fbpx
Slovesa včasih niti niso tako težka

| Spanish sLOVEnia

Ker je potovanje na drug konec Evrope danes sorazmerno poceni, ker nam nizko cenovniki to omogočajo in ker smo si v letu dni postali blizu.  

2020 ESE slovesa vsasih niso tako tezka6

 

Projekt spanish sLOVEnia

Z izvedbo projekta Spanish sLOVEnia smo na Zavodu Nefiks med marcem 2019 in februarjem 2020 gostili 2 prostovoljca iz Španije, ki sta z vključitvijo v projekt, ki je potekal v okviru Evropske solidarnostne enote, bila vključena v različne aktivnosti. S svojo prisotnostjo sta med mladimi spodbujala ljubezen do ljudi, okolja, Evrope, sveta, vrednot, neformalnega učenja in izobraževanja.

Glavna naloga prostovoljcev, Javija in Davida, je bila promocija programa Evropske solidarnostne enote in Erasmus+ programov med mladimi, mladinskimi delavci in vsemi, ki delajo z mladimi. 

Glede na to, da je projekt trajal kar eno leto, smo si vzeli čas, se ozrli nazaj in pogledali kako nam je šlo ter v kakšni meri smo dosegli cilje.

Kako smo po mnenju ekipe Nefiks dosegli cilje projekta?

Ko sem vprašala sodelavce, če so se čutili del projekta, jih je skoraj ¾ tistih, ki so odgovorili, odgovorili da ne. Razloge za takšen odgovor lahko strnem v to, da so se sodelavci, prostovoljci in študentje z ESE prostovoljcema srečali le občasno in ker so se v veliki meri Nefiks ekipi pridružili kasneje (fluktuacija v mladinskem sektorju ali kako že imenjemo ta pojav ;) ).  

Izmed ciljev, ki jih je imel sam projekt, smo ocenili, da je bil med vsemi najbolje dosežen »Našim aktivnostim dodati večkulturnost in mednarodnost«

Prisotnost ESE prostovoljcev je od nas zahtevala kar nekaj prilagoditev in povsod, kjer sta bila je bilo čutiti mednarodnost. Vključenost prostovoljcev pa se ni poznala le na sestankih in aktivnostih, vplivala je tudi na našo komunikacijo na mailih in v Viber skupinah.

najmanjši meri pa je bil dosežen cilj »S promocijo mednarodnih priložnostih v naših mednarodnih klubih in na srednjih šolah povečati število mladih, ki se vključuje v programe Erasmus+ in druge programe mobilnosti.«

Razlogi za takšno oceno so predvsem v tem, da je težko izmeriti takšen cilj, saj gre za dolgoročnejši učinek. O dosegu tega cilja bomo lahko govorili šele čez pol leta oziroma čez leto dni. 

Kot zelo dober učinek projekta ocenjujemo tudi samo vidnost projekta. Prostovoljca sta tekom svoje prostovoljske izkušnje snemala video bloge, delila objave na Instagramu in Facebooku. Doseg njunih filmčkov je bil precejšen in vsakega si je na FB kanalu ogledalo preko 1.000 gledalcev.

2020 ESE slovesa vsasih niso tako tezka2 

2020 ESE slovesa vsasih niso tako tezka3

Nista se učila le prostovoljca, učili smo se tudi mi

Program Evropska solidarnostna enota je sorazmeroma nov in naš projekt prostovoljstva je bil eden prvih, ki so se izvajali v Sloveniji. 

David in Javi sta svoja doživetja ob koncu izkušne ujela kar v video. Vabljeni k ogledu.

David
Javi

Moram pa priznati,tudi mi smo se tekom projekta veliko naučili! Takšen projekt namreč ni le učna izkušnja za prostovoljca. Je tudi učna izkušnja za mladinske organizacije. In zato bo (upamo) naš naslednji ESE projekt sLOVEnische gESChichte še boljši! 

Uspelo nam je

Mesec dni po vrnitvi obeh prostovoljcev v Španijo, lahko rečem, da nam je uspelo.


2020 ESE slovesa vsasih niso tako tezka4


Ob koncu bi se tako rada zahvalila obema mentoricama, ki sta od daleč spremljali naše delo in od blizu opazovali rast prostovoljcev. Hvala tudi Zavodu BOB, ki je odprtih rok sprejel Javija, ki je na polovici ESE izkušnje spoznal, da mu naša organizacija ne more nuditi tega, kar si je ob prihodu želel. Hvala Slovencem in Slovenkam, ki ste morda čisto ne vede pomagali »našima špancema«, da sta se tukaj počutila kot doma. Hvala pa tudi Evropski uniji in MOVIT ki financirata takšne programe.

SL european solidarity corps LOGO CMYK

 


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00