fbpx
Organizirano prostovoljsko delo v času Korona virusa

| Akademija prostovoljstva

V letošnjem letu smo spoznali kako je odnos do sočloveka pomemben. V času krize pri pletenju teh odnosov zelo pripomorejo tudi prostovoljci, ki pomagajo ranljivejšim skupinam (od starejših ljudi, do socialno šibkejših družin, otroci, ki potrebujejo pomoč pri učenju na daljavo, posamezniki brez lastnega prevoza…). Kje in kako se vključevati v nove oblike pomoči sočloveku?

 org prost delo covid

Slovenska filantropija je izdala dokument z smernicami, ki organizaciji (in prostovoljcem) olajša organizacijo novih prostovoljskih aktivnosti.

1. PREVERJANJE POTREB NA TERENU

V Sloveniji že obstaja veliko društev in organizacij, ki pomagajo na terenu. V času koronavirusa so se aktivirale štabi civilne zaščite na občinskih nivojih, ter večje organizacije in manjše organizacije, ki skrbijo za določeno populacijo. Povežimo se z različnimi organizacijami in preverimo kakšne so njihove potrebe. Če mislimo da smo dovolj usposobljeni za to področje, bodo naše pomoči zelo veseli.

2. DOLOČITEV ODGOVORNE OSEBE IN UREJANJE FORMALNIH PODLAG

Potrebno je določiti koordinatorja, ki bo skrbel za lažjo komunikacijo. Potrebno je urediti vso dokumentacijo (dogovori o prostovoljstvu, dogovori z drugimi organizacijami…). Za mladoletne prostovoljce se določi mentorja, ki bo skrbel za podporo mladoletnim prostovoljcem.

3. OPIS PROSTOVOLJSKEGA DELA IN NALOG PROSTOVOLJCEV

Da si ljudje lažje predstavljalo kaj so potrebe in opravila, ki jih kot prostovoljec opravljaš, je dobro da se podrobno opiše delo, za katerega se potrebuje sodelavce. Opisi naj vsebujejo zahtevnost dela, podroben opis, kaj se pričakuje, da bo prostovoljec delal, kako, kje in kako dolgo se delo opravlja…

4. ISKANJE PRIMERNIH PROSTOVOLJCEV

Za lažjo iskanje prostovoljcev v dokumentu navajajo nekaj vprašanj:

  • Kdo so primerni prostovoljci?
  • Ali lahko delajo tudi prostovoljci, ki spadajo v rizične skupine?
  • Ali potrebuje prostovoljec lasten prevoz?
  • Katera znanja in izkušnje in osebnostne lastnosti pričakujemo od prostovoljca?
  • Ali iščemo prostovoljce s točno določeno izobrazbo?

5. DOGOVOR O PROSTOVOLJSKEM DELU

Po Zakonu o prostovoljstvu se dogovor sklene pisno ali ustno. Pisna oblika dogovora se sklene za prostovoljstvo, ki se opravlja več kot 24 ur, če so pravila organizacije takšna, da zahtevajo to obliko ali pa pisno obliko zahteva prostovoljec sam.

Dobro pa je, da se prostovoljcu predstavljeno delo, in se ima čas odločiti in skleniti dogovor z organizacijo.

6. UVAJANJE V DELO IN USPOSABLJANJE PROSTOVOLJCEV

Uvajanje novih prostovoljcev je namenjeno predstavitvi ter pripravi na delo. Uvajanje lahko poteka v obliki pogovora, predavanja ali v obliki izobraževanja. S tem prostovoljec pridobi tudi več kompetenc za opravljanje dela ter tudi motivacijo. V času epidemije je lahko takšno usposabljanje tudi v spletni obliki.

Ne pozabi svojih na novo pridobljenih kompetenc pri opravljanju prostovoljskega dela vpisati tudi v e-Nefiks.

7. ZAVAROVANJE PROSTOVOLJCEV

Slovenska filantropija predlaga da se s prostovoljci podpiše izjavo, v kateri potrjujejo, da ne kažejo znakov okužbe z novim koronavirusom, saj po zadnjih podatkih zavarovalnice v okviru zavarovanja za prostovoljce, ne krijejo stroškov, ki nastanejo zaradi nove bolezni.

8. PREHAJANJE MED OBČINAMI Z NAMENOM ZAGOTAVLJANJA HUMANITARNE POMOČI

V okviru prostovoljske dejavnosti obstajajo dovoljene izjeme za prehajanje občinskih mej:

  • odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje
  • varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore

Celoten dokument je dostopen na povezavi.

Za več možnosti prostovoljstva v času koronakrize pobrskajte na https://www.prostovoljstvo.org/, kjer nudijo tudi posredovalnico prostovoljnih del.

mzjpasica


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00