fbpx
Karierni heroji z Ledine

| Karierni klubi

Karierni klub na gimnaziji Ledina je tokrat potekal malo drugače in sicer smo na pobudo dijakinj začeli s projektom »Kam po končani gimnaziji«. Ideja se je sprva zdela zelo preprosta, a smo se srečali z mnogo preprekami, iz katerih smo se vsi veliko naučili. Prvi velik korak je bil sestaviti natančen plan za tako obširen projekt in organizacija dela. Skoraj dva meseca smo tako porabili izključno za planiranje in izvedbo ankete med gimnazijci zadnjih dveh letnikov, da bi dobili čim boljše smernice za nadaljnje delo.

KK kamPoGim FB cover

Naslovna slika na FB

Januarja smo končno začeli z izdelavo prvega in drugega videa – animaciji. V prvem smo predstavili nekatere rezultate ankete, ki so jasno pokazali nujnost dodatne pomoči dijakom pri odločanju za nadaljnje izobraževanje. Drug video predstavlja možne načine pridobivanja informacij o maturi ter vpisu na fakultete ter kam se obrniti, ko sam ne veš kako naprej.

Našli smo super stran za izdelovanje animacij in pričakovali, da nam dve animaciji, dolgi nič kaj več kot 5 minut ne moreta vzeti niti pol toliko časa, kot se je na koncu izkazalo. Sestavljanje zgodbe, vizualno oblikovanje, dodajanje glasu in prav tako ni šlo brez par naknadnih popravljanj zaradi slovničnih napak, ki so se pred tem skrile.

Večina mladih nas je veščih v uporabi socialnih omrežji, vendar smo se hitro naučili, da osebna raba ne koristi kaj dosti v našem primeru. Vzpostavili smo Facebook (@KamPoGim) in Instagram (@kam_po_gim) profil ter YouTube kanal (/KamPoGim), da bi informacije mladim posredovali s pomočjo medijev, ki so jim blizu. Kaj kmalu pa smo spoznali tudi nekatere pomanjkljivosti različnih družbenih omrežji, predvsem z objavljanjem videov ter deljenjem spletnih povezav preko Instagrama.

KK kamPoGim insta l1

Slike iz Instagrama

Še več časa pa je vzela izdelava tretjega videa. Ko je bil scenarij končan in vse dogovorjeno so sledili trije dnevi snemanja. Prav tako smo obiskali državni izpitni center RIC, kjer smo izvedli intervju s tam zaposleno dr. Andrejko Slavec Gornik, ki je zelo izčrpno predstavila še manj znane informacije o maturitetnem preizkusu. Tako se je pred nami znašlo več ur posnetkov, ki jih je bilo potrebno pregledati, izločiti uspešne poskuse, popravljati zvok, ki ga kljub temu ni bilo možno povsod popraviti, in rezultat vsega truda je naš tretji video z naslovom Matura dolg skoraj 8 minut.

Novim izzivom naproti se podajamo naslednje šolsko leto, ko bo sledilo se več videov s koristnimi informacijami.

KK Ledina 2019 KamPoGim vsak drugi ne ve

 Grafika iz videa na YT

Martina Vide, vodja kariernega kluba Ledina


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00