fbpx
Stisk roke na razgovoru

| Nefiks karierne rešitve

Telesna govorica je ''najbolj zgovorna'' oblika komuniciranja z okoljem, vselej pa jo le redko uporabljajo povsem zavestno. Je govorica, ki spregovori namesto vas, še preden vi izgovorite svoj prvi stavek. Iskalci zaposlitve so med drugimi pozorni tudi na močen, samozavesten stisk roke, ki ga spremlja pogled v oči.

nkr stisk roke 

Stisk roke, ki na vašem delodajalcu ne bo pustil dobrega vtisa je vsekakor tako imenovani prijem ''mrtve ribe''. Gotovo ste se že kdaj rokovali z osebo, ki vam je ponudila mlahavo in nezainteresirano roko. Marsikdo se ne zaveda, da s svojim načinom rokovanja deluje, kot bi podal mrtvo ribo, še manj pa to pomeni, da je slabič ali pa za delo ni zainteresiran. Vsekakor pa na čvrstost stika roke sami lahko vplivamo, zato poskrbimo, da bo ta dovolj močan in samozavesten.

Tako kot lahko prijem mrtve ribe daje vtis slabiča, lahko ''jekleni'' prijem nakazuje napadalni značaj. V preveliki vnemi, da bi se predstavili kot samozavestni in odločni, ljudje pogosto uporabijo stisk roke, ob katerim se nam zdi, da se nam ''drobijo kosti''. Tovrstni prijem lahko nakazuje željo po premoči, lahko pa ga uporabljajo tudi osebe, ki se čutijo slabotne in se bojijo, da bi si jih drugi podredili.

Tehnike rokovanja katerim se moramo predvsem med razgovorom za službo izogibati so tudi stiskanje prstov, toga roka, vlečenje za roko in pretirano stresanje.

Na kretnjo rok pa ne smemo pozabiti v prvi sekundi po rokovanju. Poleg samega stiska je pomembno tudi, da imamo med razgovorom roke razprte. To nakazuje osebnostne lastnosti kot so vdanost, odkritost in poslušnost. Prav tako lahko odkritost izraža dlan, ki je obrnjena navzgor, medtem ko dlan obrnjena navzdol nakazuje zadržanost ali celo gospodovalnost.

Seveda ima vsaka oseba svoj značaj in osebnost, ki jo med drugimi izraža tudi skozi svoje kretnje. Tako je tudi prav! Kljub vsemu pa je dobro, da se na razgovor konkretno pripravimo in med drugimi reguliramo tudi svoje kretnje.

Viri:

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00