fbpx
PSSS! novičnik s POZIVOM ŠTUDENTOM IN MLADIM K AKTIVACIJI

| Projekt PSSS!

Pred vami je trinajsti PSSS! novičnik, s katerim pozivamo študente in mlade k aktivaciji in jih vabimo, da se pridružijo našim aktivnostim kot prostovoljci.

Novičnik je v PDF obliki dostopen TUKAJ.

psss

Nekaj poudarkov iz PSSS!

Za prostovoljstvo ni nikoli prezgodaj ali prepozno! (Slovenska filantropija)

psss filantropija

Tudi osnovnošolci, srednješolci in študenti ste lahko prostovoljci, za to niso vedno potrebne posebne izkušnje. Tudi mladi lahko polepšate življenje tistim, ki potrebujejo pomoč; tudi vi lahko prispevate k ohranjanju narave, popravljanju krivic in prizadevanju za bolj pravično družbo. Obstaja samo en pogoj: da ti je mar, da ti ni vseeno!

Za lažje iskanje prave prostovoljske aktivnosti za vsakogar smo oblikovali dva kataloga:
eden zajema celotno Slovenijo,
drugi samo območje Ljubljane.

Trenutne potrebe po prostovoljcih na Slovenski filantropiji pa so objavljene tukaj.

V tujino na prostovoljstvo! (Zavod Voluntariat)

psss voluntariat

S pričetkom novega študijskega leta je dobro pričeti razmišljati o možnostih za odhod čez mejo, če ne v okviru študijskih programov ali študentskega novoletnega rajanja v kateri od evropskih prestolnic, pa v okviru prostovoljskega udejstvovanja. Morda je krivično vzporejati omenjene načine odhoda v tujino, so pa realnost mladih, še posebej študentov, ki je ne gre zanikati. Zakaj na prostovoljsko delo, ko pa lahko brez obveznosti potujem po Evropi? In zakaj na program, ki ni neposredno povezan z mojim bodočim poklicem, ko pa lahko semester opravim v tujini v okviru izbranega študijskega programa? Prostovoljstvo resda ne prinese magisterija in njegov namen ni videti čimveč krajev in kotičkov določene države. Daje pa dimenzijo, ki je turizem in tiščanje nosa v knjige ne.

Torej, mladi študentje: prostovoljstvo vam lahko predstavlja neprecenljive življenjske izkušnje in priložnost, da postanete most med kulturami, zapolnitev vrzeli v družbi skozi neprofitno naravnano delovanje in aktivni državljani, ki na več ravneh skupaj z nami sooblikujete našo prihodnost. Odgovor na vprašanje, ali je vključevanje v takšne aktivnosti smotrno, mora pri sebi najti vsak sam. Mi smo ga in vemo, da je.

Pridite k nam razvijat kompetence (Zavod Nefiks)

 psss nefiksKo te prime, da bi napolnil svoj CV, splaniral svojo karierno pot in razvil 5 od 6 kompetenc, ki jih iščejo delodajalci - pridi k nam.

Aktualne dogodke, klube, projekte in priložnosti, ki jih ponuja Zavod Nefiks, najdeš TUKAJ.

Sodeluješ lahko kot udeleženec, prav tako pa lahko deluješ tudi kot prostovoljec - tutor, vodja kluba, aktivnosti ali projekta - pri tem pridobivaš dodatne kompetence kot so vodenje skupin, digitalno mladinsko delo, upravljanje socianih omrežij, kompetence projektnega dela in komunikacijske kompetence. Pred tem te usposobimo ter ti nudimo vso podporo, ki jo potrebuješ pri vodenju klubov, aktivnosti in projektov.

Prostovoljim zato, da lahko spremenim življenje na bolje (ZPM Ljubljana Moste-Polje)

 psss zpm moste polje

Christopher je trenutno naš najmlajši prostovoljec. Pridružil se nam je oklevajoče in ne z največjim navdušenjem, a danes je drug človek. Otrokom pomaga pri učenju različnih predmetov, je njihov mentor in njihov zgled. Otroci in najstniki ga imajo radi, saj oddaja tisto dobro misel – tu sem za vas. S tem, ko pomaga drugim, pa pomaga tudi sebi: biti boljši človek. Ta zgodba je le en mali delček mozaika naše družbe. Vendar pa se lahko delčki širijo in lepšajo ta naš mozaik.

Pri ZPM Ljubljana Moste-Polje ste vabljeni, da se nam pridružite pri prostočasnih ali humanitarnih programih:
trener programa Dobro sem,
vzgojitelj/ica na taborih in letovanjih,
• pomoč v skladišču,
izvajanje ali pomoč pri dejavnostih v Večgeneracijskem centru Skupna točka,
program za družine Rastemo skupaj - THSN.

Sprosti voljo - možnost vključevanja prostovoljcev (Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto)

 psss drpd nm

SZačetek šolskega leta je prava priložnost za to, da k prostovoljskim aktivnostim povabimo zlasti mlade. Vsako leto zato organiziramo predstavitve in promocijo prostovoljstva po novomeških srednjih šolah. Čeprav imajo mladi, ki se želijo vključiti v prostovoljske aktivnosti pri nas, več različnih možnosti, se najlažje in najhitreje vključijo v vsakodnevne aktivnosti, ki potekajo v sklopu socialnovarstvenih programov za otroke.

Kaj lahko kot prostovoljec prispevam?
• Svoj čas
• Svoje znanje (jezikov, popravila predmetov, programiranja, ipd.)
• Svoje talente (ples, glasba, šport, ustvarjanje, nastopanje, ipd.)
• Oporo, druženje ali pogovor
• Fizično pomoč.

 

****
Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za javno upravo.

mju logo

psssLOGO


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00