fbpx
Tehnofobija na delovnem mestu

| Nefiks karierne rešitve

Tehnofobija se nanaša na strah pred novimi tehnologijami. Predstavljaj si, da v roke dobiš novo napravo, ki je nisi še nikdar videl in je ne znaš uporabljati. Verjetno začutiš mravljince, morda navdušenje ali pa celo strah, da naprave ne boš znal uporabljati, oziroma bo njena uporaba presegla tvoje sposobnosti. To je povsem normalno, saj je tako imenovana tehnofobija obstaja toliko časa, kot tehnologija sama - z nami prisotna že od začetka industrijske revolucije.

NKR tehnofobija
V današnjem svetu se ljudje nekako delimo na tiste, ki tehnologiji zaupajo in v njej vidijo prednosti, in tiste, ki imajo pred novimi tehnologijami (rahel) strah in nezaupanje. Slednji se novih tehnologij bojijo bodisi v smislu, da bodo ta ''ukradla'' delovna mesta in tako povzročila brezposelnost delavcev, bodisi v tem, da ji sami ne bodo kos pri njeni uporabi.

Med osebami, ki poročajo strah pred tehnologijo so več kot drugi prisotni tisti, ki imajo z njo manj stika in veliko predsodkov o njeni uporabi. Če za primer vzamemo najstnike in mlajše odrasle vidimo, da se s tehnologijo srečajo že zgodaj v življenju, zato jim njena uporaba ne predstavlja velikih težav. Odrasli so pri sprejemanju tehnologije in pri njeni uporabi že nekoliko počasnejši, medtem, ko je nekateri starejši ne bodo nikoli sprejeli.  

Kako se torej strahu pred tehnologijo izognemo? Res je, da so v marsikateri panogi različna delovna mesta, ki so jih včasih opravljali delavci, že danes povsem avtomatizirana. Zavedati pa se moramo, da vsa delovna mesta ne bodo izginila kar čez noč. Bolj verjetno je, da se bodo ta spreminjala in avtomatizirala le določene naloge, hkrati pa se bodo ustvarjala nova delovna mesta. Dejstvo pa je, da bodo bodoča delovna mesta vsebovala različne tehnologije, znanje njene uporabe in digitalne kompetence pa bodo pri tem glavno ''orožje'' zaposlenega. Z ustreznim znanjem nas torej ne more skrbeti za delovno mesto, hkrati pa bomo uspešno premagali strah pred ''neznanim''. Ko se torej  s tehnologijo pobližje spoznamo vidimo, da ni razloga, da bi se tehnologije bali.

Viri:
-        https://psihologijadela.com/2019/11/20/kar-37-ljudi-je-tehnofobov-si-med-njimi-tudi-ti/
-        https://psihologijadela.com/2020/01/24/tehnofobija-na-delovnem-mestu-ko-imas-obcutek-da-ima-racunalnik-nadzor-nad-tvojim-delom/
-        https://www.dnevnik.si/1042395649
-        https://tehnozvezdje.si/strah-pred-tehnologijami-je-normalen-tezave-povzroca-obsedenost/
-        https://slv.psychic-parapsychologist.com/technophobia-is-fear-related-loss-control-49014

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00