fbpx
Poročilo o konferenci Mladost je-ni norost – soočanje z negotovostjo

| Aktualno

V poplavi spletnih konferenc se je pojavila ena, ki je zelo izstopala – tako glede naslova kot grafične podobe. Mladost je-ni norost, ki jo je 4. decembra 2020, organiziral Javni zavod Mladi zmaji. Spominjam se, da je pisalo: govorili bomo o mladih v času epidemije. Tako sem se zelo veselila dneva konference, saj sem že dlje časa želela odpreti to temo!

 

mladost norost

Dopoldne smo začeli z bolj teoretičnimi vidiki epidemije in njenim vplivom na mlade ljudi. Konferenco je otvorila Suzana Krstić iz Beograda, ki je govorila o epidemiji in njenem vplivu na naše obnašanje in čustva. Živimo namreč v času, kjer je dotik zelo nevaren, mladi ne moremo videti svojih prijateljev (in/ali partnerjev), ko jih vidimo pa jih ne smemo objeti ali se jih kakorkoli dotakniti. Prepovedane so zabave, prepovedano je tudi hoditi v šolo – poleg vsega pa smo bili prisiljeni v življenje v virtualnem prostoru. Predavanje nas je pripeljalo do zaključka, da je v tem obdobju še posebej pomembno živeti tukaj in zdaj, čutiti vse občutke, ki jih doživljamo, najti neke majhne užitke – kar je precej težko.

Dr. Marko Kovačič iz Zagreba nam je predstavil povezavo med mladimi in državo, ki je še toliko bolj pomembna med pandemijo. Ugotovili smo, da država ni bila tista, ki se je odzvala na težave in potrebe mladih – večino tega dela so opravile nevladne organizacije, ki so nudile psihološko pomoč, razne delavnice in podobno. Predstavil je tudi nekaj vidikov dobrih in slabih praks dela z mladimi med pandemijo. Med slabimi praksami se je pojavilo kar nekaj ukrepov trenutne vlade: valjenje krivde za počasno ustavljanje epidemije na mlade, zmanjšanje financ za organizacije, ki so pomembne za mlade, in ignoriranje socialnega dela pandemije. Med dobrimi praksami pa so pristale razne štipendije za mlade, virtualni hekatoni, povezani z reševanjem težav pandemije – določene države so prav tam dobile zelo dobre ideje za rešitev določenih težav, mladi pa so dobili občutek upoštevanosti in pripadnosti družbi.

Kaj pa mladi v Sloveniji? O tem je govorila Tanja Baumkirher iz Mladinskega sveta Slovenije, ki je maja naredil raziskavo o mladih v času epidemije. Ugotovili so, da mladi najbolj pogrešajo socialne stike, imajo občutek, da je na voljo premalo ustreznih informacij, pojavila se je nizka motivacija, apatičnost in podobno. Mladi so izobraževanje na daljavo označili kot slabše, manj učinkovito kot navadno. Več o rezultatih njihove raziskave si lahko preberete tukaj.

Popoldne pa je bilo bolj praktično obarvano, saj sem se udeležila delavnice o negotovosti v času virtualne skupnosti, ki jo je vodil Rok Gumzej, skupaj pa smo si ogledali nekaj značilnosti internetnih kultur, kako te lahko vplivajo na gotovost ali negotovost mladih. Ogledali smo si tudi nekaj primerov takih skupnosti. Kasneje pa je sledila tudi osebna izkušnja mladostnice skozi epidemijo.

Konferenca me ni razočarala – ravno nasprotno. Navdušena sem bila, da se je končno našla velika skupina ljudi, ki jim je bilo mar za mlade in njihovo dobrobit ter (duševno) zdravje med epidemijo. Skozi celoten dan mi je postalo jasno, da mladi nismo tako zapostavljeni, kot se nam zdi, četudi se tako počutimo. Konferenca me je še bolj motivirala, da vztrajam pri organizaciji raznih spletnih delavnic in dogodkov in s tem poskušam pomagati tako sebi kot ostalim preživeti skozi ta zgodovinsko pomemben čas pandemije COVID-19.

Sara Pavlović


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00