fbpx
Je 1. maj tudi letos praznik dela?

| Kolegice

Lansko leto so bile razmere na trgu dela precej dobre – stopnja brezposelnosti je bila ena najnižjih, število delovno aktivnih državljanov pa precej visoko. Epidemija, ki je zajela svetovno populacijo je tako rekoč čez noč obrnila na glavo življenje posameznika – tako njegovo zasebno kot tudi karierno sfero.

Kakšno je stanje na trgu ob letošnjem prazniku dela?

Rekordne skoke brezposelnih zaradi epidemije virusa Covid-19 beležijo po vsem svetu. Zaradi virusa in z njim povezanih ukrepov je v Evropi v samo dveh tednih službo izgubilo že milijon ljudi.

V Sloveniji se je stopnja brezposelnosti sunkovito povišala, veliko delovno aktivnih je trenutno na čakanju na delo. Procent tistih, ki so v prejšnjem letu delo včasih ali občasno opravljali od doma, se je precej povišal. Po podatkih SURS kar 87 % slovenskih potrošnikov pričakuje povečanje brezposelnosti.
2020 praznik dela 600px dod1
V tej situaciji je še posebej težko zaposlenim mamam, ki so bile zaradi narave njihovega dela primorane posvojiti metode dela od doma. Poleg opravljanja svojega dela na nov način je na njih padla še večina odgovornosti za izobraževanje otrok, za katerega (vsaj večina) ni usposobljena. Tukaj pa ne gre pozabiti niti na delitev dela znotraj gospodinjstva, kjer večino dela dandanes še vedno opravijo ženske. Za zaposlene mame bi torej lahko rekli, da v času pandemije opravljajo tri službe - skrbijo za dom, poučujejo otroke in delajo od doma.

Nenazadnje ne gre pozabiti, da kar 70% vseh zaposlenih v zdravstvu na svetu predstavljajo ženske, zato jim je življenje v teh kriznih časih potrebno olajšati, saj so v teh časih v prvi liniji v branjenju celotne populacije pred virusom.

2020 praznik dela 600px dod2

Kriza je doletela tudi študente, ki imajo zaradi online predavanj, ki jih spremljajo od doma, več časa, ki ga lahko namenijo študiju na račun poti, ki jo sicer porabijo do fakultete. Po drugi strani vsebine s študijem na daljavo izgubijo na kakovosti, sploh v primeru naravoslovnih študijev, kjer študentje ne morejo sami opravljati npr. vaj v laboratoriju, ampak jih zgolj opazujejo. Nivo znanja, ki ga bodo prejeli na takšen način, bo precej slabši.

Po drugi strani so študij in pisanje seminarskih, diplomskih in magistrskih nalog precej oteženi zaradi nedostopnosti knjižnic.

2020 praznik dela 600px dod3

Predlogi za iskalke zaposlitve:

 • Naj te ne zajame množični negativizem – verjemi vase.
 • Razmisli o »načrtu B« svoje karierne poti.
 • Širše razmisli o tem, katere so tvoje kompetence.
 • Pri tem ti lahko pomaga tudi e-Nefiks, sistem beleženja neformalno pridobljenega znanja. Vanj zapiši svoje pretekle izkušnje, ki si jih pridobila s študentskim delom, prostovoljstvom – videla boš, da imaš več kompetenc, ko bi si sprva mislila! To pa ti bo zagotovo vlilo samozavest in motivacijo.
 • Izkoristi čas za učenje.
 • Razmisli o tem, kaj je tvoj doprinos bodočemu delodajalcu.
 • Razišči stanje na trgu in se obrni k podjetjem, ki delujejo tudi v krizi.
 • Izberi kariero, ki morda v normalnih razmerah ne bi bila tvoja prva izbira. Morda ti to delo postane všeč. pri tem pa ne pozabi na svoje ambicije, ko bo čas pravi, pa zberi pogum in se vrni k »načrtu A«.
 • Dnevno pošiljaj ponudbe.

Predlogi za odločevalce:

 • Denarna pomoč za študente, ki naj bo financirana iz državnega sklada namenjenega subvencionirani prehrani
 • Vsaj delno nadomestilo študentom, ki ne morejo opravljati študentskega dela in jim to predstavlja edini vir dohodka
 • Delno subvencioniranje najemnin študentom, ki bivajo pri zasebnikih
 • Obseg snovi in nalog otrok v šolah naj se prilagodi trenutni situacij in se s tem vsaj delno razbremeni starše
 • Delodajalci naj upoštevajo situacijo zaposlenih mam in jim glede na situacijo prilagodijo delovni čas in zadolžitve

Pri zbiranju izjav za to objavo smo skozi pogovore z našimi sogovornicami odkrili mnogo zakonsko in moralno nesprejemljivih dejanj s strani delodajalcev. V želji po kar se da dobrem razrešenju trenutne situacije za posameznika zato nagovarjamo delodajalce, da so do svojih zaposlenih korektni in empatični.

Viri:
 - https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/8790
 - https://the-slovenia.com/sl/posel/brezposelnost-v-sloveniji-zaradi-epidemije-koronavirusa-narasca/

***
Projekt sofinancirata Urad za mladino MOL in URSM.


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00