fbpx
Kako do mednarodnih izkušenj v Nemčiji

| Jezikovni klubi

V četrtek, 30. maja 2019, je Nemški jezikovni klub Zavoda Nefiks organiziral dogodek, kjer smo dobili informacije iz prve roke na temo študija in zaposlovanja v Nemčiji.

 

DAAD – vstopnica za študij v Nemčiji
Prva gostja dr. Kristina Lahl, predstavnica DAAD (Deutscher akkadenischer Austauschdiest), nam je predstavila do pot do štipendije za izobraževanje v Nemčiji. Študenti lahko pri DAAD, eni najpomembnejših nemških organizacij za financiranje mednarodnih izmenjav študentov in znanstvenikov, zaprosijo za štipendije za študijske izmenjave ali za poletni tečaj nemščine. Pri obeh je potrebno priložiti dokazilo o znanju nemščine, ki ga lahko opravite pri dr. Lahl v Ljubljani, na Oddelku za germanistiko na Filozofski fakulteti. Poleg tega vam bo še zaupala, kaj vse mora vsebovati prijava in kdaj je dan D za oddajo.

2019 05 31 MB nem jezikovni klub studij in delo v Nemciji foto
EURES – zaposlovanje v EU
V živo pa smo pogovarjali z Nastjo Raj, EURES svetovalko, ki nam je predstavila zaposlitvene priložnosti v Nemčiji.
EURES je mreža javnih služb za zaposlovanje znotraj Evropskega gospodarskega prostora (EGP) skupaj s Švico. Na EURES portalu lahko najdete vsa aktualna delavna mesta v Evropi, osnovne informacije o življenju, delu in kulturi v izbrani državi, navodila za izdelavo CV-ja in mnogo več.

V kolikor te zanima delo v Nemčiji ali kateri drugi EGP državi, je prvi korak do zaposlitve obisk slovenskega EURES, ki deluje znotraj portala ZRSZ. Tukaj so prevedene ponudbe za delo preverjenih delodajalcev, pri tem pa se lahko za posamezno delovno mesto posvetujete tudi s svetovalcem, ki je oglas objavil.

EURES – osebno svetovanje in informacije iz prve roke
Ob iskanju zaposlitve v tujini se je priporočljivo posvetovati z izbranim slovenskim EURES svetovalcem, ob petkih pa so vam na voljo za spletni klepet tudi EURES svetovalci iz ostalih evropskih držav , ki vam lahko posredujejo informacije o trgu dela in možnostih za zaposlitev v njihovi državi.

Moja prva EURES zaposlitev
Preden se odpravite na razgovor ali se zaposlite v tujini ter ste mlajši od 36 let, lahko v okviru programa Tvoja prva EURES zaposlitev prejmete tudi nadomestilo za stroške potovanja na razgovor, selitev v tujino, stroške jezikovnega tečaja, nadomestilo za usposabljanje pred odhodom v tujino ter še marsikaj.

MB jezikovni grafika zadnja 450
Pa še nekaj o mednarodnem CV-ju
Na koncu nam je Nastja Raj povedala še nekaj presenetljivih dejstev o CV-ju v evropskem prostoru:

  • življenjepisu priloži fotografijo, nisi številka,
  • Europass življenjepis že dolgo ni več primeren za višje pozicionirana delovna mesta,
  • življenjepis naj bo kreativen, lahko je tudi v obliki video CV-ja ali s povezavo na spletno stran, vedno pa naj bo pregleden, jasen in prepričljiv
  • življenjepis, ki ga pošiljaš v Veliko Britanijo, naj ne vsebuje fotografije, informacije o spolu, nacionalnosti ali zakonskem stanu,
  • v Evropi ne poznajo študentskega dela, zato ne pozabi navesti števila ur dela, ki si ga opravil ter kaj si počel,
  • ne pozabi na prostovoljno delo, ki je v EU veliko bolj cenjeno kakor pri nas.
Upamo, da si si vse dosedanje izkušnje beležil tudi v e-Nefiks, saj so pridobljene kompetence cenjene, ne gleda na to, kje si jih pridobil in nadgradil.

Po zaključku večera smo z obiskovalci še poklepetale, izvedele, da se da narediti biorazgradljive vrečke iz mleka, da nam ni nikoli žal novih izkušenj in da je za našimi mejami še precej sveta, vrednega odkrivanja.

***

Projekt Kolegice financira URSM, Urad za mladino MOL in MJU.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00