fbpx
Svetovni dan varčevanja

| Aktualno

Danes, 31.10. obeležujemo svetovni dan varčevanja.

"Kar boš v mladosti sejal, boš v starosti žel."

Na današnji dan, 31.oktobra že skoraj stoletje obeležujemo svetovni dan varčevanja. Obstaja veliko razlogov, zakaj je smiselno zgodaj začeti varčevati, zagotovo pa drži, da na dolgi rok vpliva na našo boljšo, lepšo in varnejšo prihodnost. V namen varčevanja pa je potrebno imeti tudi razpoložljiv dohodek. Kako pa drugače - če želimo varčevati, moramo tudi nekaj zaslužiti. Zavod Nefiks je pri tem v pomoč vsem mladim iskalcem zaposlitev. S svojimi aktivnostmi nudijo možnost kariernega razvoja, prepoznavanja in nadgradnje lastnih kompetenc, ter iskanja zaposlitve.

dan varcevanja spletka

31. oktober – Svetovni dan varčevanja

Na ta dan leta 1924 je potekal 1. mednarodni kongres hranilnice (World Society of Savings Banks) v Milanu, kjer so se zbrali predstavniki kar 700 hranilnic iz 27 držav, med njimi tudi hranilnice iz ozemlja današnje Slovenije. Italijanski profesor Filippo Ravizza je zadnji dan kongresa razglasil za »mednarodni dan varčevanja«. Namen razglasitve je bilo spodbujanje varčevanja po vsem svetu, obeleževanje tega dneva pa je naj bi bila priložnost za promocijo in opozarjanje posameznikov in gospodarskih družb o pomembnosti varčevanja.

Varčujemo za prihodnost

Prvotni namen tega dne še danes ostaja enak. O pomenu varčevanja velikokrat poslušamo že od otroških dni, ko nas starši učijo skrbnega ravnanja z denarjem. Poleg uresničevanja želja, ki je bil v otroških letih glavni motiv, so motivi za varčevanje lahko tudi finančna varnost, neodvisnost, varčevanje za poznejše nakupe, investicije in poslovne načrte. V današnjih negotovih časih pa veliko ljudi varčuje za primere nepričakovanih dogodkov, za pokojnino in potomce. Skratka, varčujemo za prihodnost. Bistvo varčevanja celovito opiše tudi star slovenski pregovor, ki pravi:

dan varcevanja citat slovenskirek

Ne jutri, temveč danes!

Predvsem od starejših in bolj izkušenih lahko dobimo precej nasvetov, kot na primer, da je potrebno z varčevanjem začeti čimprej. O pomenu zgodnjega varčevanja nam je razložil direktor osebnih investicij v slovenskem podjetju:

dan varcevanja citat direktorinvesticij

Zagotovo drži, da zgodnje varčevanje omogoča boljšo in varnejšo prihodnost. Toda kaj pa v primeru, da za varčevanje nimamo niti osnovnih pogojev? Kaj če nimamo redne zaposlitve ali dobro plačanega dela? Kaj če nimamo dohodkov niti toliko, da pokrijemo stroške tekočega meseca? Če je res, da varčujemo za prihodnost, potem mnogo mladih prihodnosti nima.

Nezavidljiv položaj mladih na trgu dela

Mladi se ob vstopu na trg dela srečujejo s številnimi izzivi. Neskladje med potrebami trga dela in usposobljenostjo mladih, visoka brezposelnost, prevlada začasnih in fleksibilnih oblik dela z nižjim plačilom, oteženo napredovanje v bolj stabilno zaposlitev, podaljševanje šolanja in resna konkurenca študentskega dela so le nekateri izmed njih. Velik delež mladih iz očitnih razlogov meni, da nikoli ne bodo mogli imeti lastnega doma in dovolj prihrankov na stara leta. Svojo osebno situacijo nam je zaupala študentka Maja:

dan varcevanja citat studentkamaja

Kaj lahko storijo mladi

Ker situacija v svetu mladim ni najbolj naklonjena je še toliko bolj pomembno, da se za vstop na trg dela dobro pripravijo. Danes dobra izobrazba ne pripelje nujno do željenega poklica, saj je poleg formalne izobrazbe vse večji poudarek tudi na neformalnih veščinah, ki jih mladi potrebujejo, a jih veliko izobraževalnih programov ne nudi. Direktorica Zavoda Nefiks Alenka Blažinšek Domenis nam je zaupala svoja opažanja:

dan varcevanja citat alenkablazinsekdomenis

Na Zavodu Nefiks se dobro zavedajo položaja mladih, ki vstopajo na trg dela. Njihovo poslanstvo je pomoč pri njihovem kariernem razvoju in zaposlovanju, ter pomoč pri beleženju, predstavljanju in promoviranju neformalno pridobljenega znanja in kompetenc. Prepad na trgu dela med potrebami in usposobljenostjo mladih skušajo premostiti z organiziranjem številnih različnih izobraževalnih dogodkov, tečajev, seminarjev in delavnic.

Zavod Nefiks torej ni še ena izmed zaposlitvenih agencij, temveč zavod, ki mladim nudi znanja in poti do znanj, ki jih rabijo, če želijo biti zaposljivi. Pomembno je, da mladi v teh nehvaležnih časih niso samo pasivni opazovalci dogajanja, temveč se aktivno udejstvujejo in gradijo svojo karierno pot. Sami namreč lahko storijo največ, da si zagotovijo varno finančno prihodnost.

 

Za Zavod Nefiks Klara Anžlovar

Več informacij:
www.talentiran.si
klara.anzlovar@nefiks.si
040 698 915

Viri:


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00