fbpx
Spoznaj kaj te veseli

| Nefiks karierne rešitve

Si predstavljate, kako mora biti težko vse življenje delati nekaj, kar te ne veseli. Predstavljajte si osem ur dnevno nameniti nečemu v zameno za zaslužek, medtem ko je ravno vaš čas najdragocenejša stvar na svetu.

Mnogo je takih, ki v času izobraževanja vso pozornost namenijo zgolj v šolo, predavanja in ocene, pri tem pa le malo spoznajo samega sebe in to, kar jih veseli. Za to, da ugotoviš kaj je tisto, kar lahko počneš ure in ure in se ne naveličaš, bo pomembno, da poskusiš tudi stvari izven zidov šole oz. fakultete.

Kje najti informacije?

Najpogostejši izgovor je, da ne veš točno kje začeti z iskanjem novih informacij. V ta namen smo ti pripravili kratek seznam idej, kako se iskanja lotiti:

✔️Preglej ponudbo dodatnih aktivnosti (krožkov, projektov), ki jih izvaja vaša šola ali fakulteta. Raznovrstne aktivnosti vsekakor lahko najdeš tudi drugod na spletu.

✔️Poglej, kje je najbližji mladinski center in kakšne aktivnosti izvaja. Obišči katerega izmed njihovih dogodkov in se osebno pozanimaj, kam se še lahko vključiš.

✔️Poglej društva registrirana v tvoji bližini in malo pobrskaj po njihovih spletnih straneh. Tistim, ki te zanimajo piši, ali pa se udeleži kakšnega dogodka, ki ga izvajajo.

✔️Preglej ponudbo prostovoljskih del, ki jih objavlja Filantropija na njihovi spletni strani https://www.filantropija.org/aktualna-prostovoljska-dela/

✔️Pojdi na karierna svetovanja, katera izvajajo mnogo organizacij. Ena izmed njih je tudi Zavod Nefiks.

✔️Preglej ponudbo del na študentskih servisih - ne glede na kraj. Pomembno je, da najdeš delo, ki te veseli, ker lahko v svojem okolju najdeš podobno podjetje in jih kontaktiraš s svojo ponudbo za študentsko delo.

✔️Preglej ponudbo (plačljivih) aktivnosti - tečajev, seminarjev, vadb. Če imaš dovolj sredstev, se jih udeleži. Pogosto pa so izobraževalne aktivnosti za dijake in študente finančno ugodnejše ali celo brezplačne, zato se o ceni pozanimaj še preden te le ta odvrne.

Dejavno se vključi

Ko si našel dve ali tri aktivnosti, ki bi te dovolj zanimale, se jim pridruži. Naredi si prednostni seznam - kje boš poskusil najprej, kje takoj za tem itd. Korak je lahko zaradi izstopa iz cone ugodja, oz. prikladnega izgovora, da nikoli nimaš časa, najtežji. Morda bo lažje, če dobiš še kakšnega prijatelja ali sošolca, da gresta tja skupaj, seveda pa naj ti ne bo to pogoj.

Pri dejavnostih poskušaj najti način, da se vanje tudi vključiš in sodeluješ aktivno, ne pa, da ostajaš zgolj pasiven opazovalec. Prav tako pri dejavnosti poskušaj vztrajati od začetka do konca, ne obupaj prehitro, če dejavnost že na tretjem srečanju ne bo zadovoljila vseh tvojih pričakovanj.

Sproti ocenjuj

Za to, da se boš aktivnosti loteval malo bolj načrtno, lahko sproti delaš preprosto ocenjevanje. Po vsakem srečanju razmisli, kaj je tisto, s čimer tisti dan odhajaš domov, kaj ti je bilo všeč in kaj si morda pogrešal. Na tak preprost način boš ozavestil, kaj je tisto, kar tebe zares veseli, česar ne bi želel početi, pa tudi našel dodatne aktivnosti, skozi katere boš svoje interese lahko preučil.

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00