaj želimo v življenju doseči, kakšni so koraki, da želene cilje dosežemo, na katerih področjih smo dobri in kaj bo vsak naredil, da bo razvijal svoje sposobnosti. Simulirali smo zaposlitvene razgovore v angleškem jeziku − tako se je vsak lahko preizkusil v vlogi delodajalca in v vlogi iskalca zaposlitve. Drug drugemu smo pregledali življenjepise, si podali konstruktivne komentarje in na tak način izboljšali pisno predstavitev delovnih izkušenj. Organizirali smo Nefiks karierni bus, s katerimi smo obiskali potencialne delodajalce na Dolenjskem.

Česa si se naučila, kaj si z udeležbo pridobila?
Pridobila sem veliko in ravno tisto, kar sem v tistem trenutku potrebovala: vključitev v skupino mladih, ki aktivno išče zaposlitev, ki te razume, ker se sooča z enako težavo. Z dnevnim obiskom Nefiksovih aktivnosti za iskalce zaposlitve sem prekinila svoj dnevni ritual, ki ga pozna vsak, ki išče delo, in se hkrati počutila bolj koristno in kreativno, kot če bi posedala doma za računalnikom.

Ti je udeležba pomagala pri kariernem razvoju in iskanju zaposlitve?
Nefiksov karierni bus me je pripeljal do zdajšnje zaposlitve. Z obiskom podjetij smo imeli priložnost, da se delodajalcem predstavimo izven uradnih zaposlitvenih razgovorov, hkrati pa smo tudi v praksi pokazali svoje organizacijske sposobnosti, kar šteje veliko več kot vsi presežniki, ki jih radi uporabimo v svojih življenjepisih.

AnjaJakse intervju3
Kje vidiš prednosti delovanja v takem projektu?
Pri dolgotrajnem iskanju zaposlitve je zelo pomembno, da ne izgubiš upanja. Vendar je to zelo težko, saj lahko začne brezposelnost močno posegati in vplivati na vsa področja tvojega življenja. Vključitev v programe, kot je Nefiksov program, je res velika spodbuda za vse, ki iščejo zaposlitev, saj delaš na razvoju svojih kompetenc, konkretneje zastaviš svoje cilje, dobiš konkretne predloge za izboljšavo življenjepisa. Hkrati si med ljudmi, ki imajo kontakte z vodilnimi v različnih podjetjih in te lahko povežejo z njimi. Morda se sprva zdi izguba časa, da vsak dan hodiš na take aktivnosti, namesto da bi doma pisal prijave na prosta delovna mesta, a pridobiš veliko več, kot če bi le čakal na službo. Iskalcem zaposlitve svetujem, da čimprej postanejo proaktivni in odvržejo standarden način iskanja zaposlitve s pošiljanjem prijav na razpisana delovna mesta. Poskusite si delovno mesto ustvariti sami!

***
Banner NZR projektfinancirata


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00