fbpx
Mladi in brezposelnost

| Nefiks karierne rešitve

Ena izmed največjih družbenih skupin, ki se trenutno sooča z brezposelnostjo, so mladi. Današnji mladi sicer veljajo za najbolj izobraženo generacijo doslej, a se kljub temu soočajo s težavami pri vstopu in ostajanju na trgu dela. Z drugimi besedami – za preveč mladih je prehod na delo postalo problematično.

 nkr mladi brezposelnost

Številke govorijo zase – od 200 milijonov brezposelnih je kar 73,3 milijona le teh mladih, starih med 15 in 24 let (ILO, 2020). Drugače povedano, kljub temu, da znašajo 25% svetovnega delavno sposobnega prebivalstva, predstavljajo kar 40% vseh brezposelnih. Mladi so torej skoraj trikrat bolj brezposelni kot odrasli.

Priložnosti, ki jih imajo mladi pri iskanju zaposlitve so v veliki meri vezane na splošno stanje gospodarstva in razmere v državi. Čeprav brezposelnosti mladih ni povzročila samo finančna kriza leta 2008, je recesija zgolj poslabšala obstoječe težave na trgih dela, izobraževalnih sistemih in drugih strukturah. Recesija je namreč vplivala na kakovost in varnost delovnih mest. Začasne zaposlitve, delo s krajšim delovnim časom, pogodbe z ničelnimi urami in druge negotove oblike dela so za mlade pogosto edini način zaslužka ali pridobivanja izkušenj.

Poleg gospodarstva na brezposelnost mladih vpliva tudi njihova izobrazba, spretnosti in ustreznost teh spretnosti za trg dela. V svetu je na milijone šolanih mladih, ki so pripravljeni za delo, vendar podjetja potrebujejo veščine, ki jih ti mladi nikoli niso dobili. Ta situacija za mlade pomeni težaven prehod med šolo in službo, podjetja pa ne morejo najti primernih kandidatov za svoje delovno mesto.

Eden izmed razlogov za brezposelnost mladih je tudi pomanjkanje podjetništva in življenjske izobrazbe.Medtem ko je natančen vzrok za neusklajenost veščin težko določiti, je jasno, da prihaja do zanemarjanja poklicnega, podjetniškega in zaposlitvenega usposabljanja s strani tradicionalnih šolskih sistemov. Ravno slednje veščine pa so v današnjem svetu ključnega pomena.

Toda kako pridemo do teh izkušenj, če ne s šolanjem in izobrazbo? Na žalost je situacija takšna, da si moramo to znanje pridobiti sami. Ravno iz tega razloga smo se na projektu Nefiks karierne rešitve odločili, da mladim ponudimo izobraževanja, na katerih bi pridobili veščine potrebna za delavna mesta prihodnosti. Pridruži se nam na delavnicah Manager družbenih omrežij in Samostojno na trg dela. Se vidimo!

Viri:

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00