fbpx
Nevladništvo - Kaj to sploh je

| Nefiks karierne rešitve

Nevladne organizacije so organizacije, ki jih lahko na lastno pobudo ustanovi prav vsak izmed nas. Glavna značilnost nevladnih organizacij ali NVO je da so neodvisni od države, političnih strank in trga, tvori pa jih nevladni sektor oziroma civilna družba. Prevladujoče oblike nevladnih organizacij v Sloveniji so predvsem razna društva, ustanove in zasebni zavodi.

 

nevladnistvo kaj je

V Sloveniji deluje več kot 27 tisoč nevladnih organizacij, ki so dejavne tako rekoč na vseh področjih življenja – od sociale, kulture, športa, zagovorništva, ekologije, zdravja do civilne zaščite in skoraj vseh področij delovanja današnje družbe. Poleg izvajanja navedenih javno koristnih storitev, so NVO tudi ena izmed oblik sodelovanja državljanov pri upravljanju države in družbe.

Značilnosti NVO

Kot smo že omenili so NVO neodvisne od države in političnih strank. To pomeni, da o njihovem delovanju, dejavnostih, ciljih in nalogah odločajo same, država pa pri tem nima neposrednega vpliva. Prav tako je značilnost nevladnih organizacij neprofitnost. Dobiček torej ni primarni cilj dejavnosti, če pa se ta vselej ustvari, se ta nameni za nadaljno dejavnost in se ne razdeli med člane ali upravne organe. Prav tako članstvo v NVO ni obvezno, daj organizacije večinoma delujejo na principu prostovoljnega dela.

Delovanje NVO

Nevladne organizacije delujejo na mednarodni, nacionalni in regionalni ravni, nepogrešljive so tudi na lokalni ravni. Na teh ravneh uresničujejo oziroma zadovoljujejo interese in potrebe prebivalcev, združujejo, opozarjajo na nepravilnosti ter še na različne druge načine izboljšujejo kakovost življenja v okolju, kjer delujejo.

Nevladne organizacije

Nevladne organizacije najdemo na vsakem področju. Le nekatere izmed njih so gasilska, lovska, ribiška, kulturna, turistična, športna društva - kot so na primer teniški klubi, atletski, košarkarski, jadralski, kegljaški klubi. Med NVO uvrščamo humanitarne in dobrodelne dejavnosti, kot je na primer nevladna organizacija Rdeči križ Slovenije in Slovenska Karitas, zavode na področju zdravja, kulture, varovanja okolja in živali. Poleg tega pa med NVO spadajo vsa društva upokojencev, konjeniška društva, društva podeželskih žensk, študentski klubi, avto-moto društva, folklorne skupine, združenja veteranov, sadjarska društva, društva invalidov, čebelarska zveza, romsko društva in tako naprej.

Poleg tega, da velik del NVO temelji na prostovoljstvu, se lahko v nevladnih organizacijah tudi redno zaposlimo. Ker je delo v prvi vrsti družbeno koristno, posameznikom prinaša tudi osebno zadovoljstvo. Vas zanima več o prednostih dela v nevladnih organizacijah in kako se lahko tam zaposlite? Spremljajte objave o prihajajočih delavnicah Zavoda Nefiks, na katerih boste izvedeli vse o delu v različnih nevladnih organizacijah.

Spremljate pa lahko tudi delovanje Stičišča Središče, ki je stičišče nevladnih organizacij v osednje slovenski regiji in ga koordinira Zavod Nefiks, ter CNVOS, ki je krovna mreža nevladnih organizacij.


Viri:

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00