fbpx
Prostovoljec sem lahko tudi v času karantene

| Akademija prostovoljstva

Zgodil se je 16. marec 2020 in javno življenje se je v Sloveniji ustavilo. Prišli smo v obdobje samoizolacije. Torej potencialno čas dolgčasa in prisiljenega skupnega časa skupaj s preostalimi družinskimi člani. Tukaj nastopi vprašanje aktivnosti, ki jih lahko kot prostovoljci počnemo tudi v času, ko se vse ustavi.

Meni osebno je najhujši čas, ko sem prisiljen čakati in gledati v zrak – brez dela in zato sem vedno skrbel, da imam na zalogi več aktivnosti, kjer lahko sodelujem ali pomagam. Podobno je tudi sedaj v času koronavirusa.

Na splošno sta za prostovoljce na voljo v takih časih dva sklopa prostovoljskih aktivnosti, in sicer »ad hoc«, torej prostovoljske aktivnosti v katere se lahko včlani vsak, in pa tiste, ki vnaprej predvidevajo članstvo nekje oziroma neka specifična znanja. Seveda je slednjih mnogo več.

Da je več prostovoljskih aktivnosti na voljo tistim, ki imajo neka specifična znanja ali pa so vključeni oz. povabljeni zraven prek različnih organizacij, je močno povezano z varnostjo, zanesljivostjo in možnostjo jamčenja za delovanje določenega posameznika. Seveda, hujša ko je kriza, nižji so kriteriji za vključitev.

2020 AP prostovoljstvo roke pixabay

Prostovoljstvo v kriznih časih naj bo organizirano

Prostovoljstvo v kriznih situacijah je vedno organizirano s strani določene institucije, in nujno je, da je tako. Prostovoljna akcija, ki je akcija posameznika brez dogovora z organizacijo, je močno povezana z rekom »pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni«, torej, da je namen resda dober, toda žal je rezultat več škode kot koristi zaradi zmede, ki jo povzroči.

Zatorej za prostovoljstvo je vedno lažje prek organizacije. Konkretno so v trenutni krizi iskali pri Zvezi prijateljev mladine prostovoljce za varovanje otrok staršev, ki ne morejo ostati doma, s strani občinskih civilnih zaščit so bili za različne naloge aktivirani skavti, taborniki in člani različnih društev (odvisno od tipa naloge). Društva, ki so bila pozvana na pomoč, so različna naprimer gasilci, različna turistična in druga društva.

V situaciji, kot je trenutna, je veliko na občinski civilni zaščiti, v kakšni obliki in kaj se bo organizirano izvajalo na področju pomoči in izvajanja ukrepov. Dela je dovolj in prostovoljci so lahko vključeni na različnih delih. Ti pa so naprimer nakupovanje hrane in zdravil za starejše, pomoč starejšim, psihosocialna pomoč, izdelovanje mask, postavljanje cestnih zapor in koridorjev za vzdrževanje reda, usmerjanje ljudi, postavljanje nastanitev za primer stopnjevanja situacije, izvajanje učne pomoči in podobno. Še ena možnost za prostovoljno delo, še posebno v krizi, kot je sedanja, je urejanje kakšne spletne strani organizacije, kot je recimo župnijski Facebook, vendar je to zopet odvisno od tvoje predhodne vključitve in pa okolja ter organiziranosti, ki ju župnija ima predhodno na tem področju.

Zatorej najlažja rešitev za odločevalce, kot tudi za nas prostovoljce je, da smo lahko prostovoljni v času krize, če smo aktivni že pred tem in posledično to pripomore k naši možnosti, da najdemo delo, kjer se nas potrebuje. Če pa pride do odprtega nabora, potem pa ni težav za nikogar.

Varnost in upoštevanje navodil

Zelo velikega pomena pa je pri vseh aktivnostih osebna varnost, torej da delo opravljamo tako, da ne ogrožamo niti sebe niti drugih. In tu v največji meri nastopi izvajanje ukrepov skladno z navodili s strani stroke in odločevalnih (narejenih) struktur. Torej konkretno smo v tej krizi ob pričetku dela dobili na več koncih navodila, pripravljena skladno s specifiko dela, kako naj se vedemo in kakšni naj bodo ukrepi za varnost. Sam sem osebno navodila prejel glede ravnanja v krizi na štirih koncih, kar se tiče prostovoljskega dela. To so bila navodila, ki smo jih gasilci prejeli za primer intervencij in ukrepi, ki zmanjšajo možnost okužbe med gasilci samimi, prav tako smo navodila prejeli s strani škofov in župnika glede dela v župniji, skavti so prav tako poslali svoje opozorilo in navodila, dodatna še bolj operativna navodila pa smo prejeli s strani občinske civilne zaščite.

Ker so vsa navodila temeljila na ukrepih vlade in priporočilih NIJZ (Nacionalnega inštituta za javno zdravje), so bila med seboj usklajena in so se dopolnjevala. Občasno pa lahko pride do konflikta med posameznimi organizacijami, zato previdno.

V tokratni krizi so ključna navodila za varnost nošenje ustrezne zaščitne opreme (maske, rokavice, očala ipd..), umivanje in razkuževanje rok ter seveda ustrezna varnostna razdalja med posamezniki in preventivna naravnanost in samoizolacija.

Samoorganizirano prostovoljstvo - kdaj ja

Da pa ne pozabim, prostovoljska aktivnost, edina, ki je neodvisna od drugih organizacij, dokler ne krši navodil za splošno javnost in ukrepov, ki so odrejeni pa je prostovoljstvo doma. Pri nas naprimer sva z dedkom izkoristila čas, da sva se pri njegovih 90 letih začela učiti uporabe računalnika. Lahko pa se prostovoljstvo obrne tudi v smer večje pomoči pri hišnih opravilih in podobnem. Imamo pa sedaj tudi prostovoljno novega družinskega člana – nekaj dni staro muco, ki smo jo zapuščeno našli na enem izmed sprehodov v naravo.

Priložnosti za prostovoljstvo lahko v vsakem času najdemo ogromno, na vsakem izmed nas je, da jih izvajamo varno in odgovorno ter usklajeno z navodili odgovorne institucije. PA veselo in varno na delo.

Peter

AP MJU navedba financerja


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00