fbpx
Moja pot do prve zaposlitve

| Nefiks karierne rešitve

Letos minevata dve leti, odkar sem zapustila šolske klopi in danes je en teden, ko sem šla tudi jaz prvič v čisto pravo službo. Pot do te službe pa zagotovo ni bila lahka.

Pri iskanju zaposlitve sem napela vse sil, vendar sem bila vedno znova razočarana, ko sem dobila kakšen negativen odziv iz podjetja, kjer sem se videla, kako bi lahko pri njih gradila svojo karierno pot. Navsezadnje sem se počutila, kot da hodim v službo, ko sem vsako jutro znova na zaposlitvenih portalih spremljala nove oglase za delo.

Za vsako delovno mesto, ki me je zanimalo, sem posebej pripravila spremno pismo, za katero sem se maksimalno potrudila in vanj vložila ogromno časa in truda. Vse skupaj me je začelo že dolgočasiti, vsak dan skoraj isti, večkrat sem pomislila, da je škoda moje energije za nekaj, kar ne bo nikoli obrodilo sadov. kljub temu pa sem ob takšnih negativnih mislih ostala močna in imela v glavi samo eno, "ne skrbi, ko se ti zaprejo ena, se ti odprejo druga vrata" in ta pozitivna misel se je čez čas izkazala za popolnoma resnično.

nkr clanek sandra 1

Nekega februarskega večera ob skodelici vročega čaja pa sem slučajno na spletu zasledila, da bo Zavod Nefiks organiziral brezplačno usposabljanje za managerja družbenih omrežij. Ker sem izpolnjevala vse pogoje vpisa, sem se nemudoma prijavila.

Če še morda nisi nikoli slišal-/a za Zavod Nefiks, lahko o njem izrečem same pozitivne besede. Je nevladna mladinska organizacija, katere poslanstvo je mladim in mladinskim organizacijam pomagati pri beleženju, predstavljanju in promoviranju neformalno pridobljenega znanja in kompetenc. Namen Zavoda Nefiks je tudi mladim, ki iščejo prvo zaposlitev, pomagati pri njihovem karirnem razvoju in zaposlovanju s pomočjo številnih izobraževalnih dogodkov, tečajev, seminarjev in delavnic z namenom dviga kompetenc, razvoja zaposlitvene pismenosti, na podlagi katerih veliko lažje vstopijo na trg dela.

V začetku maja 2020 je 15 mladih aktivnih iskalcev zaposlitve pričelo z usposabljanjem znotraj projekta Nefiks karierne rešitve (NKR Digitalni marketing), ena izmed njih sem bila tudi sama. Tekom projekta smo se spoznali in usvojili temelje digitalnega marketinga. Naredili smo pregled glavnih marketinških orodij in platform. Naučili smo se določiti pregled stanja, pojavnost na spletu, zastaviti cilje, SWOT analizo, analizo družbenih omrežij, kreirati objave za družbena omrežja in še veliko več.

nkr clanek sandra GRAFIKA

Teoretično znanje pa smo prenesli v prakso na primeru kampanje #mladiinkompetentni, katere naročnik je bil Zavod Nefiks. Cilj te kampanje je bil, da bi z uporabo pridobljenega znanja in poznavanjem marketinških strategij promovirali Nefiks na družbenih omrežjih do te mere, da bo v prihodnosti veliko bolj prepoznan med mladimi. Obenem pa smo se tekom projekta prav tako veliko pogovarjali o kompetencah in pridobivanju le-teh, kako napisati dober CV, spremno pismo, kako se pripraviti na razgovor. Pripovedovali smo o naših izkušnjah razgovorov iz preteklosti ter si med sabo delili nasvete in spodbudne besede.

Skratka, obravnavali smo ogromno različnih tem, ki so se nanašale na zaposlitev in kariero. Menim, da je ta izkušnja zagotovo pripomogla, da sem prišla do zaposlitve, ki sem si neizmerno želela - čeprav se mi je sprva zdelo to nemogoče. Že ko sem pisala spremno pismo za to delovno mesto, sem se ga lotila popolnoma sproščeno, s pozitivnimi mislimi in izjemno dobrim občutkom. Kmalu so me iz podjetja povabili tudi na razgovor, kjer sem bila popolnoma sproščena, samozavestna in suverena, kot še nisem bila nikoli prej. Tudi občutki so bili fenomenalni, nekako sem vedela, da sem se predstavila podjetju v svoji najboljši luči. Občutek samozavesti me ni varal, saj sem po tednu dni dobila pozitiven odziv – bila sem  izbrana kot najprimernejša kandidatka za razpisano delovno mesto. Še sedaj se živo spomnim tistega sporočila, ko po toliko zavrnitvah, ki sem jih imela, kar nisem mogla verjeti svojim očem.

nkr clanek sandra 2

Moja izkušnja z Nefiksom je bila več kot odlična, zato bi jo priporočila vsakemu, ki išče zaposlitev ali želi pridobiti nove kompetence. Dandanes je vsekakor premalo takšnih možnosti, po fakulteti samo z diplomo v roki pa je težko priti neposredno do želene zaposlitve. Diploma ja na nek način le vstopnica, s katero vstopiš v novo poglavje življenja. Zato se mi zdi odlično, da obstaja Nefiks, ki ti lahko pomaga pri dvigu kompetenc in bolj suverenem vstopu na trg dela.

Torej, dragi moj/-a bralec/-ka, v tistih najtežjih trenutkih, ko misliš, da si edina/-i na svetu s takšnimi težavami, naj te pomirim, da nisi! A na koncu vedno prideš do cilja. Če zmorem jaz, zmoreš tudi ti! 

Sandra, udeleženka projekta Nefiks karierne rešitve

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00