fbpx
Spoznaj, kaj prinaša denar

| Nefiks karierne rešitve

Čeprav morda ne zveni najbolje, se moramo zavedati, da so finance vselej pomembno področje naše kariere in nasploh našega življenja. Kljub temu, da svoje poklicne poti ne moremo osnovati samo glede na zaslužek, je ta seveda pomemben aspekt, ki ga moramo upoštevati. To velja zlasti, če smo pri koraku o vrednotah prišli do spoznanja, da nam je denar in določen življenjski stil, ki je “višji” od povprečja pomemben. V tem primeru žal ne moremo vsega prepustiti zgolj naključju. Prvi korak, ki ga moraš pri tem storiti je, da osvojiš osnovno finančno znanje.

 

??Nauči se osnovne finančne pismenosti

Osnovna finančna pismenost ti poda sliko o tem, koliko so tvoje kompetence na trgu dela vredne in kako jih razvijati, da bodo prinašale želene rezultate.

✔️Prvo kar moraš spoznati je bruto in neto plača. Torej, kakšna je razlika med stroškom delodajalca in višino sredstev, ki jih posameznik dobi na račun, ko dobi nakazano plačo. To je pomembno zato, da veš, kakšna je vrednost tvojih kompetenc za določenega delodajalca. Delodajalec tvoje kompetence namreč “trži” in z njimi služi denar.

✔️Drugo, kar moraš osvojiti je družinski proračun. Kakšni so prilivi, kakšni so stroški in kako to deluje dolgoročno, na primer ko si nekdo ureja bivališče, financira večje nakupe itd. Pri tem se naučiš, kakšni so realni stroški in kakšna višina mesečnega dohodka bi zadoščala za življenjski slog, ki si ga želiš. Seveda je izračun hipotetičen, da pa ti okvir razmišljanja, kako čim bolje vnovčiti kompetence, ki jih imaš.

✔️Tretje kar je dobro, da veš, je višina plač v določenem poklicu. Ti podatki so ponavadi v zasebnem sektorju precej bolj skriti kakor v javnem, a vseeno poskusi pridobiti podatke, kakšne mesečne/letne plače imajo zaposleni v poklicih, ki zanimajo tebe. Pridobi podatke od vsaj treh ljudi v treh takšnih poklicih. Seveda to ne pomeni, da se področje z digitalizacijo ne bo spreminjalo, zato je pomembno, da tudi sam kontinuirano spremljaš ta proces.

??Kompetence, ki prinašajo denar

Naslednja stvar na katero moraš biti pozoren so kompetence, ki se bodo v prihodnosti dobro tržile. Značilnost naše hitro spreminjajoče družbe je digitalizacija. Brez znanja uporabe digitalnih orodij bomo v prihodnje na trgu dela nezanimivi, dobro pa je, da znamo več od zgolj uporabe teh orodij. Pri vsakem poklicu bo namreč vključena komponenta digitalizacije in bolj, kot poznamo mehanizme, bolj smo na trgu dela zanimivi. Prav tako čedalje bolj vstopamo v družbo sprememb, zato je sposobnost hitrega učenja pomembna. Pri tem je dobro, da poznaš svoj učni stil, ki predstavlja način, kako se najhitreje česa naučiš.

Ob teh dveh predpogojih pa strokovnjaki napovedujejo, da bodo kompetence prihodnosti sledeče:

  1. Osmišljevanje – zmožnost ustvarjanja in prepoznavanje globljega smisla
  2. Socialna, tudi čustvena inteligenca
  3. Inovativno razmišljanje – „out of the box“
  4. Medkulturno sodelovanje
  5. Algoritemsko razmišljanje – razumevanje programiranja
  6. Medijska pismenost – zlasti razumevanje novih medijev
  7. Multidisciplinarnost
  8. Procesno razmišljanje – ciljno orientirano
  9. Management podatkov – filtriranje informacij po pomembnosti
  10. Virtualno sodelovanje
Pri tem pa seveda ni dovolj, da imaš samo eno ali dve kompetenci iz seznama, pač pa bo dobro, da jih imaš vsaj 6. Težava je, ker ti šolski sistem ne daje možnosti za razvoj vseh, zato jih je veliko potrebno poiskati zunaj njega. V času izobraževanja poskusi pridobiti po vsaj eno delovno izkušnjo na vsaki od naštetih 10 kompetenc.

??Različno vnovčljive kompetence


Dejstvo je, da tudi v istem poklicu zaposleni lahko zaslužijo različno. Pri tem so razlike pogostokrat v dodatnih kompetencah, ki jih določeni posamezniki imajo ali pa v tem, v kakšnem sektorju se je nekdo zaposlil. Strojni inženir verjetno manj zasluži kot učitelj strojništva na srednji šoli, kot nekdo, ki dela v razvojnem oddelku uspešnega podjetja. Ni pa povsod nujno tako. Smiselno je torej, da tudi znotraj poklicnega področja, ki nam je blizu, realno odkrijemo, kakšne so možnosti in katero področje je tisto, ki bi lahko pokrilo naše finančne potrebe v prihodnosti.
Pri financah je v času odločanja in načrtovanja kariere in s tem povezanih poklicnih izbir, potrebna realna predstava o tem, kako se denar služi in kakšni so stroški. Pri tem seveda to ne more biti ključni kriterij za odločitev, zagotovo pa mora biti pomemben dejavnik. Ne glede na vse brez denarja ne moremo preživeti in je eden ključnih razlogov, da določeno delo sploh opravljamo.

Vir slika: https://all-free-download.com/free-vector/download/earning-money-background-working-man-money-thought-icons_6830437.html

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00