fbpx Nefiks
Torek, 22 September 2020

ikonca f ikonca y ikonca i ikonca t

 

 

Zaključni dogodek Nefiks kariernega dne - Priložnost je pred domačimi vrati

Osrednji dogodek Nefiks kariernega dne je pod geslom Prihodnost je je pred domačimi vrati potekal v Predsedniški palači. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor gostil župane mladim prijaznih občin, ki so skozi pogovor predstavili svoje občine, priložnosti, ki jih nudijo mladim ter podali sporočilo, da računajo na njihovo sodelovanje.

V pogovoru so sodelovali:

  • Tadej Beočanin, župan Občine Ajdovščina,
  • David Klobasa, župan Občine Sveta Trojica v Slovenskih Goricah,
  • Romana Lesjak, županja Občine Črna na Koroškem,
  • Nina Bavčar Čargo, direktorica Inštituta za mladinsko politiko, izvajalca projekta Mladim prijazna občina.

NKD 2020 PP event

Dogodka so se udeležili dijaki devetih šol, ki so sodelovale pri letošnjem Nefiks kariernem dnevu ter so se v ponedeljek, 6. januarja, že gostile svoje lokalne župane. Predsedniško palačo so napolnili dijaki Ekonomske šole Ljubljana, Šolskega centra Nova Gorica, Ekonomske šole Murska Sobota, Šolskega centra Novo mesto, Srednje gradbene šole in Gimnazije Maribor, Gimnazije Bežigrad Ljubljana, Gimnazije Franceta Prešerna Kranj, Gimnazije Ormož in Šole za hortikulturne vizualne umetnosti Celje.

Mlade, ki so se udeležili Nefiks kariernega dne na svoji šoli, je najbolj nagovorilo dejstvo, da lokalne skupnosti resno računajo nanje. Da so pomembni in da štejejo.

Župani so izpostavili dobre prakse dela v svojih občinah, s katerimi želijo prisluhniti mladim, jim ponuditi priložnosti v lokalnem okolju ali jim ponuditi storitve in aktivnosti, ki jim omogočajo življenje, primerljivo z življenjem v večjih krajih.

Predsednik države je mladim položil na srce, da tisti, ki bodo prevzeli osebno odgovornost in bodo vlagali vase, bodo lahko tudi v življenju bolj uspešni od ostalih. Sicer pa pravi, da se za prihodnost naše države ni potrebno bati, saj je vse nastavljeno za trajnostni razvoj.

2020 NKD PP zupani

Tadej Beočanin, župan Občine Ajdovščina je izpostavilj klučne gradnike, po katerih je občina znana:

Županja občine Črna na Koroškem, Romana Lesjak, se trudi mlade zadržati v lokalnem okolju tudi tako, da jim nudi poleg odkupa stanovanj tudi odkup komunalno urejenih parcel po cenah, nižjih od tržnih.

Župan Občine Sveta Trojica David Klobasa je drugi najmlajši slovenski župan. Svoje izkušnje je nabiral v tujini, mladim pa je iz prve roke povedal, da se je lepo vrniti nazaj in delovati v domačem kraju. Z mladimi veliko dela, prav tako pa mladim svetuje, naj se z idejami obračajo na svoje župane.

Po dogodku je sledila manjša pogostitev, ki je dala mladim priložnost še enkrat spregovoriti z župani ali svojimi vrstniki iz celotne Slovenije. Dijakinja iz ŠC Novo mesto nam je povedala, da je vesela takšnih dogodkov, saj mladim dajejo zagotovilo - priložnosti so, službe so,  tudi v Sloveniji.

Foto: Tim Erjavec in Zavod Nefiks