fbpx
Spoznajmo pojem podjetni┼ítva­čĺí

| Nefiks karierne rešitve

Izraz podjetni┼ítvo je med nami ┼że kar nekaj ─Źasa, sam izvor pa ima v francoskem in angle┼íkem jeziku. Odgovoriti na vpra┼íanje, kaj pomeni podjetni┼ítvo ni vedno preprosto, saj je izraz ve─Źplasten, razlikuje pa se glede na to, ali ga razlagamo v ekonomskem, psiholo┼íkem, socialnem ali pa katerem drugem smislu.

 spoznajmo pojem podjetnstva

Na najbolj na─Źin lahko podjetni┼ítvo opredelimo kot proces ustvarjanja ne─Źesa novega, pri ─Źemer moramo upo┼ítevati tako mo┼żnost nagrade, kot tudi tveganja. Najbolj raz┼íirjena razlaga seveda izhaja iz ekonomskega podro─Źja in sicer lahko podjetni┼ítvo v ekonomskem smislu opi┼íemo kot ustvarjanje vrednosti, ki naj bi bila posledica ─Źim ve─Źje razlike med vrednostjo uporabljenih sredstev in vrednostjo izdelkov in storitev. Razlika predstavlja dobi─Źek, ki ima pri podjetni┼ítvu veliko vlogo. Tudi ─Źe pokukamo v Slovar slovenskega knji┼żnega jezika vidimo, da je podjetni┼ítvo opredeljeno kot ''prizadevanje za dosego ─Źim ve─Źjega finan─Źnega uspeha ob tveganju''. Finan─Źni uspeh oziroma dobi─Źek je torej primaren cilj podjetni┼ítva, na poti do tega pa se podjetnik sre─Źuje z razli─Źnimi tveganju (finan─Źnimi, kariernimi).

Ni pa nujno, da je podjetni┼ítvo povezano z dobi─Źkom. Na primer podjetniki lahko izvajajo neko dejavnost, ker v njej vidijo osebni izziv, cilj posameznikov pa je lahko tudi prispevanje oziroma dru┼żbena korist. V tem smislu lahko podjetni┼ítvo razlagamo kot zaznavanje potreb ljudi in dru┼żbe, prepoznavanje prilo┼żnosti in na─Źinov za njihovo zadovoljevanje in uresni─Źevanje. Konec koncev podjetni┼ítvo vodijo ljudje, ki si prizadevajo za to, da na trgu ustvarijo nekaj, kar ┼íe ne obstaja. S tega koncepta se lahko nave┼żemo tudi na psiholo┼íko raven in sicer podjetni┼ítvo lahko razlagamo kot miselnost nenehnega izpopolnjevanja, ki pa je lahko neka notranja lastnost prav vsakega posameznika.

Viri:


KDO SMO IN KAJ PO─îNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri bele┼żenju in evidentiranju neformalnega izobra┼żevanja in u─Źinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v ┼íir┼íi dru┼żbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem dr┼żavljanstvu ter zagotavljati pomo─Ź in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á Ob dolenjski ┼żeleznici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

PON-PET┬áÔćĺ 9:00-17:00


Copyright ┬ę 2021┬á Talentiran.si