fbpx
6 iger, primernih za družinsko samoizolacijo

| Akademija prostovoljstva

V času, ko smo večinoma vsi doma v samoizolaciji, imamo poleg klasičnih obveznosti (služba, šola, domače gospodinjstvo,…), še vedno dovolj časa za druženje. Kljub temu da najprej pomislimo, da bi se s prijatelji najraje družili ob pijači ali ob dobri tekmi košarke ali nogometa, je to sedaj odsvetovano oziroma prepovedano.

2020 AP igre karteA se lahko v tem primeru svojimi bližnjimi družite na drugačen način – preko iger. V mladinskem sektorju imamo z igrami kar nekaj izkušenj, zato smo v času širjenja koronavorisne bolezni (COVID-19) pri projektu Akademija prostovoljstva preverili, katere družinske igre so ˝po pravilih˝ obnašanja v času epidemije.

Igre, ki vključujejo do 5 oseb

Že nekaj časa velja ukrep druženja do pet oseb. Verjamemo, da se tega ukrepa čim bolj držimo vsi, ki ta članek beremo in se zadržujemo v družinskem okolju.

Predlagamo vam, da iz omar zberete vse igre in pogledate, za koliko igralcev so vaše domače igre. Ne pozabite na igre s kartami – za najmlajše so "top" Črni Peter, za večje Remi, Enka, za najstarejše pa Tarok ali Šnops.

Družabne igre, kjer se ne dotikaš oči, nosu in ust

Med prvimi navodili, ki jih je stroka objavila, je bilo navodilo, da se ne dotikamo oči, nosu in ust, saj se preko sluznice ta virus najhitreje prenaša.

Tako odsvetujemo igranje Activity-ja, saj če igramo po navodilih, lahko pri pantomimi pokažemo tudi na svoje dele telesa.
Predlagamo druge možnosti – na primer Lažnivec, Človek ne jezi se, Pictonary,

Potovanje v drugo državo

Potovanja so v času razglašene pandemije resda prepovedane, a to še ne pomeni da ne smete potovati skozi igro. Predlagamo vam igro Cacho – igro, ki vas popelje v Bolivijo.
Ali poznate še kakšno tradicionalno igro iz drugih držav?

2020 AP igre kocka 2

Družabne igre preko spleta

Ste že pomislili, da bi svoje prijatelje namesto telefonskega ali video klica povabili na video kavo? Ne? Kaj pa da jih povabite na družabno igro preko spleta? Vau! Na spletni strani ustvarjalcev igre Naseljenci otoka Catan lahko poskusite igro Naseljenci otoka Catan prek spleta. Ob uporabi video konferenc pa se lahko preskusite še v drugih igrah. Mi smo preskusili Morilca. Več o tem pa kdaj drugič.

Igre v gozdu

Če ste doma kje na podeželju ali obstaja možnost obiskati kakšne sprehajalne poti, ki niso tako oblegane z ljudmi, si lahko na sprehodu čas z družino popestrite z igrami v naravi. Naravo lahko samo opazujete, tekmujete v prepoznavanju različnih zvokov, po poti lahko rešujete uganke o živalih in rastlinah, tekmujete v tem, kdo bolje oponaša živali,…

Prosimo upoštevajte navodila, da se čim manj srečujete z drugimi ljudmi.

Gibalne igre

Stroka svetuje, da kljub samoizolaciji ostajamo vsaj malo aktivni. Telesna dejavnost pripomore k zmanjšanemu tveganju k okužbi. V kolikor pri vas ni možnosti sprehodov v naravo ali kakšne manj obljudene kotičke v bližini doma, lahko za te dejavnosti izkoristite domači kavč. Lahko si omislite kakšne družinske olimpijske igre, navdih poiščite pri naših športnikih ali pa preprosto na YT kanalu, kjer je veliko zabavnih in si jih lahko priredite vaši družini primerno. Nekaj idej lahko najdete na tej povezavi.

Na koncu ne pozabiti prezračiti prostorov, kjer se zadržujete.


Ne pozabimo še na ostala priporočila med igro – higieno kašlja (kašljamo v rokav), redno si umivajmo roke (priporočamo pred in po igri).

Želimo vam, da v času samoizolacije poiščete način, kako lahko živite polno še naprej in hkrati odgovorno do sebe, družine in drugih.
VEČ AKTUALNIH VSEBIN GLEDE VIRUSA PREBERITE NA: Koronavirus, NIJZ.

Vabimo vas, da na spletni strani druzabne-igre.eu poiščete še dodatne ideje za igre v teh dneh.

AP MJU navedba financerja


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET → 9:00-17:00