fbpx
Kako se obleči za različne vrste razgovorov

| Nefiks karierne rešitve

Velik del zaposlitve je prvi dober vtis, velik del dobrega vtisa pa je, kako se oblečete za intervju. Toda oblačenje za razgovor je veliko bolj zapleteno kot nekoč. Različne panoge imajo namreč različna pričakovanja o tem, kako naj se oblačijo zaposleni. Ustrezni kodeks oblačenja se lahko razlikuje glede na panogo, podjetje in lokacijo.

Predstavljaj si, da greš na razgovor v podjetje, kjer nihče nikoli ne nosi obleke - niti izvršni direktor. Bi se za to priložnost še vedno oblekel formalno ali bi ubral bolj ''sproščen'' slog? Če se vselej odločiš za bolj neformalen videz, kako bi poskrbel, da boš še vedno videti profesionalno in spoštljivo? Beri naprej in delili bomo nekaj uporabnih nasvetov.

kako se obleci razgovor

✅Če si v dvomu, se malo bolj uredi

Kodeksi oblačenja so različni. Na primer, v nekem programerskem podjetju bi se lahko zmrdovali nad nekom, ki se obleči preveč formalno. Na drugi strani bi se v odvetniški družbi lahko zgražali nad nekom, ki bi se oblekel preveč vsakdanje. Preden se prijavite na razgovor je torej pomembno, da dobite občutek o korporativni kulturi in se prepričate, katera oblačila bi bila bolj primerna.

Če pa ste glede izbire oblačila še vedno v dilemi, se vseeno raje odločite za bolj formalen videz. Ne glede na to, kaj nosijo vsi drugi v podjetju, je pomembno, da se na razgovoru prikažete v svoji najboljši luči. Kandidat, oblečen v obleko in kravato ali obleko in pete, bo namreč naredil boljši vtis kot kandidat, ki je oblečen v kavbojke in superge.

✅Kako se obleči za korporativni intervju

Če se pogajate o zaposlitvi na področju tradicionalnih panog, kot so finance, bančništvo ali zavarovanje, se raje odločite za bolj formalno poslovni videz. Na splošno to pomeni moško obleko in kravato ter hlače, ali krilo in bluzo za ženske. Če način, kako se običajno oblačite, ni v skladu s tradicionalno spolno normo, tudi v vašem intervjuju ne bi bilo treba. Ključno je najti oblačila, ki so čista, profesionalna in primerna za podjetje, s katerim se dogovarjate.

✅Kako se obleči za bolj ležeren intervju

Kadar je delovno mesto ali služba manj uradna, je lahko kodeks oblačenja lahko bolj sproščen. Če niste čisto prepričani, je povsem sprejemljivo, da se o tem pozanimate pri osebi, s katero načrtujete razgovor. Vendar pa v vsakem primeru ni sprejemljivo, da se oblečete preveč neurejeno. Nekaj okvirnih nasvetov pa te čaka v nadaljevanju.

  • ✔️''Sproščeno'' poslovno: To pomeni, da lahko pustiš formalno obleko doma, vendar pa vseeno počakaj s kavbojkami. Sproščeno poslovni kodeks oblačenja pomeni, da oblačila bolj primerna za v fitnes niso ravno najbolj optimalna izbira.
  • ✔️Start-up sproščeno: Kavbojke so OK izbira za prvi razgovor, vseeno pa se prepričaj, da so čiste in brez lukenj. Tvoj cilj je, da nosiš kavbojke v ''stilu'' in ne, da izpadeš neurejen. Še vedno pa velja, da se vseeno oblečeš malenkost bolj urejeno kakor osebe, ki so že zaposlene.
  • ✔️Ko ni kodeksa oblačenja? Kadar ni pravega kodeksa oblačenja, bodite profesionalni in se potrudite do poslovnih priložnostnih.

Na koncu dneva pa je pomembno, da si vzemite si dovolj časa za premislek o tem, katero oblačilo bo za določeni razgovor najbolj primerno, ter s katerim boste naredili kar najboljši vtis. Oblačila pripravite že noč prej, zato da vam na dan intervjuja ne zmanjka časa ali pa po nepotrebnem povzroča dodaten stres. Prav tako dan prej pripravite in očistite tudi čevlje. Pred začetkom intervjuja se prepričajte, da se vam oblačilo pravilno in lepo prilega. Ko je vse na mestu tako kot mora biti je čas, da svoj razgovor totalno razturaš! Pa srečno ?

Vir:

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00