fbpx
Materinstvo kot obdobje pridobivanja novih kompetenc

| Kolegice

Mlade ženske, zlasti matere, so na trgu dela specifična, še posebej ranljiva skupina. Ne potrebujemo poglobljenih statistik, da nam to dejstvo hitro postane jasno – skoraj vsak izmed nas pozna vsaj eno mlado (ali potencialno) mater, ki ima težave pri vstopu na trg dela oziroma pri ohranjaju statusa zaposlene osebe.
In vendar je to ciljna skupina, ki je za naš narod ključna.

2020 materinski dan splet

Mlade mame je potrebno opogumiti, naj ostanejo zveste sebi in jih opremiti s pozitivnimi zgodbami o delodajalcih, ki znajo prisluhniti in razumejo njihovo situacijo. Po drugi strani je potrebno tudi delodajalce postaviti pred dejstvo, da ženska v času nosečnosti in poporodnem obdobju razvije množico mehkih veščin, ki jo naredijo boljšo delavko.

Raziskave v okviru italijanskega projekta MAAM (»Maternity as a Master«) so pokazale, da so ženske, ki so tudi mame, na delovnem mestu boljše v mnogih mehkih veščinah: spopadanju s spremembami, reševanju kompelksnih problemov, upravljanju s časom in postavljanju prioritet, delitvi nalog, vodenju idr. Pomembno je, da se te novo pridobljene kompetence »prevajajo« v »jezik delodajalca«.

Delodajalci se torej morajo naučiti prepoznavati prispevek te ciljne skupine k uspešnosti podjetja, po drugi strani pa morajo poskrbeti za njeno lažje umeščanje v svoja delovna okolja. Eden izmed takšnih ukrepov bi bilo vzpostavljanje posebnih prostorov znotraj podjetja, ki so namenjeni negi otrok, njihovi igri in ponujajo varstvo otrok zaposlenih.

2020 materinski dan izjave mam

Priporočila za mlade mame

  ◉  Bodi iskrena do sebe in do potencialnega delodajalca
Če iščeš predvsem dopoldansko delo, mu to povej, če ti delo med vikendi ali službene poti predstavljajo težavo, mu to omeni že na zaposlitvenem razgovoru, saj se tako izogneš kasnejšim nesporazumom in slabi volji; ponavadi tudi delodajalci bolj cenijo iskrenost kot navidezno »stalno razpoložljivost«.

  ◉  Poudari, da imaš podporo domačih
Naj bodo to partner, stari starši ali organizirano varstvo – delodajalec bo tako vedel, da ni celotno breme skrbi za otroka na tebi.

  ◉  Ne skrivaj, da si mama
Delodajalcu se predstavi kot kompetentna kandidatka z znanjem, izkušnjami in kompetencami, ki jih imaš. Dejstva, da si tudi mama, ne skrivaj, vendar pa ga ne izpostavljaj kot vlogo, ki te najbolj opredeljuje.

  ◉  Ostani aktivna med starševskim dopustom
Če ti čas dopušča, ostani med starševskim dopustom aktivna, ohrani stike s svojo socialno mrežo, udeleži se kakšnega izobraževanja, vključi se v prostovoljno delo.

Priporočila za delodajalce

  ◉  Izkoristite finančne spodbude
... ki so vam na voljo in zaposlitve delavke, ki so tudi mame.

  ◉  Tudi porodniška odsotnost pomaga pri razvoju kompetenc
Ženske med porodniško odsotnostjo razvijejo kompetence, ki so prenosljive tudi v karierni svet – organiziranost, večopravilnost, iznajdljivost, močna intuicija so kompetence, ki jih delodajalci pogosto iščejo pri delavcih.

  ◉  Zgradite dober odnos
Če delodajalec z delavkami (mladimi mamami) vzpostavi dober odnos, jim zaupa in dovoli fleksibilnost v času, ko ga potrebujejo, se te posledično pogosto izkažejo za zelo zanesljive in lojalne delavke.


Vir:
Staša Sabatucci, Zaposlovanje mladih mam, 2018

Zgornji zapis je izjava Kolegic ob materinskem dnevu.
Projekt sofinancirata Urad za mladino MOL in URSM.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00