fbpx
Spoznaj svoje vrednote

| Nefiks karierne rešitve

Vrednote so ponotranjena in globoko zasidrana življenjska vodila, v skladu s katerimi si oblikujemo življenje, izberemo poklic, izobraževanje. Na primer če nam je uspešna kariera pomembna vrednota, bomo že v času študija usmerjali moči v to smer. Če pa na drugi strani bolj cenimo prijateljstvo in zabavo, pa bomo več energije vlagali v to. Na tak način svojim vrednotam sledimo precej intuitivno, da pa bi poznali svoje motive, ki nas lahko vodijo k uspehu, pa je pomembno, da svoje vrednote tudi poznamo.

Težave nastanejo, kadar karierno pristanemo na področju, ki se ne skladajo z našimi vrednotami. Npr. če kdo izvaja poklice v medicini, pa mu pomoč drugim ni blizu, ali pa če nekdo, ki mu je osnovna vrednota pomoč drugim upravlja s finančnim skladom. Dva posameznika, ki imata podobne sposobnosti, bosta prav zaradi vrednot svoje poklicne priložnosti iskala na popolnoma različnih mestih.

Da pa se lahko vrednotam primerno odločamo, jih moramo dobro in iskreno poznati. Prvo področje, kjer iščemo svoje vrednote je naša družina. Večina mladih si želi vsaj ohraniti, če ne zvišati socialni status, ki ga ima naša primarna družina. Tisti, ki imajo doma lep zgled partnerskega življenja med staršema, bodo tudi sami bolj verjetno stremeli k temu. Ne glede na to, ali želimo nadaljevati vrednote, ki smo jih pridobili v primarni socializaciji ali ne, je družina prostor, kjer lahko začnemo sestavljati seznam vrednot.

2020 nkr vrednote 500px

❗❗ Naloga zate ❗❗

S to preprosto nalogo lahko poskušaš bolje spoznati svoje vrednote.

Nekatere od vrednost

Delavnost Denar Družinska sreča Enakost
Kultura Lepota Ljubezen Mir
Otroci Patriotizem Politični uspeh Poštenje
Privlačnost Red Resnica Samoizpopolnjevanje
Spolnost Svoboda Udobno življenje Ugled
Ustvarjanje Varnost Vera Tveganje
Zabava Zdravje Znanje Zvestoba

Vir: https://esvetovanje.ess.gov.si/KaksenSem/VrednoteInMotivi/

  1. Iz zgornjega seznama izberi pet vrednot (lahko pa dodaš še kakšno svojo), ki so najbolj prisotne v tvoji primarni družini. Opiši tudi, kje in kako se kažejo.
  2. Nato si predstavljaj svoje življenje v prihodnosti in na lestvici od 1 - 5 (ena najmanj, 5 najbolj), označi, katere vrednote si želiš ohranjati tudi ti v svojem življenju.
  3. Dve vrednoti, ki sta pri tebi dosegli najmanjše število točk poskusi nadomestiti z dvema drugima iz seznama (ali dodaj svoje) in poskusi predvideti, kako se bodo odražale v tvojem načinu življenja.
  4. Vrednote poskusi rangirati po pomembnosti zate. To storiš tako, da poskušaš razmišljati, kaj bi se zgodilo, če bi ti bila ta vrednota odvzeta - npr. bi lahko živel brez ugleda, družinske sreče itd … Vrednota, ki se ji nikakor nisi pripravljen odpovedati je torej najvišje, in verjetno je, da ravno iz nje izhajajo tvoji motivi za delo in življenje,
  5. Nato poskusi iz seznama izluščiti tudi tri do pet vrednot, brez katerih bi teoretično lahko preživel, če bi se moral odločiti.

Sedaj imaš sestavljeno lestvico svojih vrednot. Razmisli, ali so tvoje odločitve in dejanja skladna z njo. Seveda se bodo tvoje vrednote v prihodnosti tudi nekoliko spreminjale. Verjetnost, da se tvoja lestvica v popolnoma spremeni, pa je izjemno majhna.

Foto: Unsplash
2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00