fbpx
Vsak dan nekaj novega

| Aktualno

Ena izmed meni osebno najpomembnejših stvari je učenje novega znanja in osvajanje novih veščin. Čeprav nas šola marsikdaj sili k učenju in zato to pridobiva negativen prizvok, pa ni vse tako črno-belo. Učenje skriva v sebi marsikaj lepega. Da se stvari res z veseljem lotim, moram v njej videti izziv, poleg tega mi mora biti že v osnovi zanimiva. Brez vsake dileme pa to pomeni, da vedno rad poizkusim kaj novega.

Čeprav smo sedaj vezani na domače okolje tudi ta čas omogoča, da se naučimo kaj novega ali pa osvojimo kakšno veščino. Sam rad poizkušam nove stvari predvsem iz vidika urjenja možganov za učenje in pa preizkušanja, koliko in v kakšnem času sem se sposoben naučiti.

Več kot znaš, lažje se boš znašel v življenju. Ni važno za kakšna znanja gre, kajti vsako dodatno znanje ti daje prednost pred nekom, ki tega ne zna. Lahko so to tuji jeziki, digitalna znanja ali pa veščine v naravi ali pa doma. Vedno pride prav, če oseba ve, kako se lahko kaj popravi ali pa naredi. Meni so ene najljubših veščin tiste, ki omogočajo preživetje v naravi, od nabiralništva do gradnje iz naravnih materialov in seveda kurjenja ognja. Trenutno žal kurjenje ognja ne pride v poštev zaradi suše in posledično velike požarne ogroženosti.

ostanidoma prosticas 5

Pri aktivnostih v času korone je pomembno, da z njimi ne ogrožamo niti sebe niti drugih, kajti zdravstvene institucije so že sedaj preobremenjene in posledično če poškodujemo sebe, ogrozimo tudi ljudi, ki bodo zboleli ali pa se poškodovali za nami in zdravniki ne bodo imeli zanje časa in prostora.

Pri novih aktivnostih se zato tokrat omejimo na aktivnosti, pri katerih je zelo majhna verjetnost, da se poškodujemo. Med take aktivnosti zagotovo sodijo digitalne kompetence, na primer uporaba novih aplikacij, orodij, programiranje in podobno. Poleg tega sodi sem vsakršno učenje iz različnih baz podatkov od knjig do internetnih virov. Preko spleta lahko dostopamo do velikega števila brezplačnih učnih programov, za raznolike vsebine recimo branje z ustnic.

ostanidoma prosticas 7

Če pa želimo malo prostega časa, se lahko naučimo, kako se da kakšno družabno igro izvesti na daljavo preko različnih aplikacij za konferenčne pogovore. Na daljavo se brez težav lahko izvede različne igre s kvizi, Človek ne jezi se, druge igre s kockami, Activity, Monopoly, Dixit in še mnoge druge; potrebno je le nekaj iznajdljivosti in volje. Nekaj idej za igre z domačimi lahko najdeš na FB Družabne igre - Nove ideje za stare igre.

Idealna za učenje v teh kriznih časih so ročna dela, na primer pletenje, šivanje, kvačkanje, štrikanje in še marsikaj; za vse se najde navodila na YouTube, če že ni doma nikogar, ki bi bil pripravljen oz. ki bi znal pokazati kako to gre. Naprej pa je potrebno potrpežljivo in vztrajno vaditi, da se osvoji gibe.

Če pa imaš možnost, pojdi vsaj na travnik, še bolje pa v gozd, in poglej kaj vse se tam najde, od zdravilnih in užitnih rastlin, materialov za ustvarjanje in še mnogo več.

ostanidoma prosticas 2

Kriza ali brez nje, učimo se vse življenje, in dokler imamo voljo do učenja, je vse lažje. Svet se spreminja hitreje kot se je kadarkoli v zgodovini in tega se moramo dobro zavedati, kajti le prek neprestanega učenja bomo v koraku s časom, drugače pa nas bo tehnologija povozila in kar naenkrat ne bomo več sledili, kaj se dogaja okrog nas.

Poleg tega nam osvojene veščine pomagajo pri iskanju zaposlitve – več kot znaš, lažje boš našel zaposlitev, seveda, če znaš to znanje ustrezno ovrednotiti in predstaviti v okviru kompetenc, torej sposobnosti, da osvojeno znanje oz. veščino zmoreš uporabiti v praksi. Tudi v času krize je pomembno, da ne pozabimo na beleženje kompetenc, ki jih osvajamo na daljavo.

Življenje je šola, v kateri se naučimo največ in je tudi najpomembnejša. Poleg tega pa učenje za šolo in učenje za veselje in učenje za življenje so tri različne stvari in če želimo živeti polno, potrebujemo vsako izmed teh treh, vendar v pravi meri.

Peter Knific, MC Vič

Foto: Pixabay


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00