fbpx
5 zabavnih dejstev o Excelu

| Nefiks karierne rešitve

Microsoft Excel je eden najpogosteje uporabljenih programov na svetu. A ste se kdaj vprašali, od kod prihaja? Kaj če bi bila namesto tega poimenovana "Mr. Spreadsheet''? V tej objavi razkrivamo 5 zabavnih in morda presenetljivih dejstev o programu Microsoft Excel.

NKR Excel 5 zabavnih dejstev

1️⃣ Izbiranje imena
Pri izbiranju imena je bilo v igri veliko predlogov, med njimi tudi ''MR. Spreadsheet'' in ''Master Plan''. Na koncu so se odločili za ime Microsoft Excel, pri čemer so želeli vzbuditi asociacijo na številne celice in preglednice.

2️⃣ Široka uporaba
Ko slišimo ime Microsoft Excel, takoj pomislimo na izračune, formule, grafe in tabele – torej stvari, ki se običajno uporabljajo za organiziranje in analizo podatkov. Zagotovo pa niste pomislili na digitalno umetnost, animacije v glasbenih videoposnetkih, igrice, sudoku ali celo simulator letenja. Da, tudi vse našteto je mogoče!

3️⃣ Neverjetno število uporabnikov
Kakor navaja Microsoft, število uporabnikov Excela presega 1,2 milijarde ljudi po vsem svetu. Z drugimi besedami Excel uporablja kar 16% svetovne populacije.

4️⃣ Njegov predhodnik je Lotus 123
Ko je leta 1985 izšel Excel, je na trgu že vodil drug program za preglednice. Ta program se je imenoval Lotus 123, njegova pomanjkljivost pa je bila, da ni bil razvit za uporabnike Maca (Apple). Integrirana programska oprema za urejanje besedil, preglednic in podatkov se je izkazala za neuspeh, zato je 1987 nastal Excel za uporabnike sistema Windows. 


5️⃣ Excel vsebuje napake
Verjeli ali ne, Excel vsebuje nekaj napak. Najbolj znana napaka je, da Excel šteje leto 1900 kot prestopno leto. Ta napaka izhaja še iz predhodnika Lotusa 123, pri čemer je  Microsoft uporabil isti sistem serijskih datumov kot Lotus 123 z namenom, da bi uporabnikom olajšal prehod na Excel. Lotus 123 je štel 1900 kot prestopno leto, zato je to napako prenesel v Excel.

Ste že slišali za teh pet zanimivih dejstev o Excelu? Če vas o tem nadvse uporabnem programu zanima še več in si želite naučiti njegove uporabe, se prijavite na delavnice Manager družbenih omrežij. Ne pozabite spremljati aktualnih objav projekta Nefiks karierne rešitve!

Viri:
-        https://professor-excel.com/excel-facts/
-        https://news.microsoft.com/en-ph/2016/09/14/surprising-things-you-didnt-know-about-microsoft-excel/
-        https://keyskillset.com/top-11-facts-you-didnt-know-about-excel/
-        Slika: https://unsplash.com/photos/Wpnoqo2plFA

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00