fbpx
[prejeli smo] Podelitev štipendij "Za ženske v znanosti"

| Prejeli smo

Danes živimo v okolju, v katerem je samoumevno, da na prihajajoči dan žena ženske po vsem svetu praznujejo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost. A žal je do enakopravnosti na številnih področjih še daleč.

 

Naj ob tej priložnosti pod drobnogledom pogledamo področje znanosti. Tako po svetu kot v Sloveniji je delež žensk med raziskovalci nižji od moških. Po svetu je raziskovalk 29,3 %, v Evropski uniji tretjina, v Sloveniji 34,5 %. Neenakopravnost je vidna tudi pri višini plače – ženske raziskovalke so v EU v povprečju plačane 17 % manj kot njihovi moški kolegi – ter pri zastopanosti žensk na vodilnih položajih v teh poklicih. V EU je namreč na najvišjih akademskih položajih le 24 % žensk, leta 2017 pa so ženske predstavljale 27 % članov uprav raziskovalnih organizacij. V Sloveniji ženske na doktorskem študiju sicer prevladujejo, med rednimi profesoricami na univerzah pa jih je le 32 %.*

K spodbujanju žensk v znanosti in motiviranju mladih raziskovalk, da svojo karierno pot nadaljujejo v znanosti, prispeva tudi program L'ORÉAL – UNESCO »Za ženske v znanosti«.

 

Tako vas vabijo, da se v sredo, 11. marca, ob 18. uri v Atriju ZRC SAZU v Ljubljani udeležite svečane podelitve štipendij »Za ženske v znanosti« in skupaj z njimi počastite delo nadarjenih mladih raziskovalk.

V okviru programa bodo tri mlade nagrajenke prejele štipendijo v znesku 5.000 evrov. Nagrajenke so prodorne in motiviranje raziskovalke, ki skrbijo za promocijo znanosti in prenašajo svoj raziskovalni zanos tudi na mlajše generacije. Njihova dela, ki jih bodo na podelitni predstaviel tudi same, odražajo inovatinost in predstavljajo pomemben prispevek k razvoju znanosti, tako v Slvoeniji kot tudi širše.

Vljudno vabljeni!

2020 zaZenske vZnanostipodelitev stipendij

***

L'ORÉAL – UNESCO »Za ženske v znanosti« je nacionalni program, ki podpira in spodbuja mlade raziskovalke na njihovih raziskovalnih poteh ter skrbijo za prepoznavnost njihovega izjemnega dela. Program je namenjen mladim raziskovalkam v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine, ki bodo zagovarjale svojo tezo predvidoma v letu podelitve štipendij. Znanstveno raziskavo za namen pridobitve doktorske disertacije morajo kandidatke opravljati na raziskovalni instituciji v Sloveniji. Kandidatke ob zaprtju prijav ne smejo biti starejše od 35 let, imeti morajo slovensko državljanstvo in stalno prebivališče v Sloveniji.

 

 


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00