fbpx
Oktober: mesec programiranja, kodiranja in osvajanja digitalnih veščin

| Aktualno

Mesec oktober je po tradiciji tudi na Zavodu Nefiks mesec, ko nekaj ur namenimo programiranju, kodiranju in osvajanju digitalnih veščin. Kljub situaciji tudi letos ni bilo nič drugače. Pobuda Meet and Code se je namreč preselila na digitalni kontinent in tako smo lahko ob upoštevanju vseh navodil uspešno speljali kar tri dogodke.

Meet and Code Dekleta

Ker Dekleta ne izdelujejo le piškotov, smo zanje pripravili delavnico, kjer so osvajala veščine 3D modeliranja in se naučile izdelati lasten izdelek za peko piškotov. Poleg modelčka za peko, so dekleta spoznala program, v katerem lahko nadaljujejo z učenjem modeliranja tudi doma.

Meet and Code STOP Sveti rdeca

Na delavnici STOP! Sveti rdeča., smo poleg programiranja spoznali še osnove elektronike. Spoznali smo mikrokrmilnik Arduino, platformo za njegovo programiranje Arduino IDE ter izdelali pravi semafor! Vsak udeleženec delavnice je tudi poslal svojo kodo za idealen semafor in ob testiranju kod na mikrokrmilniku ugotovili, da smo naloge odlično opravili.

Meet and Code Za zapiske ne uničujem dreves

Zadnja od Meet and code delavnic pa je bila delavnica Za zapiske ne uničujem dreves, kjer smo spoznavali programski jezik Python. Delavnico je za nas izvedla skupina First Slovenija, ki smo jo na ta način tudi podprli pri zbiranju njihovih sredstev za udeležbo na tekmovanju First Global Challenge. Gre za tekmovanje, ki na zelo zanimiv način poveže robotiko z okoliškimi problemi s katerimi se svet danes srečuje. S fanti smo tako zasnovali delavnico programiranja v Pythonu, kjer je bila glavna ideja, da za tovrstno zapisovanje ne uničujemo dreves, saj program zapisujemo na internetu. Udeleženci so osvojili osnovno znanje programiranja, po programu sprehodili želvo Frančka in izdelali nekaj programov za naprednejše matematične formule.

Ker se zavedamo, da so digitalna znanja pomembna tudi za lažji vstop na trg dela, smo se odločili, da s podobnimi delavnicami nadaljujemo.
Na področju 3D modeliranja smo že pričeli z izvajanjem delavnice Od risbe do figure, kjer se bodo udeleženci delavnice naučili, kako iz preproste skice izdelati lasten 3D izdelek. Izdelek bodo kasneje tudi natisnili.
Za vse, ki vas zanima programiranje Aruduino mikrokrmilnikov in vseh dopolnitev, ki jih lahko izdelate z njegovo uporabo, bomo organizirali delavnico Naredi sam, kjer bomo s pomočjo mikrokrmilnika izdelali lasten risalnik.
V dogovarjanju pa smo tudi, da ponovimo delavnice učenja programskega jezika Python. Informacijo o delavnici bomo kmalu objavili na naši spletni strani in v obvestilniku eNefi.

Naši trije dogodki pa so bili le eni izmed mnogihv sklopu dogodkov Meet and code! V tem dobrem mesecu se je namreč zgodilo kar 1324 online dogodkov v kar 35 državah po svetu!
Hvala Meet and code, da spodbujate takšne dogodke.

meetandcodelogo


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00