fbpx
Uveljavljanje in trajanje materinskega dopusta

| Nefiks karierne rešitve

Materinstvo je za večino žensk pozitivna izkušnja, ki se ji ne bi smele odreči zaradi nove, redne zaposlitve. V nadaljevanju si preberi pravice, ki pripadajo bodočim mladim mamicam na področju uveljavljanja in trajanja materinskega dopusta.


2021 NKR uveljavljanje in trajanje ma

Osnovne informacije
?? Čas trajanja materinskega dopusta je 105 dni.
?? Materinski dopust lahko nastopi 28 dni pred predvidenim datumom poroda, ki ga določi ginekolog.
?? Celotni materinski dopust je potrebno izrabiti v strnjenem nizu in sicer v obliki polne odsotnosti z dela.

 

Kaj je potrebno narediti pred nastopom materinskega dopusta?
Bodoče mamice lahko materinski dopust uveljavljate na centru za socialno delo, kjer imate prijavljeno stalno prebivališče. Potrebno je, da se na centru za socialno zglasite največ 60 dni pred predvidenim datumom poroda. Tam vas bodo seznanili z nadaljnjimi postopki in pravicami.

 
V primeru redne zaposlitve morate svojega delodajalca  o nastopu porodniškega dopusta pisno obvestiti vsaj 30 dni pred nastopom dopusta. Če rodite otroka, preden ste o izrabi materinskega dopusta obvestili delodajalca, je to treba storiti v treh dneh po rojstvu otroka. V primeru, da vam zdravstveno stanje tega ne dopušča, naj delodajalca obvesti kateri od vaših sorodnikov oziroma zaprosite za pomoč zdravstveno službo. Zapomni si tudi, da če na dan poroda še niste nastopile z materinskim dopustom, se ta samodejno začne z dnem rojstva otroka. Pri tem pa neizrabljenega dela ni mogoče več koristiti po otrokovem rojstvu.


Toliko o materinskem dopustu. Po preteku le-tega pa ti na Nefiksu svetujemo, da se pred vrnitvijo na delovno mesto z delodajalcem natančno pogovorite o vaših delovnih nalogah in pogojih dela. Če je mogoče, se poskusite dogovoriti za porazdelitev dela na termine, ki vam bodo najbolje ustrezali. Morda lahko določen del nalog opravite od doma, ali jih opravite čez vikend. Morda vam celo ustreza, da si delite delovnik, torej da delate določen del dopoldne, drugi del pa še popoldne. Svoje želje predstavite delodajalcu ter obrazložite, zakaj menite, da boste tako najbolj produktivne.  Pa srečno!



Viri:
-        https://e-uprava.gov.si/podrocja/druzina-otroci-zakonska-zveza/pravice-prejemki-druzine/materinski-dopust.html
-        https://www.mojedelo.com/karierni-nasveti/ali-na-odlocitev-o-materinstvu-vpliva-delodajalec-3371
-        https://www.bibaleze.si/starsi/porodniska-in-vracanje-na-delovno-mesto-kaj-o-tem-pravi-zakon.html
- Slika: https://unsplash.com/photos/y16sN3fCwIw

2020 NKR logo all5 nalozbo rgb


KDO SMO IN KAJ POČNEMO?

N E F I K S

Poslanstvo zavoda je mladim in mladinskim organizacijam zagotavljati ustrezno strokovno podporo pri beleženju in evidentiranju neformalnega izobraževanja in učinkov mladinskega dela z namenom njegovega priznanja v širši družbi. Nadalje je namen zavoda mladim pomagati pri kariernem razvoju, zaposlovanju in aktivnem državljanstvu ter zagotavljati pomoč in podporo pri organizacijskem in drugem razvoju mladinskih in nevladnih organizacij.

   Zavod Nefiks
            Ob dolenjski železnici 12
            1000 Ljubljana

  nefiks@nefiks.si

    +386 40 698 915

URADNE URE

Pisarna: PON-PET → 10:00-13:00
Telefon: PON-PET → 9:00-16:00