fbpx
Najbolj nenavadna vprašanja na zaposlitvenem razgovoru

| Nefiks karierne rešitve

Če je bilo v prejšnjem članku govora o najbolj pogostih vprašanjih, ki jih kadroviki zastavijo na zaposlitvenem razgovoru, vam danes predstavljamo vprašanja, katerih zagotovo niste pričakovali. Naslednje pišem kar iz lastnih izkušenj.

 

najboljnenavadnavpr

 

Kako bi izgledal vaš popoln dan?
Ko sem se prijavila na delovno mesto v administraciji zagotovo nisem pričakovala vprašanja ''Kako naj bi izgledal moj popoln dan''. Izpraševalca je zanimalo, kdaj bi vstala iz postelje, kaj je prva stvar, ki bi se jo lotila, kako bi preživela dan. Še danes nisem popolnoma prepričana, čemu točno je služil odgovor, toda prepričana sem, da je služilo nekemu namenu. Moj nasvet glede tega, kako se odzvati na takšno vprašanje je, da si vzamete sekundo in ocenite, kateri osebni hobiji in interesi bi lahko predstavljali neko dodatno vrednost za vašega delodajalca. Čeprav verjetno veste, kako bi preživeli svoj tako imenovani ''popoln dan'' je pametno, da razpravljate o takšnih dejavnostih, ki jih lahko povežete z bodočim položajem v službi.

Kako bi z eno besedo opisala svoje otroštvo?
Moj odgovor je bil – brezskrbno. Menim, da so bili z odgovorom precej zadovoljni.

Kako bi te opisala tvoja mati in kako tvoja najboljša prijateljica?
Na takšna vprašanja največkrat nismo pripravljeni, zato je malo verjetno, da bomo nanj podali popoln, izpiljen ali generičen odgovor – tak, kakršnega pred razgovorom neštetokrat povadimo. V primeru takšnega vprašanja kadroviki verjetno želijo videti, kako te doživljajo osebe, ki so ti v življenju najbližje, hkrati pa te tudi najbolje poznajo. Takšno vprašanje bo verjetno zastavljeno v primeru, ko se prijavljate na delovno mesto, ki zahteva veliko sodelovanja in timskega dela.

Opišite situacijo, ko ste pri opravljanju določene naloge šli ''Extra mile''.
Vsi se v življenju soočamo z izzivi in reševanjem problemov. Ko imaš le nekaj sekund za odgovor je težko določiti ravno tisto eno, ki bi navdušila zaposlovalca. Pri tem vprašanju je potrebno razumeti, da izpraševalci ne zahtevajo zgodbo o tem, kako si rešil svet pred katastrofo. Morda ga navduši samo to, da si pri seminarski nalogi vložil malo več truda, kakor je ta od tebe zahtevala. Ali pa da si pri pospravljanju posode počistil še štedilnik in pult (malo za šalo malo za res).

Povejte nam primer, ko ste uporabila ''Out of the box'' razmišljanje.
Še eno vprašanje, na katerega je težko podati odgovor v isti sekundi. Vendar podobno kot pri prejšnjem, delodajalec od vaš ne zahteva vrhunskih podvigov. Praktično na vsakem delovnem mestu se srečujemo s problemi, ki niso nujno življenjsko ogrožajoči, vselej pa zahtevajo neko mero inovativnega razmišljanja. Delodajalec to vprašanje postavi ravno s tem namenom, da izve več o vaših preteklih izkušnjah, sposobnostih razmišljanja, reševanja težav, v kolikšni meri ste inovativni in kako uspešni ste pri iskanju alternativnih rešitev.

Vsi zgoraj našteti so primeri vprašanj, na katera več ali manj ni napačnih odgovorov. Prav tako na njih niti dva kandidata ne bosta odgovorila identično. V tem pa je ves čar, saj kadroviki na ta način želijo izvedeti več o vas, vaši osebnosti, načinu reševanja problemov, o vašem prostem času in tako naprej.

Za več uporabnih informacij se prijavi na Nefiks karierno svetovanje, kjer bomo s teboj naredili tudi simulacijo razgovora. Spremljaj tudi ostale kanale Zavoda Nefiks in bodi na tekočem z aktualnimi dogodki in novičkami. Med drugimi lahko pod skupnim sloganom #mladiinkompetentni najdeš vsebine, ki jih objavljajo naši zadovoljni udeleženci.

Klara Anžlovar

Slika: https://www.pexels.com/photo/young-amazed-woman-in-casual-wear-covering-mouth-while-keeping-secret-3885603/

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00