fbpx
Spoznaj poklice prihodnosti

| Nefiks karierne rešitve

Nahajamo se na prelomu v digitalno obdobje in le stežka si predstavljamo, kaj nam bo to prineslo. Ne moremo zagotovo vedeti, kako točno se bodo spreminjali poklici, kateri bodo nastajali in kateri bodo izginili. To bi bil lahko dober izgovor, da na tem področju ne storimo ničesar in samo čakamo, kaj bo prinesla prihodnost. Pasivno obnašanje pa vselej ni dobra ideja. Mnoga podjetja namreč že skrbno načrtujejo, kako se bo njihovo poslovanje spreminjalo. Najhuje kar se ti lahko zgodi je, da ob koncu študija tvojega poklica sploh ne bo več. Zato, da se boš na prihodnost kar najbolj pripravil, smo oblikovali nekaj koristnih nasvetov.

✅Spremljaj, kaj se dogaja na področju izbrane poklicne smeri

Kot za vsako stvar, je na spletu je na voljo veliko gradiva s to tematiko. Že sam poklic učitelja, ki ga vsi dobro poznamo, se bo v prihodnosti drastično spremenil. Učitelj ne bo več vir znanja, pač pa moderator procesa učenja. Skozi sodobno tehnologijo bo imel možnost poglobljenega vpogleda v napredek vsakega učenca, ob enem pa tudi možnost za didaktično prilagoditev temu učencu. To bo od učitelja terjalo več digitalnih spretnosti, načrtovanja učnega procesa, in didaktičnih spretnosti. Precej manjši pa bo poudarek na sami vsebini učne snovi.

‼️Naloga zate‼️

Smiselno je, da izbereš do 3 poklice, ki jih želiš opravljati in na tistem področju konkretno spremljaš razvoj. To storiš tako, da:

  1. O poklicu bereš v različnih virih in ne samo na enem
  2. Se udeležuješ dogodkov na to temo
  3. Se pogovarjaš s tistimi, ki poklic opravljajo.

Spoznaj poklice prihodnosti

✅Delaj na lastnih kompetencah pomembnih za prihodnosti

Seznam kompetenc, ki jih moramo do določene mere vsi razviti, smo omenili že v petek koraku do karierne pismenosti. Za svoj poklic pa jih moraš znati predvideti sam. Iz danega seznama kompetenc izberi tiste, ki so na podlagi dosedanjega znanja o svojem poklicu zate še posebno pomembne. Na tej podlagi naredi načrt, kako jih boš razvijal. Nekaj kar lahko z gotovostjo vemo pa je, da brez digitalnih kompetenc ne bo šlo, prav tako ne brez kompetenc analitike in obdelave podatkov.

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00