fbpx
PSSS! novičnik o PREDNOSTIH IN IZZIVIH DIGITALIZACIJE v naših organizacijah.

| Projekt PSSS!

Pred vami je štirinajsti PSSS! novičnik, v katerem se oglašamo na temo prednosti in izzivov digitalizacije v naših organizacijah.

Novičnik je v PDF obliki dostopen TUKAJ.

psss

Nekaj poudarkov iz PSSS!

 

Digitalizacija v prostovoljstvu (Slovenska filantropija)

psss filantropija

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, že več kot 25 let promovira ter spodbuja razvoj prostovoljstva v Sloveniji, med drugim koordiniramo tudi Slovensko mrežo prostovoljskih organizacij. Že 15 let na svoji spletni strani prostovoljstvo.org tem organizacijam ponujamo možnost, da objavljajo svoje potrebe in prostovoljcem, da najdejo pravo prostovoljsko delo zase. Seveda ta možnost ni vedno izgledala tako, kot Posredovalnica prostovoljskih del izgleda danes.

Trenutno je na spletni strani prostovoljstvo.org registriranih:

  • več kot 1.740 prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom
  • 6.227 prostovoljcev

 

Splet za odpravo mladih v svet (Zavod Voluntariat)

psss voluntariat

Pošiljanje prostovoljcev v tujino ne gre brez spleta in temu namenjenih digitalnih orodij. Najpogosteje uporabljamo sistem za pošiljanje prostovoljcev na mednarodne prostovoljske tabore, Online Placement System (OPS). Ta nam kot delu mreže SCI omogoča pregledno vodenje placementa, izdelavo statistik za razna poročanja, ter vpogled v zgodovino prostovoljskih mobilnosti. Tako poenoten sistem pomeni enotno statistiko, kar celotni mreži omogoča planiranje, načrtovanje poti v prihodnje in ukrepanje ob morebitnih težavah.

Na Zavodu Voluntariat uporabljajo:

  • IM-PROVE - aplikacijo, ki so jo razvili s partnerji ter prostovoljcem pomaga pretvarjati pridobljene izkušnje v kompetence,
  • trenutno poteka razvoj aplikacije E-tick, namenjene vsebinam globalnega učenja za prostovoljce, ki se odpravljajo na projekte na globalni jug
  • na treningih uporabljajo digitalna orodja, kot so Mentimeter, Badgecraft itd..

 

Digitalne karierne kompetence (Zavod Nefiks)

 psss nefiksKarierna klepetalnica mreže KROJ

V oktobru smo v okviru Mreže KROJ začeli s karierno klepetalnico. Svoje karierno vprašanje nam lahko vsak dan posreduješ na tri načine:

Karierni heroji

Sodelujte v natečaju za najboljši profil na družbenih omrežjih (Facebook, Instagram, Youtube ali spletna stran), ki mladim najbolje pomaga pri odločanju za poklic. Več informacij in prijave >>>

 

Digitalne veščine za vse (ZPM Ljubljana Moste-Polje)

 psss zpm moste polje

V sodobnem času je digitalizacija postala ključna za lažje in učinkovitejše delovanje organizacij. S pomočjo računalniških programov, spletnih platform in socialnih omrežij lažje sledimo in operiramo s podatkovnimi bazami, ki so ključne za spremljanje in razvoj organizacije.

Zavedamo se, da je digitalizacija danes neizbežna in da bo le te vedno več. Seznanjenost z računalniškimi osnovami je ključna za vključevanje v sodobno družbo, zato se trudimo pomagati tudi tistim iz manj spodbudnih okolij. V ta namen organiziramo brezplačne delavnice digitalne vzgoje, računalništvo za starejše in programiranje.

 

Z digitalizacijo do uspešne socialne integracije v lokalno okolje (Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto)

 psss drpd nm

Sodelovanje naših prostovoljcev, uporabnikov in Fakultete za organizacijske študije v Novem mestu je v lokalnem okolju z uporabo digitalizacije, znanja in inovativnosti pripeljalo do hitrejše ter uspešnejše integracije ranljivih skupin, ki jih naše društvo zagovarja.

Plod tega lokalnega sodelovanja je uspešen projekt SITUS – socialna integracija tujih študentov v lokalno okolje. Projekt v središče postavlja prostovoljce, ki izvajajo učno pomoč pri učenju slovenščine za tuje študente, s tem pa pripomorejo tudi pri njihovi socialni vključenosti v lokalno okolje.

V ta namen sta se oblikovali dve spletni učilnici. Prva spletna učilnica: amostojno učenje slovenščine, ki je namenjena tistim, ki se učijo slovensko in je primerna za samostojno učenje slovenščine. Druga spletna učilnica: pomoč pri poučevanju slovenščine je namenjena vsem tistim prostovoljcem, ki želijo pomagati pri poučevanju slovenščine.

 

****
Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za javno upravo.

mju logo

psssLOGO


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00