fbpx
A fistful of Cards [Pest polna vizitk]

| Aktualno

Sedim v GoOpti prevozu in strmim v svoje dlani. Pest polna vizitk je vse, kar je ostalo od čudovitih dveh dnevov druženja, networkanja in izmenjevanja idej.

Ko italijanska pokrajina drvi mimo, pomislim na čudovite ljudi, ki sem jih spoznal. Kristijan iz Luxenburga se loteva mladinskega dela skozi glasbo. Trenutno razvija karierno-glasbeno delavnico. Delavnico, kjer bo uporabil glasbo, da bo ljudem pomagal pri iskanju službe! Neverjetno. Povedal je tudi, da je nedolgo nazaj postal sveži očka, in da ne ve, kako bo to vplivalo na njegovo delo.

Britte iz Danske išče prostovoljce, ki bi prišli k njim in skrbeli za naravno lepoto fjordov in za vodne živali, kot so tjulnji in obvodne ptice. Mattias dela s pripadniki manjšin, ki se borijo proti predsodkom s tem da snemajo ikonične filmske prizore, le brez stereotipov. Pravi, da ga delo veseli, a ima skrbi glede časa, v katerem živimo in da se mu zdi prihodnost negotova.

Lahko bi še našteval, a ne bom. Na enem mestu se je zbrala neverjetno raznolika skupina ljudi, od starih do mladih, od izkušnih do novincev, z vseh koncev Evrope, združenih v enem samem cilju - delati dobro in pomagati ljudem. Vsak na svojem koncu Evrope, s svojimi projekti in ustanovami, združeni za en čudovit dogodek, z enim neverjetnim ciljem.

2019 december mednarodno milano ziga 01 650px

Obdelali smo vrsto tem. Govorili smo o učenju učiteljev, pa seveda izmenjavi prostovoljcev, a daleč najbolj popularna tema je bila igrifikacija. Nekateri se s tem že ukvarjajo, kot na primer Cristina iz Romunije, ki je s pomočjo psihologa in programerja ustvarila ustvarila celotno računalniško igro za treniranje nevladnih delavcev, drugi, kot je Katerina iz Makedonije, pa si močno prizadeva, da bi to uvedla v svoji organizaciji. Zdi se, da nevladne organizacije po Evropi vedno bolj sprejemajo igre in igrifikacijo kot legitimen kanal za doseganje mladih.

Joint Informal Network, mreža, ki je gostila dogodek, je praznovala 16 let, kar jo postavi krepko v generacijo Z. Nekatere izmed članic mreže so precej starejše, nekatere pa tudi mlajše. Po zaključenem dogodku smo nadaljevali z druženjem v manj strukturirani obliki, kjer smo se zares bolje spoznali. Skupaj smo praznovali, nazdravili, peli in plesali. Pogovarjali smo se o osebnih stvareh, pa o težavah in izzivih, s katerimi se srečujemo, in načrtih za prihodnost.

2019 december mednarodno milano ziga 02 650px

Osenčeno italijansko pokrajino je zamenjala s temo prekrita slovenska pokrajina. Ja, v pesti imam šop vizitk. A vsaka vizitka predstavlja povezavo, predstavlja obljubo o sodelovanju! Vsaka vizitka nosi s seboj spomine teh dveh dnevov v Milanu, kjer smo se povezali ljudje z vseh koncev Evrope, s skupnim ciljem. Vsaka vizitka nas opominja, da nismo sami, da imamo partnerje in da smo najmočnejši skupaj!

 -----

Zapis in foto: Žiga Mlakar

Žiga se je udeležil dvodnevnega srečanja Joint Informal Network 2019 v Milanu, kjer je predstavljal Zavod Nefiks ter sodelujočim organizacijam predstavil naše metode dela z mladimi ter karierno igro, ki jo ustvarja s prijateljem kot metodo kariernega mladinskega dela.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00