fbpx
Podelitev državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva

| Akademija prostovoljstva

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v torek, 30. 6. 2020, priredil sprejem ob podelitvi državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva za leto 2019. Državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva so najvišja državna priznanja za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja, ki jih prostovoljkam, prostovoljcem oziroma prostovoljskim organizacijam vsako leto podeli Odbor Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva.

Najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja za leto 2019 je prejela Julijana Kralj, ki se je svojo prostovoljsko pot posvetila parapleginjam in tetrapleginjam – žrtvam nasilja v družini. Priznanja Republike Slovenije za prostovoljstvo so prejeli še Neva Gregorec, Gašper Zevnik in Maja Kuzma Ganić.

Gašper Zevnik je prostovoljec, ki je vključen v več različnih aktivnosti, med drugim tudi v Akademijo prostovoljstva, ki je skupni projekt Zavoda Nefiks in Društva Družinski in mladinski center Cerklje, ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru Javnega razpisa za razvoj in profesionalizacijo NVO in prostovoljstva 2019.

Odbor RS za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva je ob sklepu obrazložil prejem priznanja za prostovoljstvo.

Zapisali so takole:

Po sklepu Odbora Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva prejme priznanje Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2019 prostovoljec Gašper Zevnik za izjemne dosežke pri opravljanju prostovoljskega dela na področju vzgoje in izobraževanja, socialne dejavnosti ter na področju civilne zaščite in reševanja.

Gašper Zevnik je predan prostovoljec in vedno pripravljen pomagati. Že kot osnovnošolec se je odločil, da se priključi gasilcem, kasneje pa je svojo prostovoljsko pot nadaljeval pri Družinskem in mladinskem centru Cerklje in Slovenski karitas. Še posebej mu je blizu delo z otroki. V zadnjih letih je pomembno prispeval k razvoju programa Počitnice Biserov – letovanja za otroke. Svoje znanje in prostovoljske izkušnje deli z mlajšimi prostovoljci, zna jih nagovoriti ter pomiriti v konfliktnih situacijah. Gašper je svoje odlike izkoristil pri vodenju počitniških tednov za otroke, na katerih je vsako leto vključenih do 250 otrok ter 80 mladih prostovoljcev. Pod njegovim vodstvom je celotna koordinacija programa, skrbi za usposabljanja prostovoljcev, za sponzorje in finance.

Po prejemu priznanj, smo z Gašperjem govorili tudi mi. Kaj nam je zaupal in povedal si lahko pogledate v kratkem filmčku:

 

 

Vir:

https://www.gov.si/novice/2020-06-30-podelitev-drzavne-nagrade-in-priznanj-na-podrocju-prostovoljstva/

slika: https://si.aleteia.org/slideshow/nagrajeni-prostovoljec-gasper-zevnik-v-fotografijah


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00