fbpx
PSSS! novičnik na temo DECEMBRSKE DOBRODELNOSTI v okviru naših organizacij

| Projekt PSSS!

Pred vami je PETNAJSTI PSSS! novičnik, v katerem se oglašamo na temo decembrske dobrodelnosti v okviru naših organizacij.

Novičnik je v PDF obliki dostopen TUKAJ.

psss

Nekaj poudarkov iz PSSS!

Decembrska dobra dela (Slovenska filantropija)

psss filantropija

Pa je prišel december, mesec dvojnosti: blišč in beda, topla svetloba lučk in hud mraz, veseljačenje tistih, ki imajo (sredstva, družbo) in potrtost tistih, ki nimajo ali pa so osamljeni. Smo v informacijski dobi, tako da se tudi vedno več Slovencev zaveda, da obstaja mnogo takšnih, ki si decembrskega blišča ne morejo privoščiti - in zato obstaja tudi vedno več odmevnih dobrodelnih akcij s strani posameznikov in nas, nevladnih organizacij.

Kako lahko pomagate?
Na Facebook profilu Slovenske filantropije občasno iščemo materialne donacije - stvari, ki jih naši uporabniki potrebujejo, zato spremljajte našo stran!

Lahko naredite še kaj?
Seveda! Lahko namenite vaš čas in postanete prostovoljka ali prostovoljec. Lahko nam pa tudi namenite svojih 0.5% dohodnine in nas podprete na ta povsem neboleč način. Oglejte si video, kjer vas za dohodnino na malo drugačen način zaprosita naši novi maskoti Filan in Tropko :)

 

December in prostovoljenje (Zavod Voluntariat)

psss voluntariat

Decembra se vsi kot blazni zaženemo med trgovinske police in kupujemo vse, kar se blešči, je na popustu in stereotipno božično (beri: odeto v Božičkove barve in »korenjenosáto«). Obstajajo osamele izjeme, ki božični noriji ne posvečajo pozornosti, vendar upam trditi, da so redke. Tudi takšni so, ki temu želijo reči odločen »ne!« in oditi drugam ali početi kaj povsem neprazničnega. Na primer prostovoljiti.

Poleg siljenja v potrošniško vedenje nas december opominja tudi na dobrodelnost (večina organizacij ravno ta mesec objavlja prošnjo za donacijo 0,5 % dohodnine, aktualne so akcije, kot je »Božiček za en dan« ipd.).

 

Namesto daril beleži kompetence (Zavod Nefiks)

 psss nefiks

Na Zavodu Nefiks mlade spodbujamo k beleženju neformalno pridobljenega znanja. Še pred začetkom novega leta mlade spodbujamo, da sebi in svojim prijateljem v e-Nefiks zabeležijo svoje izkušnje, znanja in kompetence, ki so jih pridobili preko prostovoljnega dela, aktivnega državljanstva, dela, izobraževanja ter mednarodnih izkušenj.

Zakladnica kompetenc, ki pri tem nastane, vam je lahko v pomoč, ko si zastavljate karierne cilje za novo leto ter se po prvem januarju podate na lov za novimi kompetencami oziroma se lotite nadgrajevanja obstoječih. To je darilo, ki bo tvoje prijatelje spodbudilo h kariernemu razvoju, pa tudi k temu, da bodo spoznali, koliko so v letu, ki odhaja, osebnostno in kompetenčno "zrasli".

 

Če želimo nekoga osrečiti, podarimo raje naš čas in ne daril (ZPM Ljubljana Moste-Polje)

 psss zpm moste polje

Smo že skoraj na polovici meseca decembra in mrzlično decembrsko nakupovanje že poteka. Vsako leto na ZPM Ljubljana Moste-Polje ugotavljamo, da se družine ne znajdejo le v materialni stiski, temveč tudi v psihosocialni stiski. Mnoge družine v stiskah so tako potisnjene na rob, omejene na dom in brezplačna doživetja, saj si drugega ne morejo privoščiti. Če pa pomislimo na otroštvo – česa se vi najbolj spomnite? Prav doživetij – z družino in s prijatelji.

Čarobna zima je akcija, s katero želimo otrokom pod okriljem projekta Botrstvo v Sloveniji omogočiti nepozabna praznična doživetja v krogu družine. V decembru bomo morda tudi z vašo pomočjo socialno šibkim družinam iz vse Slovenije ogreli srca in pomagali do skupnega preživljanja praznikov ter številnim ustvarili prvo doživetje prazničnega razpoloženja.

 

Že veste, kaj podariti letos? (Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto)

 psss drpd nm

Vsako leto pred decembrskim obdarovanjem marsikdo ne ve, kakšna darila bi izbral za svoje najdražje. Kupiti je mogoče marsikaj, toda ni vsako darilo tudi takšno, da ogreje tako srce tistega, ki daje kakor tudi tistega, ki prejme. Da se boste letos lažje odločili, smo za vse tiste, ki še ne veste, kaj boste podarili, pripravili en tak »nevladniški« seznam daril, s katerim lahko potrošništvo spremenite v dobrotništvo – se sliši dobro, kajne?

Podarite lahko:

  • svoj čas, znanje, veščine,
  • lepo besedo,
  • donacijo,
  • 0,5% dododnine.

psssLOGO


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00