fbpx
Naj digitalne tehnologije ne upravljajo tebe, ti upravljaj njih

| Nefiks karierne rešitve

Mobilni telefon je že nekaj časa nazaj postal nepogrešljiv del našega življenja. Po podatkih Statista je trenutno število uporabnikov na svetu kar 4,78 milijarde, kar predstavlja 61,62% svetovnega prebivalstva. Zgolj od leta 2016 se je število globalnih uporabnikov povečalo za 40%, do leta 2023 pa naj bi se število uporabnikov povečalo na kar 7,33 milijarde.

 

V razvitem svetu je pametni telefon postal del sodobnega človeka, eden izmed večjih uporabnikov pa so mladi. To ni presenetljivo, saj le-tej skoraj dobesedno rastejo s telefonom v roki. Zaradi privlačnih vsebin, hitro dostopnostjo in enostavno uporabo se hitro zgodi, da mladi preveč svojega prostega časa preživijo pred ekrani. Telekom Slovenije, ki si pripisuje zasluge za kar 46-odstotni delež trga mobilne tehnologije v Sloveniji razkriva, da so mladi največji uporabniki prenosa podatkov. Porabijo ga kar trikrat več od drugih starostnih skupin. Izstopajo tudi v uporabi sporočil SMS, saj jih pošljejo dvakrat več kakor povprečni uporabnik.

Dandanes v hitrem vsakdanjiku nenehno pregledujemo obvestila in objave, z mobilnim telefonom zaspimo in se zjutraj zbudimo, s seboj ga nosimo celo na stranišče. Prišli smo že tako daleč, da se brez mobilnega telefona v roki počutimo izgubljene, ob prvi sekundi ko ga ne najdemo, pa nas zagrabi panika.

Drugi del resnice pa je, da se uporabi telefona ne moremo izogniti, tudi če bi to želeli. Digitalizacija se je uveljavila skoraj na vseh področjih, telefon pa je nujno orodje skoraj vsakega posameznika tako v zasebnem, kot tudi v poklicnem življenju. Pomen znanja je v digitalni družbi velik, informacijsko-tehnološke veščine pa so nujne. S tehnologijami bi morali biti seznanjeni že zgodaj, se jih naučiti uporabljati in razvijati digitalne spretnosti. S tem pa ne govorimo zgolj o drsenju po ekranu in delanju selfijev, pač pa je potrebno tudi znanje in razumevanje samega ozadja digitalnih tehnologij, ter odgovornega in kritičnega ravnanja z njimi. Pametni telefoni in ostale digitalne tehnologije so po eni strani res zelo hitro zasvojljive, toda s pravim znanjem in delovanjem lahko postanejo koristno orodje, ki nam olajšajo učenje, delo in življenje!

Namesto da bi digitalne tehnologije upravljale tebe, se jih nauči upravljati ti, in se pridruži projektu Nefik karierne rešitve – Manager družbenih omrežij. Spoznal se boš z različnimi vidiki uporabe digitalnih tehnologij, hkrati pa boš nadgrajeval svoje veščine in pridobil digitalna znanja, ki ti bodo pomagala tako na karierni poti, kot tudi v vsakdanjem življenju.

Viri:

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00