fbpx Nefiks
Četrtek, 26 November 2020

ikonca f ikonca y ikonca i ikonca t

 

 

Kako do poceni prenosnika

Izzivi s katerimi se soočamo v zadnjem letu so nas zelo na hitro potisnili na delo in učenje na daljavo. To je za sabo potegnilo izjemno povpraševanje po IT opremi, predvsem prenosnikov in raznih računalniških komponent, ki jih na policah večkrat zmanjka. V članku vam bomo predstavili kje in kako do brezplačnih in poceni računalnikov.

Kljub temu, da se tudi dandanes večkrat sliši fraza “nimam denarja, da bi kupoval poceni”, je realnost velikega števila družin v Sloveniji drugačna. Novejših in boljših dobrin si ne morejo privoščiti vsi, zato so ostali primorani shajati z manj kakovostnimi izdelki, ki se večkrat pokvarijo, zanje pa je težko najti servis za popravilo. A k sreči, ko govorimo o računalnikih to ni nujno edina rešitev.

Glavni dilemi s katerimi se starši šoloobveznih otrok sedaj soočajo sta: koliko odšteti od družinskega proračuna za nakup opreme in kako si privoščiti računalnik, ko tega denarja sploh ni.

kako do poceni prenosnika 1

Prve dileme ni lahko rešiti, ker so potrebe in standardi lahko zelo raznoliki. Pri ponudnikih obnovljene opreme, ki vam jih predstavljamo tu, lahko računalnike dobite že za slabih 200 eur. V manj stresnih časih, se pa lahko ta cena tudi razpolovi. S takim računalnikom bo mogoče delat vse kar potrebujete pri pisarniškem delo. Ko pa k ceni dodamo kakšen evro več, se zmogljivost računalnikov v ponudbi veča in življenjska doba daljša. A naj vas to ne zavede. Pri Zavodu Nefiks smo s takimi računalniki opravili že vrsto aktivnosti in nam še vedno služijo iz dneva v dan.

Z nakupom takih računalnikov lahko dobimo strojno opremo, ki je ni bilo sploh mogoče kupiti v maloprodaji.

Ko je govora o brezhibnih in (predvsem) brezplačnih računalnikih se lahko vselej obrnete na Društvo za trajnostni razvoj Duh časa. Društvo Duh časa je za socialno ogrožene družine pripravil tudi posebno spletno stran z informacijami, kakšni so postopki za pridobitev IKT opreme.

Pri Zavodu Nefiks smo večkrat sodelovali s naslednjimi podjetji in lahko potrdimo, da je oprema brezhibna in cena primerna plitkejšim žepom. Obiščite jih na naslovih:

kako do poceni prenosnika 2

Ne bo odveč tudi poklicati in vprašati, če je kakšen računalnik mogoče na zalogi, ki pa ni objavljen na spletni strani. Oprema se namreč hitro premika.

Bolj poglobljeno iskanje po spletu pa razkrije še nekaj ponudnikov s katerimi mi še nismo sodelovali a ponujajo podobne storitve:

Glavni dilemi s katerimi se starši šoloobveznih otrok sedaj soočajo sta: koliko odšteti od družinskega proračuna za nakup opreme in kako si privoščiti računalnik, ko tega denarja sploh ni.

Najverjetneje ostaja odprto vprašanje, zakaj se odločiti za rabljene računalnike oz. take, ki so bili obnovljeni. Razlogov je več, a poleg cene želimo izpostavili še dva:

  • Računalniki so z sorazmerno majhnim vložkov lahko obnovijo v skoraj prvotno stanje in za delček cene dobimo profesionalen računalnik, ki bi nam ga lahko zavidali le 5 let nazaj, ko je prišel na prodajne police.
  • podjetja, ki računalnike obnavljajo skrbijo za zmanjševanje tehnoloških odpadkov, ki so večkrat še popolnoma uporabni a jih prvi lastnih ne potrebuje več (že amortizirani ali ne dohajajo najnovejših standardov). Z nakupom takih računalnikov lahko dobimo strojno opremo, ki je ni bilo sploh mogoče kupiti v maloprodaji.

kako do poceni prenosnika 3

Svetujemo vam, da se pri šoli pozanimate, kakšni so minimalni standardi opreme, ki jo šolarji potrebujejo za svoje delo pri pouku. V kolikor bo potrebno pogledati vsebine na Youtubu, napisati seminarsko nalogo in spremljati Zoom spletno konferenco, bo osnova oprema zadostovala. Prednost prenosnikov je tudi ta, da imajo kamero, mikrofon in zvočnike v splošnem že vgrajene in jih ni potrebno dodatno kupovati. Res pa je, da se drža telesa pri večurnem delu hitro pokvari, ker je ekran nizko na mizi.

Na Zavodu Nefiks vam želimo uspešno iskanje prave opreme in nemoteno delo na daljavo. Verjamemo, da bo tudi to obdobje mimo in se bomo lahko vrnili v običajne tirnice.

Avtor: Jan Magdić

Fotografije: Unsplash.com