fbpx
Poišči sistem motivacije za delo od doma

| Aktualno

Leto 2020 ali kar čudno leto. Prisiljeni smo bili stopiti korak naprej in se prilagoditi vsem spremembam, ki se dogajajo. Med drugim to pomeni tudi prilagoditev dela za delo od doma. Nekateri so se z delom od doma uspešno soočali, nekateri manj. Smo pa tudi takšni, ki smo skozi prve omejitve uspešno prebrodili, v drugem delu leta pa nam gre takšno delo s težavo izpod rok.

S čim se soočamo pri delu od doma in kakšne so morebitne rešitve naših težav?

delo od doma

1. DOMAČA PISARNA

Za ureditev delovnega mesta na domu si je dobro urediti ˝domačo pisarno˝. Ampak kaj ko moraš oddati poročilo ali pa se priključiti na on line sestanek v določenem roku, vendar te domač internet jezi? In na pisalni mizi imaš kar nekaj motečih elementov, zaradi katerih ne moreš v roku spisati članka. Ali še huje, mama, ki ob tvojem delovnem mestu gleda poročila in se na glas jezi zaradi vseh novic na televiziji.

Predlagamo da si za začetek v vašem stanovanju poiščeš delovni kotiček, ki bo samo tvoj in ki bo nakazoval da je to delovno mesto in ne prostor, kjer lahko počneš še vse kaj drugega. Iz mize pospravi vse moteče stvari. Na mizi naj bodo pripomočki za tvoje delo – papir, zvezek, pisala, knjige… Če imaš ob sebi glasno malo ali soseda, ki še kar renovira svoje stanovanje, ne bodo škodile niti slušalke. S tem si lahko poiščeš glasbo, ki te bo spodbudila k delu (meni na primer ustreza klasični Mozart), po drugi strani pa daš okolici vedeti da si s slušalkami na ušesih v delovni vnemi in da te naj ne motijo.

Tvoj delodajalec ti je najverjetneje omogočil vso potrebno opremo za delo od doma – na primer računalnik, kabel za internet… Preveri ali imaš vse potrebne tehnične pripomočke, ki ti olajšajo delo. Tudi kako dober imaš internet. ;)

Poskrbi da bo prostor prezračen in dovolj topel. S slabim zrakom nam upade osredotočenost in tudi v hladnih pogojih bomo verjetno bolj kot o delu razmišljali o tem kaj vse si bomo še oblekli. Predlagamo da si vsako uro vzameš nekaj minut da se pretegneš in prezračiš prostor. V teh jesensko-zimskih časih pa moramo pomisliti še na en velik dejavnik – svetlobo. Poskrbi da bo tvoje delovno mesto primerno osvetljeno, naj bo to z naravno svetlobo ali z ustreznimi svetilkami.

Velik moteč element je tudi hladilnik. V stresnih situacijah lahko lažji dostop do hrane slabo vpliva na nas. Trik, ki ga priporočamo (tudi ob gledanju televizije), je da hrane ne nosimo k računalniku, saj se ob tem ne osredotočamo na delo in mimogrede lahko pojemo neskončno več kot pa za jedilno mizo, kjer je naš um osredotočen samo na hrano.

2. DRUŽINSKI DEJAVNIKI

V letošnjem okolju bi lahko skoraj vsi postali ˝supermeni˝. Med delom uredimo vsa hišna opravila, pomagamo družinskim članom, otrokom pomagamo pri učenju od doma, lotimo se še novih hobijev… Kako med vsemi temi obveznostmi uspešno preklapljati? Kako smo vse skupaj preživeli v časih, ko smo odhajali v pisarno?

Verjetno nas v pisarni čaka računalnik, na katerem smo delali med 8. in 16. uro. Doma smo skuhali kosilo in opravili vsa ostala opravila. Na delo smo se nekako pripravili z dnevno rutino – vstajanje, kava, pot v službo (kjer pomisliš na delovne obveznosti)…

Tudi doma vpeljite rutino. Z delodajalcem se dogovorite kakšen je vaš urnik, zjutraj se vstanite ob isti uri in poiščite rutino, ki vam ustreza. Pred delom si vzemite čas, ki bi ga drugače preživeli v avtu ali na kolesu, da se s telovadbo ali z branjem knjige pripravite na delo. Delo začnite opravljati ob isti uri. Med odmorom si privoščite doma pripravljeno malico. Na vrata napišite vaš urnik, da vas družinski člani ne bodo motili.

Za razmejitev in boljše počutje na delu poskrbite tudi z ustreznim izgledom. Razvlečena trenirka ali pižama in neumiti lasje so res udobni za sobotno poležavanje, čiščenje kopalnice med delom ali opravke na vrtu, vendar za delovno motivacijo vsekakor ne poskrbijo. Poskrbi da se pred delom oblečeš v ˝delovno uniformo˝, si še pravi čas umiješ mastne lase, mogoče nadeneš še kakšen make up… S tem prelisičiš svoje telo da ni vedno v coni udobja, svojim sodelavcem pa nehote postaviš izziv ali bodo opazili tvojo urejenost. ;)

Ne pozabi, obleka ima (tudi v kriznih časih) močan vpliv.

3. DELOVNE OBVEZNOSTI

Naše delo od doma načeloma temelji na delu z računalnikom in s telefonom. Na koncu delovnika nam verjetno ni do tega da bi se še s komerkoli pogovarjali. Osebnega stika s sodelavci in prijatelji ni v takšni obliki kot smo ga bili navajeni (petkove pijače ob koncu tedna, kava med malico…). Mogoče smo zaradi tega v tem času tudi malo bolj osamljeni. Usklajevanj in sestankov, kot smo jih navajeni iz pisarne več ni. Od dela se ne odklopiš popolnoma, z enim očesom celi dan sledimo službenemu mailu in posledično se delovnik razvleče čez cel dan.

V pisarni je lažje organsko slediti delovnim obveznostnim, saj veš kdaj imaš sestanek, kdaj moraš obiskati katerega projektnega partnerja, stranke, kdaj imaš kakšna usposabljanja.

Mogoče si svojo težavo doma že želel/a rešiti s pisanjem seznamov obveznosti, pa ti vseeno ne gre najbolje delo od rok? Ideja beleženja opravil, ki jih moreš opraviti, je v tem, da tvoji možgani ne rabijo non-stop o teh stvareh razmišljati, saj jih imaš na papirju. Problem se pojavi, ko res vsa opravila zapišeš v nerazpoznaven seznam iz katerega ne prepoznaš prioritet – ta sistem je preizkušeno, napačen. ;) Ob seznam opravil si dodaj še vsaj skrajni rok opravka. In ga preveri vsaj ob ponedeljkih zjutraj, še bolje vsako jutro.

Nadgradnja klasičnega pisanja seznama je matrika NUJNO/POMEMBNO. Ameriški general (bodoči predsednik) Eisenhower je med vojno ugotovil da vseh stvari ne more opraviti in je sestavil kvadrant opravil:

  • Nujne in pomembne zadeve
  • Nenujne, a pomembne zadeve
  • Nujne in nepomembne zadeve
  • Nenujne in nepomembne zadeve

Več o matriki Nujno/pomembno si preberi na povezavi.

Ali se lahko s sodelavci vseeno družite in ostajate v stiku? Mogoče lahko k boljši motivaciji pri delu pomaga telefonski pogovor 1 na 1 ( ne nujno samo o službenih zadevah) s sodelavci ali z delodajalcem. Ali pa timsko službeni zajtrk ob začetku delovnega dne.

V teh časih ne bo škodila niti spodbuda in razumevanje delodajalca, če boš kljub vsemu naredil/a kakšen kiks, in te namesto kazni uspešno spodbudi in motivira, da se lahko tudi ti izboljšaš.

Poišči svoj sistem, ki si ustreza in te motivira da lažje in boljše opraviš svoje delo. Ob vsem tem pa ne pozabi da si odgovoren za svoje psihično in fizično zdravje. Izkoristi vreme, ki ti ustreza in pojdi na zrak, mogoče lahko tudi zunaj lažje razmišljaš. V izziv naj ti bo tudi tale izziv ;)

Ali imaš še ti kakšen uspešen recept za prebroditi krizo? Klikni na naš FB profil in nam pošlji kakšno sporočilo s tvojo dobro prakso.

Viri:


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00